Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws 2016

Allergie: ander betalactam kan

Patiënten met een gramnegatieve bloedbaaninfectie die allergisch zijn voor betalactam-antibiotica (BL) kunnen beter een BL uit een andere klasse krijgen dan een niet-betalactam-antibioticum (NBL).

Geneesmiddelen PW 4 - 27-01-2016

Combinatie werkt bij elk HCV-genotype

Behandeling met de combinatie sofosbuvir en velpatasvir geeft hoge genezingspercentages bij een hepatitis C-infectie, ongeacht het genotype. Dat blijkt uit een viertal studies, gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Geneesmiddelen PW 4 - 27-01-2016

Rechter: CBG moet tekst pregabaline aanpassen

Pfizer dwingt naleving af op patent voor pijnindicatie

Door van generiek pregabaline ook de gepatenteerde indicatie te vermelden op zijn website heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) onrechtmatig gehandeld. Dat heeft de rechter bepaald in een door Pfizer aangespannen kort geding.

Geneesmiddelen PW 4 - 26-01-2016 1 reactie

Thyrax Duotab vanaf februari niet leverbaar

Thyrax Duotab (levothyroxine) 0,025 mg van Aspen Pharma is vanaf februari minimaal een halfjaar niet leverbaar. 350.000 schildklierpatiënten moeten hierdoor switchen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), de Schildklier Organisatie Nederland (SON) en de KNMP reageren geschokt.

PW 3 - 22-01-2016

Schippers: 'Versterk de inkoopmacht voor dure geneesmiddelen'

In de prijzen van innovatieve geneesmiddelen zit nog veel lucht. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid gezegd in antwoord op Kamervragen over dure kankermedicijnen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW 4 - 22-01-2016 1 reactie

Coöperatie Connecting Care opgeheven

De coöperatieve apothekersvereni­ging Connecting Care heeft zich vorige maand opgeheven. “Het ont­breekt aan meerjarige zakelijke part­nerships om uit te groeien tot een onafhankelijk, praktijkgericht R&D instituut”, schrijft het bestuur in een brief aan de betrokken partijen.

Algemeen, Praktijkvoering PW 1/2 - 20-01-2016

Hogere tegemoetkoming voor gebruik LSP

Apotheken krijgen dit en volgend jaar van de zorgverzekeraars een hogere tegemoetkoming in de kosten voor het gebruik van het Landelijk Schakel-punt (LSP). De jaarlijkse structurele vergoeding gaat van € 905 naar € 1204 en de opt-in-vergoeding stijgt – als meer dan 35% van de patiënten hun medische dossier heeft aangemeld – van € 0,67 naar € 1,42 per patiënt.

Zorgverzekeraars PW 4 - 20-01-2016

Openbaar apotheker erkend als specialist

Het beroep openbaar apotheker is wettelijk erkend als specialisme. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft dat vanochtend bekendgemaakt in de Staatscourant.

Politiek & overheid PW 3 - 19-01-2016

Erlotinib in eerste lijn beperkt

Het gebruik van erlotinib (Tarceva) is voor de eerstelijns onderhoudsbehandeling alleen nog toegestaan bij patiënten met niet-kleincellige longkanker met een mutatie die de epidermalegroeifactorreceptor (EGFR) activeert.

Geneesmiddelen PW 4 - 18-01-2016

Schippers vermindert bureaucratie Opiumwet

De bureaucratie rond de Opiumwet zal op korte termijn en substantieel verminderen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft dat de Tweede Kamer vorige week toegezegd tijdens een Algemeen Overleg over het terugdringen van onnodige regels in de zorgsector.

Algemeen, Politiek & overheid PW 3 - 15-01-2016

Aantal open ruggetjes niet gedaald

Ondanks het advies om foliumzuur te slikken voor en tijdens de zwangerschap is de prevalentie van een open ruggetje in Europa de afgelopen twintig jaar niet gedaald. Dat schrijven B. Khoshnood et al. in BMJ.

Algemeen PW 1/2 - 14-01-2016

Combi bij mantelcellymfoom

De combinatie lenalidomide + rituximab is effectief bij mantelcellymfoom. Dat schrijven J. Ruan et al. in de New England Journal of Medicine.

Algemeen PW 1/2 - 13-01-2016

Associatie statines en zeldzame oogklachten

Statinegebruik kan leiden tot van zeldzame, maar serieuze oogaandoeningen. Dit blijkt uit een retrospectieve studie van Mizranita et al. in International Journal of Clinical Pharmacy.

Algemeen PW 1/2 - 13-01-2016

Twijfel bij methylfenidaatstudies

Het is niet duidelijk hoe goed methylfenidaat werkt bij ADHD. Dat schrijven O. Storebø et al. in BMJ. Zij bekeken 185 studies naar het effect en de bijwerkingen van het middel bij kinderen en jongvolwassenen met ADHD.

Algemeen PW 1/2 - 12-01-2016

CMR: rond de tafel voor minder fouten

Het gebruik van de memocode en de geïndividualiseerde distributievorm (GDV) leidt tot te veel fouten. Daarom organiseert het Portaal voor Patiënt-veiligheid/CMR in de eerste helft van 2016 rondetafelgesprekken met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de KNMP en adviesbureau Intergo. Het doel van deze bijeenkomsten is om vast te stellen welke risico’s geminimaliseerd moeten worden en welke maatregelen daarvoor nodig zijn.

Algemeen PW 1/2 - 12-01-2016

VWS lanceert toolkit voor het schrappen van administratie

Zorgaanbieders kunnen overbodige regels en formulieren schrappen met de nieuwe toolkit ‘Minder papier, meer tijd voor zorg’ van het ministerie van Volksgezondheid (VWS).

Politiek & overheid, Praktijkvoering 11-01-2016

Verpakking Cizmia valt in de prijzen

De verpakking van Cimzia (certolizumab pegol) in voorgevulde spuit, bedoeld voor patiënten met reumatoïde artritis (RA), heeft een prijs gekregen. De Healthcare Compliance Packaging Council Europe heeft de Columbus Packaging Award 2015 toegekend aan UCB Pharma en Rondo voor Cimzia.

Geneesmiddelen PW 8 - 11-01-2016

IVM start patiëntenpanel voor geneesmiddelen

Meningen en ervaringen van patiënten over geneesmiddelen zijn onmisbaar voor goede farmaceutische zorg. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft daarom een patiëntenpanel in het leven geroepen.

Geneesmiddelen 07-01-2016

Schorsing Esomeprazol Mylan opgeheven

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft per 30 december 2015 de schorsing opgeheven van Esomeprazol Mylan (RVG 108868, RVG 108869). De registratiehouder heeft adequaat aanvullend bewijs geleverd voor de bio-equivalentie van de middelen.

Geneesmiddelen PW 3 - 07-01-2016

Herbeoordeling salbutamol aërosol

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft besloten dat de werkzaamheid van salbutamol Sandoz aërosol 100 microgram/dosis in Europees verband moet worden herbeoordeeld.

Geneesmiddelen PW 1/2 - 07-01-2016

Document acties

Back to top