Minder burn-outklachten door mindfulness
De mindfulnesstraining MBSR (mindfulness-based stress reduction) zorgde niet voor een afname van burn-outklachten voor de hele studiegroep, maar wel voor de groep deelnemers met veel klachten aan het begin van de studie (gebaseerd op de vragenlijst). Burn-outklachten komen veel voor onder jonge artsen; zowel degenen met als zonder of weinig klachten namen deel aan het onderzoek.
Daarnaast resulteerde de training in een toename van vertrouwen in eigen kunnen, minder piekeren, de ontwikkeling van mindfulnessvaardigheden en meer zelfcompassie en ze slaagden er beter in het perspectief van de patiënt te zien.
“Ze werden zich bewust van hun perfectionisme en alle hoge eisen die ze aan zichzelf stellen en waren door de training een stuk milder geworden”, zegt Verweij, die door middel van interviews onderzocht op welke wijze AIOS in hun werk baat hebben van een MBSR-training. “Ze voelden zich veerkrachtiger in hun werk en konden beter hun grenzen aangeven en prioriteiten stellen, in plaats van maar door te denderen zoals daarvoor.”
Ook werden ze zich bewuster van de manier waarop ze met collega’s en patiënten communiceerden. Verweij: “Ze durfden vaker om hulp te vragen bij collega’s en stonden meer open voor feedback en kritiek van hun opleider.”
Verweij (1987) studeerde Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit en gaf naast haar werk als onderzoeker mindfulnesstrainingen aan promovendi van het Radboudumc en de Radboud Universiteit. (FvdH)
De titel is niet goed gekozen. De RCT van Verwey et al. (https://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs11606-017-4249-x.pdf) liet geen effect zien op het primaire eindpunt. Vervolgens hebben de onderzoekers "exploratory moderation analyses" uitgevoerd. Hierbij is waarschijnlijk post-hoc getracht subgroepen te definiëren waarbinnen wel een effect zichtbaar was. Dergelijke subgroepanalyses zijn retrospectief en afhankelijk van de data (in plaats van andersom) en vallen daarom niet onder de wetenschappelijke methode. Voordat een conclusie getrokken kan worden als de titel doet voorkomen is een nieuwe studie nodig die specifiek is opgezet om de hypothese binnen deze subgroep te testen.