Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Voedingssupplementen vol farmacologische stoffen

PW23 - 29-05-2017
Ruim 60% van de door de NVWA onderzochte voedingssupplementen op de Nederlandse markt bevat één of meer (verboden) farmacologisch actieve stoffen, zoals sildenafil en sibutramine.
Voedingssupplementen vol farmacologische stoffen

De NVWA, de Nederlande Voedsel- en Warenautoriteit, heeft daar waar mogelijk maatregelen genomen tegen de overtredende bedrijven: de onveilige producten zijn van de markt gehaald. Toch moeten volgens de autoriteit consumenten die voedingssupplementen als libidoverhogers, afslankpreparaten en zogenaamde ‘fatburners’ en ‘pre-work-out-producten’ gebruiken alert zijn.

De NVWA deed onderzoek in 2015 en 2016 onderzoek en vond in 160 monsters uit deze groepen naast sildenafil en sibutramine ook amfetamine-achtige stoffen zoals synefrine. Deze stoffen kunnen leiden tot een hoge bloeddruk, een verhoogd hartritme of andere aandoeningen. Een aantal van deze stoffen komt voor in (geregistreerde) geneesmiddelen en sommige van deze stoffen zijn verboden.

Consumenten kunnen niet van de verpakking afleiden dat de farmacologische stoffen in het voedingssupplement voorkomen en in welke concentratie. Volgens de NVWA ontstaat extra gevaar als een consument een supplement niet gebruikt volgens het voorschrift, bijvoorbeeld door meer pillen te slikken. Consumenten krijgen het advies contact op te nemen met een arts als er verdachte symptomen optreden en dit ook te melden bij het Bijwerkingencentrum Lareb.

De afgelopen jaren heeft de NVWA verschillende signalen ontvangen over de aanwezigheid van farmacologische stoffen in voedingssupplementen. Via het Europees meldsysteem RASFF kwamen tussen 2010 en 2014 ruim zestig meldingen hierover binnen.

Document acties

Reacties

14-06-2017 10:53
E. Bos zegt:

Reactie van Emonta, ontwikkelt en produceert gezondheidsproducten:
In het Pharmaceutisch Weekblad van 9 juni heeft u een artikel geplaatst over voedingssupplementen.
Auteur Edwin Bos start het stuk met “Ruim 60% van de voedingssupplementen op de Nederlandse markt bevat één of meer (verboden) farmacologisch actieve stoffen,…”
Hiermee verwijst Bos naar een nieuwsbericht van de NVWA van 26 mei jongstleden.
Het hoeft geen betoog dat een zichzelf “vakblad voor apothekers” noemend weekblad de vertaling van Bos niet ongenuanceerd dient over te nemen. Bos’ suggestie dat 60% van de Nederlandse voedingssupplementen niet zou deugen is nergens op gestoeld. Het onderzoek van de NVWA betrof 160 monsters uit 3 specifiek geselecteerde productgroepen. Om daarmee alle in Nederland verkrijgbare voedingssupplementen over één kam te scheren, is ronduit fout en uitermate tendentieus. Daarnaast zijn 60 meldingen in 5 jaar in heel Europa er 60 te veel. Echter op die schaal bezien, is dat marginaal te benoemen. Als we dat naast de 60 meldingen bij het IGZ (pagina 28 van dezelfde PW) inzake vervalste recepten Opiumwet artikelen in het jaar 2016 alleen al, plaatsen, lijken er andere prioriteiten voor apothekers te bestaan.

Wellicht kunt u de feiten over voedingssupplementen eens opvragen bij onze branche organisatie NPN.
Luuk Swiers, Emonta B.V.

Back to top