Slangengif stopt bloeding bij DOAC-gebruiker
Met de ontdekking denken de LUMC-onderzoekers van de sectie Trombose en Hemostase, onderdeel van de afdeling Interne Geneeskunde, een eerste stap te kunnen zetten bij de ontwikkeling van een middel dat de werking van bloedverdunners kan opheffen. Samen met de groep van Daan Geerke van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben zij hun studie gepubliceerd in Nature Communications.
Het voordeel van DOAC’s is dat patiënten niet zo vaak naar de trombosedienst hoeven, maar het grote nadeel is volgens de onderzoekers dat er voor de meeste DOAC’s nog geen middel bestaat dat de werking van de bloedverdunners kan opheffen. Bij een acute operatie moeten artsen wachten tot het geneesmiddel is uitgewerkt, omdat patiënten anders een grote bloeding kunnen krijgen.
Giftige slang
De onderzoekers haalden hun inspiratie uit het gif van de meest giftige slang ter wereld: de Australische bruine slang. Deze slang doodt zijn prooi door grote bloedstolsels te veroorzaken. Omdat het eiwit in het slangengif dat dit doet er anders uitziet dan dat van de mens, hebben de onderzoekers het afwijkende deel van het stollingseiwit van de slang geïdentificeerd en toegepast op de menselijke versie.
Het verbouwde eiwit deed precies wat het moest doen: in het laboratorium veroorzaakte het eiwit normale bloedstolling, maar het bleek niet gevoelig voor de bloedverdunners.
De LUMC-spin off VarmX heeft het patent op het aangepaste eiwit gelicenseerd. Dit bedrijf gaat het eiwit verder ontwikkelen tot een geneesmiddel.