Chemopomp verlengt leven met twee jaar
Chirurg-oncoloog Bas Groot Koerkamp van het Erasmus MC in Rotterdam leidde het Amerikaanse onderzoek en publiceerde de resultaten onlangs in het Journal of Clinical Oncology. Ruim 2300 patiënten met naar de lever uitgezaaide darmkanker deden aan het onderzoek mee.
Van de 785 patiënten die, na operatieve verwijdering van de tumoren in darm en lever, tevens chemotherapie kregen via een subcutane pomp, was de mediane overleving 67 maanden: 23 maanden langer dan de 1583 patiënten zonder chemopomp. De tienjaarsoverleving bedroeg 38% in de interventiegroep versus 24% in de controlegroep.
In Nederland verwacht Groot Koerkamp over twee maanden te kunnen starten – na goedkeuring van de medisch-ethische toetsingscommissie – met een pilot onder tien patiënten, en in het najaar met een fase iii-studie met 230 patiënten.
Floxuridine
De chemopomp wordt tijdens de operatie vlak onder de huid geïmplanteerd en via een katheter aangesloten op de leverslagader. Vanuit de pomp komt het oncolyticum floxuridine direct in de lever, waardoor het hoog gedoseerd kan worden.
Floxuridine is volgens Groot Koerkamp “een soort fluorouracil, dat alleen gebruikt wordt voor intra-arteriële therapie in de lever omdat het een 95% first-pass-effect heeft. Het is in Europa echter niet geregistreerd, maar we hebben inmiddels wel de papieren rond om het in studieverband in Nederland te gaan gebruiken.” De Amerikaanse Food and Drug Administration registreerde floxuridine in 1971.