Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Schippers dwingt lagere prijs af bij farmaceuten

Minister in nota kritisch over geneesmiddelfabrikanten

PW 5 - 01-02-2016
Patiënten moeten sneller toegang krijgen tot nieuwe geneesmiddelen en de prijs van duurdere medicijnen moet fors omlaag. Daarom heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid vrijdag in een nota aan de Tweede Kamer een reeks maatregelen aangekondigd die de “houdbaarheid van de farmaceutische zorg” overeind moeten houden.
 Schippers dwingt lagere prijs af bij farmaceuten

Schippers heeft veel kritiek op de farmaceutische industrie. Ze erkent dat de bedrijven levens redden en het welzijn van mensen sterk verbeteren. Maar de kosten van nieuwe medicatie zijn vaak “ongekend hoog”. Schippers: “Er vindt ongewenst gebruik plaats van instrumenten die bedoeld zijn om innovatie te bevorderen”.

Zo hekelt de minister de manier waarop de octrooiwetgeving en de aanvullende beschermingsmechanismen worden gebruikt voor winstmaximalisatie, terwijl ze zijn bedoeld om bedrijven de kans te geven om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen. “Ze worden door fabrikanten vaak gebruikt om met een kleine wijziging van een bestaand product weer voor enkele jaren het alleenrecht te houden”, zegt ze in het Pharmaceutisch Weekblad.

Nood van patiënten

Schippers acht het onjuist dat nieuwe geneesmiddelen worden ontdekt met financiële steun van de overheid, maar dezelfde overheid er weinig van terugziet als een farmaceutisch bedrijf daar later winst mee maakt. Soms lijkt volgens haar niet de grootste nood van patiënten leidend voor de industrie, “maar de hoogst mogelijke winst”. Ze noemt als voorbeeld het gebrek aan nieuwe weesgeneesmiddelen: “Ik wil afdwingen dat de prijs van medicijnen meer in relatie komt te staan tot hun werkelijke kosten en toegevoegde waarde.”

Om de prijzen te verlagen, krijgt het Bureau Financiële Arrangementen Geneesmiddelen een permanente status. De afgelopen drie jaar slaagde de minister er via dit bureau in om de prijs van vele nieuwe middelen fors te verminderen, zoals onlangs voor nivolumab, waardoor dit middel tegen longkanker vanaf 1 maart kan worden vergoed uit het basispakket.

Korting in GVS

Schippers wil een korting introduceren in het Geneesmiddelenvergoedingsysteem (GVS) om zo “meer recht te doen aan echte innovatieve geneesmiddelen”. Het gaat om een afslag op de vergoedingslimiet van een GVS-cluster naarmate er meer onderling vervangbare producten in komen.

Ook vindt de minister dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars voortaan veel meer van de minister gezamenlijk geneesmiddelen moeten inkopen. “De partijen kunnen meer dan ze nu denken”, zegt ze: “De Autoriteit Consument & Markt geeft veel ruimte die nog lang niet wordt benut.” Schippers richt voor deze gezamenlijke inkoop van zorgpartijen het Platform Expertise Inkoop Geneesmiddelen op.

Schippers beseft dat Nederland alleen niet in staat is om de geneesmiddelenmarkt in balans te brengen. Ze wil als voorzitter van alle gezondheidsministers van de Europese Unie in dit eerste halfjaar een vuist maken: “Alle lidstaten lopen tegen hetzelfde probleem aan. Door samen te onderhandelen over prijzen, elkaar inzicht te geven in de prijsverschillen tussen landen en de geneesmiddelenmarkt kritisch tegen het licht te houden, kunnen we innovatie stimuleren, patiënten toegang bieden tot nieuwe middelen en onze zorg betaalbaar houden.”

Document acties

Back to top