Nieuws 2016
Herbeoordeling transdermale fentanylpleisters
De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) heeft een herbeoordeling van fentanylpleisters voor transdermaal gebruik (Durogesic) afgerond.
Europese bijwerkingenweek met filmpjes en infographics
Het melden van mogelijke bijwerkingen moet beter; daarom start vandaag de Europese bijwerkingenweek. De campagne in 22 Europese landen, die bestaat uit animatiefilmpjes en korte infographics, heeft als doel patiënten en zorgverleners bewust te maken van het belang van melden van bijwerkingen.
Guanfacine past in GVS
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert opname van guanfacine (Intuniv) in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
Stap vanaf 100 mcg Thyrax over op lagere dosis alternatief
Patiënten die meer dan 100 microgram Thyrax gebruiken en (nog) moeten switchen naar een alternatief, kunnen in overleg met hun behandelaar overwegen te starten met een lagere dosering Euthyrox of Levothyroxine TEVA. Dit nieuwe advies is gebaseerd op de eerste bevindingen van drie onderzoeken naar de gevolgen van de leveringsproblemen van Thyrax, die onderzoeksinstituten NIVEL en PHARMO uitvoeren.
Uitbreiding recall octocog alfa
Bayer en CSL Behring hebben besloten een eerdere terugroepactie van octocog alfa te verbreden. De reden is dat de activiteit van het middel sneller afneemt dan verwacht mocht worden.
Depressie bijwerking hormonale AC
Een Deense cohortstudie wijst op een associatie tussen het gebruik van hormonale anticonceptie en depressie [JAMA Psychiatry, epub 28 sept 2016].
Aanpassingen productinformatie, oktober 2016
De productinformatie van enkele geneesmiddelen moeten worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).
Problemen levering reumamiddel sulfasalazine
Farmanco meldt een dreigend tekort van het geneesmiddel sulfasalazine. De wisseling van een producent van een van de grondstoffen gaat trager dan verwacht. Het tekort hoeft niet lang te duren. Het langzaamwerkende antireumaticum wordt vooral gebruikt bij reumatoïde artritis, enkele andere vormen van chronische gewrichtsontsteking en bij de ziekte van Crohn.
Na drie dagen koorts niet standaard naar arts
Huisartsen hoeven kinderen die langer dan drie dagen koorts hebben zonder alarmsymptomen en ouder zijn dan drie maanden, niet meer standaard te zien. Voorheen moesten artsen hen dezelfde dag nog beoordelen.
Effect statine neemt af met nierfunctie
Verlaging van het LDL-cholesterol vermindert evenredig het cardiovasculaire risico bij patiënten met een milde tot matige nierfunctiestoornis. Dit effect neemt echter af naarmate de nierfunctie verslechtert, en is bij dialysepatiënten niet meer waarneembaar. Dat blijkt uit een meta-analyse.
Smart watch helpt tiener met pillen slikken
Dertig tieners krijgen van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam een smart watch om het dagelijks slikken van hun hiv-medicatie bij te houden. Het AMC wil onderzoeken of dit de therapietrouw verbetert.
Informatie medicatiefouten sneller verspreiden door Europa
Door het delen van meldingen over medicatiefouten in Europa kunnen lidstaten eerder dan voorheen maatregelen nemen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Stichting Portaal voor Patiëntveiligheid/CMR (PvP) hebben besloten meer informatie te gaan uitwisselen.
Romosozumab bij osteoporose
De sclerostineremmer romosozumab vermindert wervelfracturen ten opzichte van placebo.
Amoxicilline + clavulaanzuur suspenderen via internet
Een bereidingsinstructie voor de suspensie amoxicilline + clavulaanzuur Mylan ontbreekt op de verpakking, maar is beschikbaar op de website van Mylan.
Pembrolizumab beter dan chemo
Pembrolizumab als eerstelijnstherapie van gevorderd niet-kleincellige longkanker verlengt de overleving significant meer dan platinumbevattende chemotherapie.
Onderzoek met kinderen
De mogelijkheden om medisch wetenschappelijk onderzoek te doen met kinderen en meerderjarige personen die niet voor zichzelf kunnen beslissen, is verruimd. Met dit voorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft de Eerste Kamer vorige week ingestemd.
Artsenbezoeker van IVM bespaart kosten
Huisartsen schrijven doelmatiger voor na een gesprek met een onafhankelijk artsenbezoeker. Bij antidepressiva gebeurde dat 19% vaker en bij bloeddrukverlagende RAAS-remmers 14%, blijkt uit onderzoek dat het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft verricht voor Zilveren Kruis.
Eliglustat te duur voor GVS
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert eliglustat (Cerdelga) niet op te nemen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), omdat de kosten te hoog zijn.
Apotheek Rhenen is best gewaardeerde apotheek
Apotheek Rhenen is voor het tweede opeenvolgende jaar uitgeroepen tot beste apotheek van Nederland. Dat maakt het onafhankelijke platform Opiness bekend op basis van klantenervaringen gemeten door Tevreden.nl. “In onze apotheek zijn we 'je' en 'jij', dat waarderen klanten.”
Hiv-patiënt kan overstappen op één geneesmiddel
Een deel van de patiënten met een hiv-infectie die al geruime tijd een combinatie krijgt van drie geneesmiddelen, lijkt veilig te kunnen overstappen naar een middel. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en het UMC Groningen