Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Klachten na omzetten van inhalatiemiddel

PW3 - 13-01-2017
Patiënten klagen over een mogelijk verminderde werking van salmeterol met fluticason door omzetting van Seretide naar de preferente generica van Vincion en Focus. Dat blijkt uit 22 meldingen bij Bijwerkingencentrum Lareb. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) onderzoekt de meldingen.
Klachten na omzetten van inhalatiemiddel

Bijwerkingencentrum Lareb heeft de meldingen over salmeterol + fluticason, een inhalatiegeneesmiddel voor de behandeling van astma en COPD, ontvangen in de periode van 17 maart 2016 tot en met 17 november 2016. “Sommige patiënten klagen over een verminderde werking, anderen geven aan last te hebben van hoesten en benauwdheid”, vertelt Lareb-directeur Agnes Kant. “We hebben vijftien meldingen ontvangen van apothekers, zeven van patiënten en van één huisarts.”

Salmeterol + fluticason van de leveranciers Vincion en Focus zijn volgens Lareb sinds januari 2016 als preferente geneesmiddelen opgenomen door meerdere zorgverzekeraars, waaronder VGZ, CZ en Menzis. Patiënten worden sindsdien omgezet van het spécialité Seretide naar salmeterol + fluticason van de merken Vincion en Focus, beide van de Indiase fabrikant Cipla.

Lareb signaleert de laatste tijd vaker problemen bij het omzetten van astmamedicatie: vorig jaar ontving het bijwerkingencentrum in totaal ruim zestig meldingen over het preferente Salbutamol Sandoz. “We zien over de gehele lijn een toename van klachten na substitutie. Onze complete database zijn we daar nu op aan het screenen”, aldus Kant.

Vincion en Focus hebben naast dezelfde werkzame stof ook dezelfde hulpstof en farmaceutische toedieningsvorm als Seretide. Het CBG heeft na een eerste evaluatie Cipla inmiddels gevraagd om nadere informatie. “Omdat het weer gaat om een luchtwegverwijder zijn we extra alert op klachten”, aldus CBG-persvoorlichter Dymph van Drie. Naar verwachting is er over een aantal maanden meer duidelijk.

Het Nederlandse bedrijf Focus Care, distributeur en vergunninghouder van Vincion en Focus, laat in een reactie weten de meldingen uiterst serieus te nemen. Het bedrijf zal volledig meewerken aan het CBG-onderzoek en is ook een eigen onderzoek gestart.

 

 

 

Document acties

Back to top