Lareb: toename bijwerkingen van rode gistrijst
Maar ook ernstiger bijwerkingen zijn gemeld bij Lareb, zoals spierafbraak, alvleesklierontsteking en ontregeling van de stollingstijd. Lareb heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) geïnformeerd over de in de afgelopen tien jaar ontvangen meldingen.
Volgens Lareb zijn consumenten onvoldoende op de hoogte van de mogelijke gevaren van het vrij verkrijgbare voedingssupplement rode gistrijst, dat onder meer de actieve stof monacoline K bevat, een natuurlijke statine. Monacoline K heeft dezelfde chemische structuur als het synthetische lovastatine.
Om het gewenste effect te bereiken wordt een dagelijkse inname van 10 mg monacoline K aanbevolen. Supplementen op basis van gefermenteerde rode rijst zijn volgens Lareb echter niet gestandaardiseerd, waardoor de hoeveelheid monacoline K in verschillende preparaten kan variëren. Bovendien kunnen deze producten door het gistingsproces ook de giftige stof citrinine bevatten, aldus Lareb.
De vraag is of dit product vrij verkrijgbaar zou moeten zijn. Op 15 december 2015 is een mail gestuurd vanuit het GIC naar de Commissie Praktijk van het CBG met als vraag wat hun mening is over het feit dat monacoline (ie Arterin) niet geregistreerd is als geneesmiddel en onder de Warenwet valt.
Wat vervolgens met rode gistrijst door het CBG is gedaan is dus de vraag maar wat is het antwoord?