Mosadex, VGZ en CZ kunnen overname Mediq niet stoppen
De partijen waren naar de rechter gestapt om de goedkeuring aan te vechten die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vorig jaar verleende voor de overname van Mediq Apotheken Nederland door Brocacef. Mededingingswaakhond ACM gaf de toestemming wel onder enkele strenge voorwaarden, omdat Brocacef met ruim zeshonderd apotheken te veel marktmacht zou krijgen.
Zo moest de grootste apotheekketen van Nederland 89 apotheken afstoten, bestaande uit zowel eigendoms- als formule-apotheken. Ook mogen deze apotheken gedurende twee jaar geen geneesmiddelen inkopen bij de Brocacef-groothandel.
Verder heeft Brocacef de intramurale groothandel Distrimed van Mediq moeten verkopen.
Mosadex en zorgverzekeraars VGZ en CZ vinden de voorwaarden die de ACM stelt aan de overname nog niet ver genoeg gaan. Brocacef zou volgens deze partijen nog steeds te machtig zijn en in veel gebieden een monopolie of bijna-monopolie hebben.
Volgens de rechter heeft de ACM voldoende maatregelen genomen en wordt de mededinging op de farmaciemarkt niet belemmerd, en hij verklaart de beroepen ongegrond. Tegen deze uitspraak kunnen de partijen nog beroep aantekenen bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.
Groothandelsverbod
Brocacef startte vorig jaar een bodemprocedure tegen het groothandelsverbod dat de ACM had opgelegd aan de 89 apotheken en vroeg de voorzieningenrechter in Rotterdam de maatregel op te schorten tot de definitieve uitspraak. Het apotheekbedrijf vindt dat de ACM deze apothekers de vrije keuze ontneemt in te kopen bij een van de groothandels. Ook zou de concurrentie tussen groothandels met deze maatregel juist worden beperkt.
De rechtbank in Rotterdam heeft het verzoek tot opschorting vorig jaar september afgewezen, omdat er geen sprake was van een spoedeisend belang. Brocacef heeft zich uiteindelijk begin dit jaar neergelegd bij het groothandelsverbod en is gestopt met de bodemprocedure.