Sandoz mag pemetrexed niet op de markt brengen
Het conflict tussen het Amerikaanse Eli Lilly en het in Almere gevestigde Sandoz draait om een chemotherapie met de werkzame stof pemetrexed, voor de behandeling van bepaalde longkankers. Het middel remt de kankergroei en kan de levensverwachting van ernstig zieke patiënten met maanden verlengen. Lilly brengt het geneesmiddel op de markt onder de naam Alimta, maar volgens Sandoz is het patent van het Amerikaanse bedrijf ongeldig.
Patiënten krijgen naast pemetrexed ook vitamine B12 en foliumzuur toegediend om toxische bijwerkingen tegen te gaan. Lilly claimt dat deze combinatietherapie een eigen uitvinding is, waarvoor het bedrijf houder is van een Europees octrooi. In de wetenschap zou deze combinatie van middelen echter allang bekend zijn, stelt Sandoz.
Toen Sandoz afgelopen januari bekendmaakte pemetrexed te lanceren op de Nederlandse markt, startte Lilly een spoedprocedure bij de rechtbank Den Haag om de generieke fabrikant hiervan te weerhouden.
Dat het octrooi van Lilly niet inventief zou zijn, verwerpt de voorzieningenrechter in zijn uitspraak van begin deze maand. Het ligt volgens de rechter niet voor de hand dat oncologen vitamine B12 en foliumzuur toepassen bij pemetrexed, zoals Sandoz betoogt.
Sandoz maakt inbreuk op het Europees octrooi van Lilly door een eigen generiek van pemetrexed op de markt te brengen, oordeelt de rechter. Sandoz wordt veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.