Nieuws 2016
Patricia van den Bemt hoogleraar in Rotterdam
Patricia van den Bemt, ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, is benoemd tot bijzonder hoogleraar medicatieveiligheid.
Tekort crisantaspase door productieprobleem
Tot medio december zal crisantaspase (Erwinase) niet leverbaar zijn. Voor patiënten die zijn aangewezen op deze variant van asparaginase is geen alternatief beschikbaar.
Bètablokker na MI: snel en kort
Snelle inzet van bètablokkers na een hartinfarct vermindert de mortaliteit, maar na een jaar lijkt dit voordeel verdwenen.
Negen positieve adviezen, november 2016
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over negen nieuwe handelsvergunningen.
ChipSoft lanceert nieuw AIS: HiX
ChipSoft, leverancier van zorginformatiesystemen, lanceert begin volgend jaar een nieuw apotheekinformatiesysteem (AIS) voor de openbare apotheek. Het systeem (HiX) heeft een open structuur en ondersteunt de medisch-farmaceutische beslisregels.
IVM tegen verkoop antibacteriële zeep en gel
Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vindt dat er aan einde moet komen aan de verkoop van antibacteriële gels en zepen. Volgens het IVM veroorzaakt de stof triclosan antibioticaresistentie in het milieu. Bovendien is gewone zeep net zo goed. In de Verenigde Staten zijn deze producten al verboden, maar in Europa niet.
Opioïderotatie: omrekentabel aangepast
Een dagdosering van 60 mg oraal morfine komt voortaan overeen met 40 mg oraal oxycodon per dag en 12 mg hydromorfon. Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft in de NHG-Standaard Pijn de omrekentabel voor opioïden aangepast aan de nieuwe richtlijn Pijn bij kanker, die de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) onlangs op haar website heeft gepubliceerd.
Inspectie: controle op verkoop melatonine
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hoopt vanaf begin volgend jaar de vrije verkoop van melatonine aan banden te leggen, omdat ze risico’s ziet. De Inspectie zal handhaven op melatonineproducten met een doseereenheid van 0,3 milligram of meer.
Voorzorgen wegens suïcidaliteit bij apremilast
Apremilast (Otezla), een geneesmiddel tegen reuma, kan aanleiding geven tot suïcidale gedachten of suïcidaal gedrag.
Advies: Calmurid niet meer vergoeden
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert Calmurid hydrofiele crème met 10% ureum te schrappen als verzekerde prestatie.
Cetura voortaan geheel vergoed
Estradiol tabletten 0,5 mg (Cetura) zijn sinds 1 november 2016 opgenomen op bijlage 1B van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
Ontwikkeling HCV-vaccin haalbaar
Amsterdamse onderzoekers pleiten voor de ontwikkeling van een vaccin tegen hepatitis C, nadat zij met B-geheugencellen uit bloed van een patiënt die spontaan van HCV genas na 25 jaar nog steeds een actieve immuunrespons konden opwekken.
Aanvulling
In het kader bij het artikel ‘Medicatiebewaking pas bij levercirrose van belang’ in PW 45 noemt Stichting Health Base dat de nieuwe adviezen voor de contra-indicatie (CI) levercirrose ook gekoppeld zijn aan contra-indicatie leverfunctiestoornis.
Kijksluiter: videoanimaties geven uitleg over bijsluiter
Omdat bijsluiters vaak te ingewikkeld zijn voor patiënten is de Kijksluiter ontwikkeld, een korte videoanimatie die in spreektaal de essentie van het geneesmiddelgebruik uitlegt. Honderd Service Apotheken gaan de filmpjes aanbieden aan hun patiënten.
Bij valproaat extra waarschuwing tegen zwangerschap
Bij alle producten met valproaat (Depakine, Orfiril) moet op de verpakking een extra waarschuwing komen om niet zwanger te worden.
Snelle respons, kort behandelen
Ultrasnelle responders op een tripeltherapie met een NS3-, NS5A- en NS5B-remmer kunnen mogelijk volstaan met een behandeling van drie weken.
Tenofovir beschermt kind van HBV-moeder
Tenofovir is in staat de overdracht van hepatitis B-virus (HBV) van moeder naar kind te verminderen. De kans daarop neemt af met ongeveer twee derde, blijkt uit onderzoek van een Amerikaans- Chinees samenwerkingsverband.
Begeleiding loont bij HCV
Eenvoudige interventies hebben een grote invloed op het succes van de behandeling van hepatitis C.
Opleving hepatitis of herpes bij lenalidomide
Patiënten die geïnfecteerd zijn geweest met het hepatitis B-virus (HBV) of met het herpes-zoster-virus, kunnen daarvan opnieuw last krijgen als ze lenalidomide gebruiken.
IGZ: receptcontrole moet op dezelfde dag
NHG geeft huisartsen extra informatie over risico's
Omdat enkele apothekers en dienstapothekers recepten structureel te laat controleren, verdwijnt de toevoeging ‘uiterlijk binnen 24 uur’ uit de KNMP-richtlijn Ter hand stellen. Dat hebben de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de KNMP besloten.