- Info
2017
-
Grote gapertentoonstelling in Zuiderzeemuseum
-
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen toont de grootste tentoongestelde collectie gapers van Nederland. In het apothekerspand in het buitenmuseum staan gehelmde politieagenten, brandweerlieden, donkere manen met tulbanden en narren met bellen.
-
Levendige Ritalin-handel onder studenten
-
Studenten gebruiken op grote schaal ADHD-medicijnen afkomstig van vrienden of studiegenoten om beter te kunnen studeren. Dit blijkt uit een peiling onder ruim vierhonderd studenten door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
-
Harmonisatie productinformatie enoxaparine
-
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) vindt dat de voorschrijfinformatie voor enoxaparine (Clexane, Klexane, Lovenox, Qualiop) in de EU moet worden geharmoniseerd. De productinformatie kan per land anders zijn, doordat enoxaparine via nationale procedures is goedgekeurd.
-
Actieplan voor aanpak geneesmiddeltekorten
-
Fors hoge boetes vormen een van de twintig maatregelen waarmee een speciale werkgroep de geneesmiddelentekorten wil terugdringen. Dat heeft VWS-staatssecretaris Martin van Rijn vorige week gemeld aan de Tweede Kamer.
-
EMA publiceert gids over biosimilars
-
Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en de Europese Commissie hebben samen met zorgverleners uit heel Europa een informatiegids ontwikkeld over biosimilars, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
-
Oproep Van Rijn: maak geneesmiddelen duurzaam
-
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid roept overheden, farmaceutische industrie, niet-gouvernementele organisaties en patiëntenorganisaties op samen nieuwe afspraken te maken over innovatie en betaalbare geneesmiddelen.
-
Apotheek met uitsluitend medicinale cannabis
-
Onder de naam Cannabiszorg is in Rosmalen een apotheek gespecialiseerd in medicinale cannabis geopend. De apotheek is geheel gefocust op de bereiding van en zorg rond het gebruik van medicinale cannabis, specifiek cannabisolie.
-
Opioïden snel chronisch
-
De kans dat incidenteel gebruik van opioïden overgaat in chronisch gebruik, neemt na drie dagen toe en stijgt vervolgens snel.
-
Duloxetine helpt afkicken
-
Duloxetine lijkt onttrekkingsverschijnselen na staken van venlafaxine tegen te gaan.
-
1 op 3 antidepressiva off-label
-
In de eerste lijn wordt bijna een derde van de antidepressiva off-label voorgeschreven.
-
Laag D en K stuwen samen bloeddruk op
-
Lage vitamine D-spiegels zowel als lage vitamine K-spiegels houden verband met een vergroot risico op hart- en vaatziekten. Als beide spiegels laag zijn, heeft dat een additief verhogend effect op de bloeddruk.
-
Marcel Kooij wint Prisma-publicatieprijs
-
De Prisma-publicatieprijs voor het beste onderzoeksartikel geschreven door een openbaar apotheker is gewonnen door Marcel Kooij. Hij ontving de prijs gisteren tijdens het Prisma-symposium in Amersfoort.
-
Factor VIII: recombinant versus plasma
-
Wat betreft vorming van remmende antilichamen verschilt recombinant factor VIII niet van factor VIII dat is bereid uit plasma.
-
‘Amazon opent online apotheek’
-
Online shop Amazon.com gaat mogelijk ook receptgeneesmiddelen verkopen. Dit meldt Bloomberg.
-
Pegintron verdwijnt van markt
-
MSD stopt met Pegintron (peginterferon alfa 2b).
-
Huisartsen schrijven vaker opioïden voor
-
Nederlandse huisartsen schrijven de laatste jaren vaker opioïden voor. Deze toename komt vooral door een stijging in het voorschrijven bij andere aandoeningen dan kanker. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL, op verzoek van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
-
FIP-award voor Meindert Danhof
-
Hoogleraar farmacologie Meindert Danhof heeft gisteren van de internationale apothekersfederatie FIP een onderscheiding gekregen voor zijn vele verdiensten voor de FIP. Dat gebeurde op het Pharmaceutical Sciences World Congress (PSWC) in Stockholm.
-
Tenofovir alafenamide geschikt voor GVS
-
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert plaatsing van tenofovir alafenamide (Vemlidy) op bijlage 1B van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
-
Variabele effectiviteit nekt bococizumab
-
Bococizumab is effectief in het verlagen van lipidenspiegels, maar de mate waarin dat gebeurt is erg wisselend. Het klinisch onderzoek is daarom afgebroken.
-
Gedragshulp helpt niet
-
Er zijn amper betrouwbare aanwijzingen dat gedrags- of educatieve interventies bijdragen aan correct gebruik van vitamine K-antagonisten bij atriumfibrilleren.
-
Beelden van prostaatkanker
-
Aan prostaatspecifiek membraanantigeen (PSMA) gebonden 18F levert goede beelden van prostaatkanker.
-
Ruim jaar extra met 186Re-HEDP
-
Hoge doses 186Re-HEDP bij prostaatkanker verlengen het leven aanzienlijk.
-
Tamsulosine toch goed voor lozing nierstenen
-
Er zijn nieuwe aanwijzingen dat tamsulosine toch kan zorgen voor een snellere lozing van nierstenen en dat het de pijn vermindert.
-
Voedingssupplementen vol farmacologische stoffen
-
Ruim 60% van de door de NVWA onderzochte voedingssupplementen op de Nederlandse markt bevat één of meer (verboden) farmacologisch actieve stoffen, zoals sildenafil en sibutramine.
-
VWS houdt Orkambi buiten GVS
-
Orkambi (ivacaftor + lumacaftor) komt niet in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem. Prijsonderhandelingen hebben de kosten niet genoeg kunnen verminderen.
-
Minder antipsychotica in gehandicaptenzorg
-
Het gebruik van antipsychotica door verstandelijk beperkte mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag, kan omlaag. Dat concludeert het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik uit de pilot die IVM samen met medewerkers van de Noordwijkse instelling van ’s Heeren Loo, locatie Willem van den Bergh, heeft uitgevoerd.
-
Elf positieve adviezen, mei 2017
-
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over elf nieuwe handelsvergunningen.
-
CBG-publieksfolder over spécialité en generiek
-
Wat zijn generieke medicijnen, wat zijn de verschillen met het spécialité, is er verschil in werking en is wisselen veilig? Dat zijn enkele vragen die aan bod komen in de folder ‘Antwoorden op vragen over merkloze medicijnen’, van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
-
Zes uitbreidingen indicaties, mei 2017
-
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over zes uitbreidingen van indicaties.
-
Ton de Boer wordt nieuwe voorzitter CBG
-
Prof. dr. Ton de Boer wordt per 1 augustus 2017 de nieuwe voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Hij volgt Bert Leufkens op die sinds 2007 voorzitter is van het CBG. Ton de Boer is arts, klinisch farmacoloog en epidemioloog. Hij werkt als hoogleraar Grondslagen van de Farmacotherapie aan de Universiteit Utrecht
-
Aanscherping productinformatie vancomycine
-
In het kader van de strijd tegen resistentie adviseert de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) wijzigingen in de voorschrijfinformatie van vancomycineproducten.
-
‘Apotheker kan goedkoop zelf biological maken’
-
Apothekers kunnen met een ‘bionexpresso’-apparaat zelf biologische geneesmiddelen op maat maken en daarmee langdurige toelatingsprocedures omzeilen. Dit stelt biotechnoloog Huub Schellekens in een publicatie in Nature Biotechnology.
-
Hoger risico omalizumab
-
Omalizumab verhoogt de kans op cardiovasculaire en cerebrovasculaire bijwerkingen.
-
Midazolam neusspray als unit dose
-
De Magistrale Bereider heeft een unit dose neusspray geïntroduceerd met 5 mg midazolam.
-
Van vene naar long
-
Met nanoliposomen is pulmonale targeting mogelijk bij intraveneuze toediening.
-
Aanpak darmziekten € 500 miljoen goedkoper
-
De komst van biosimilars leidt tot een kostendaling van de behandeling van chronische darmontstekingen tot 2019 van 25%, ofwel bijna € 500 miljoen. Die conclusie trekt Mirjam Severs van het UMC Utrecht, die 8 juni promoveerde op een onderzoek naar de economische aspecten van darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
-
NHG kiest in eerste lijn voor fluorouracilcrème
-
Wanneer een verdachte huidafwijking in aanmerking komt voor lokale medicamenteuze therapie, kiest het Nederlands Huisartsen Genootschap voor een behandeling met fluorouracilcrème. Dat staat in de nieuwe NHG-Standaard Verdachte Huidafwijkingen, die deze week is gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap.
-
NHG: preventief antibiotica optie bij tekenbeet
-
Profylactisch gebruik van antibiotica na een tekenbeet kan zinvol zijn als de teek langer dan 24 uur op de huid heeft gezeten. De patiënt moet de eenmalige gift doxycycline (volwassenen) of azitromycine (volwassenen en kinderen) wel binnen 72 uur na het verwijderen van de teek innemen. Deze optie is opgenomen in de nieuwe NHG-Behandelrichtlijn Tekenbeet en erythema migrans die eind mei is verschenen.
-
Gezocht: (ont)regelaars voor de zorg
-
Wat zijn de mogelijkheden om de administratiedruk in de zorg te verminderen? Over die vraag gaat zich de komende maanden de denktank (Ont)Regel de Zorg buigen. Initiatiefnemers Het Roer Moet Om (HRMO) en financieel dienstverlener VvAA zoeken hiervoor tien jonge denkers en doeners met verschillende achtergronden.
-
Leukotrieenantagonisten effectief als adjuvans
-
Bij astma die onvoldoende onder controle is met inhalatiecorticosteroïden (ICS), is significante verbetering door leukotrieenantagonisten (LTRA’s) bewezen. Het is niet zeker of LTRA’s vergelijkbaar zijn met ICS-dosisverhoging, of dat LTRA’s dosisvermindering van ICS kunnen compenseren.
-
Bias studie vitamine D en ziekte
-
Verbanden tussen lage vitamine D-spiegels en atopische ziekten zijn niet bevestigd.
-
Afspraken hulpmiddelen: maatwerk voor patiënt
-
Het voorschrijven van hulpmiddelen is transparant en doelmatig en elke patiënt moet een hulpmiddel krijgen dat het beste bij hem past. Dat is de uitkomst van het bestuurlijk overleg hulpmiddelen, schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers aan de Tweede Kamer.
-
Banen weg bij Leidse farmaceut Astellas
-
Het farmaceutisch bedrijf Astellas gaat de afdelingen onderzoek en geneesmiddelontwikkeling in de vestiging in Leiden verplaatsen naar het buitenland.
-
Tijdelijke pijn bij noscapine
-
De productinformatie van noscapine wordt uitgebreid met de vermelding van (boven)buikpijn, pijn op de borst en hoofdpijn als zeer zeldzame bijwerkingen.
-
Ernstige infecties mogelijk bij bendamustine
-
Bij bendamustine (Levact) kunnen zich ernstige infecties voordoen, soms met dodelijke afloop. Bendamustine kan leiden tot lymfocytopenie, waardoor patiënten extra vatbaar zijn voor infecties.
-
Herbeoordeling baat Vimizim niet
-
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) blijft bij zijn oordeel dat elosulfase alfa (Vimizim) niet in het basispakket hoort.
-
Prijsverlaging pertuzumab en pembrolizumab
-
Pembrolizumab en pertuzumab kunnen worden vergoed uit het basispakket nu VWS-minister Edith Schippers en de fabrikanten het eens zijn geworden over lagere prijzen.
-
Alertheid geboden bij amiodaronrecepten
-
Apothekers dienen alert te zijn bij recepten met amiodaron, adviseert het Portaal voor Patiëntveiligheid (PvP/CMR). Twaalf incidenten waarbij sprake was van een te hoge dosering amiodaron – onder meer doordat de oplaaddosis onbedoeld werd gecontinueerd – zijn in de afgelopen twee jaar gemeld bij PvP/CMR.
-
Cannabisgebruik stijgt, FTO-module beschikbaar
-
Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft een nieuwe FTO-module ontwikkeld over medicinale cannabis.
-
Substitutie noopt tot actievere monitoring
-
Het aantal meldingen van bijwerkingen of verminderde werkzaamheid door generieke substitutie is de laatste jaren toegenomen. Bij acht omzettingen zijn ook problemen gesignaleerd. Dit blijkt uit een rapportage van Bijwerkingencentrum Lareb.
-
Nieuw wachtwoord voor pw.nl én knmp.nl
-
KNMP-leden kunnen vanaf 19 juni met één gebruikersnaam en wachtwoord inloggen op pw.nl en knmp.nl. Daarvoor moeten zij een nieuw account aanmaken.
-
Voormalig KNMP-voorzitter Dick Tromp overleden
-
Voormalig KNMP-voorzitter Dick Tromp is vrijdag 16 juni 2017 tijdens zijn vakantie in Bergen aan Zee op 70-jarige leeftijd overleden.
-
CBG stelt eisen aan combinatieverpakking
-
Alleen als de combinatie van componenten farmaceutisch rationeel is, kan sprake zijn van een combinatieverpakking van geneesmiddelen. Dat is volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een noodzakelijke voorwaarde voor goedkeuring van deze combinatieverpakkingen.
-
Loperamide blijft in de vrije verkoop
-
Loperamide mag zonder recept bij drogist en supermarkt te koop blijven. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft dit besloten na een herbeoordeling. Wel benadrukt het CBG dat patiënten de aanwijzingen in de bijsluiter goed moeten volgen.
-
Spinozapremie voor eiwitonderzoek Albert Heck
-
Prof. dr. A.J.R. Heck (1964) krijgt de Spinozapremie 2017 voor zijn massaspectrometrisch onderzoek naar structuur en gedrag van proteïnen.
-
Beperkte vergoeding ibrutinib
-
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert om ibrutinib alleen voor een beperkte groep patiënten op te nemen in het verzekerde pakket.
-
Schippers: ‘Hulpmiddelen krijgen eenduidige code’
-
Voor een betere patiëntveiligheid krijgen alle medische hulpmiddelen een eenduidige codering. Dat hebben verschillende partijen in de zorg afgesproken, schrijft minister Edith Schippers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan de Tweede Kamer.
-
App bespaart kosten
-
Een app met onder meer artsenroosters en behandelrichtlijnen maakt behandeling efficiënter.
-
Wat een app moet kunnen
-
Het succes van een tweerichtings-app om bijwerkingen te melden en te informeren over medicatieveiligheid, hangt af van feedbackmogelijkheden, opslag van meldingen en aard van geneesmiddelinformatie.
-
Tranexaminezuur redt meer moeders
-
Tranexaminezuur vermindert de mortaliteit bij postpartumbloedingen. Het gunstige effect is sterker naarmate het middel eerder wordt gegeven. Deze uitkomst van het WOMAN-onderzoek bevestigt een aanbeveling van de Wereld-gezondheidsorganisatie uit 2012.
-
Toch maar geen triamcinolon
-
Intra-articulair triamcinolonacetonide bij osteoartritis van de knie brengt geen verbetering maar doet het kraakbeenvolume juist afnemen.
-
PRAC start herbeoordeling daclizumab
-
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) start een nieuwe herbeoordeling van daclizumab (Zinbryta), dat bedoeld is voor de behandeling van relapsing multipele sclerose.
-
Docetaxel: geen verandering risico
-
De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) heeft het onderzoek afgerond naar neutropene enterocolitis door docetaxel: de PRAC vond geen bewijs dat het risico is veranderd.
-
Positieve adviezen diergeneesmiddelen
-
De Committee for Medicinal Products for Veterinary Use (CVMP) adviseert positief over vier handelsvergunningen voor diergeneesmiddelen.
-
Oproep: ‘Schippers pak fabrikant harder aan’
-
Het aanpakken van dure geneesmiddelen vergt meer dan alleen onderhandelen over de prijs met fabrikanten, stellen Bas Leerink en Jan Kremer, leden van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Ze doen een oproep aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid ook andere middelen in te zetten.
-
App voor bijnierpatiënten
-
De Stichting Bijniernet heeft de Bijnier App ontwikkeld, waarmee patiënten meer grip kunnen krijgen op hun gezondheid en het zorgproces.
-
Kwart tijd langdurige zorg naar administratie
-
Professionals in de langdurige zorg besteden 25% van hun werktijd aan administratieve taken. Zij ervaren dit als belastend omdat het ten koste gaat van de directe zorg. Dit blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot onder 4200 zorgverleners in deze sector.
-
Innovaties al in beeld voor ze markt bereiken
-
België, Nederland, Luxemburg en Oostenrijk starten een gezamenlijk project rond horizon scanning in de geneesmiddelensector, meldt het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS). De landen gaan farmaceutische innovaties in kaart brengen vóór ze op de markt komen.
-
Kans beroerte bij interferon beta
-
Interferon beta bij relapsing-remitting multipele sclerose vergroot de kansen op beroerte (odds ratio [OR] 1,83; 95%-betrouwbaarheidsinterval [BI95] 1,16-2,89), migraine (OR 1,55; BI95 1,18-2,04), depressie (OR 1,33; BI95 1,13-1,56) en hematologische afwijkingen (OR 1,32; BI95 1,01-1,72).
-
€ 2,5 miljoen voor expertise lymeziekte
-
Voor de komende vier jaar stelt minister Edith Schippers van Volksgezondheid € 2,5 miljoen beschikbaar voor het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum.
-
Parkinson: microRNA's ontregeld
-
Bio-informatica-analyse kan leiden naar aangrijpingspunten voor de ziekte van Parkinson.
-
Therapeutische nanolipiden
-
Nanolipiden kunnen de oplosbaarheid en de beschikbaarheid van levodopa verbeteren.
-
Drie middelen effectief bij preventie migraine
-
Voor de preventie van migraine zijn topiramaat, propranolol en divalproex de effectiefste middelen. Divalproex (het seminatriumzout van valproïnezuur) vermindert het best het aantal maandelijkse hoofdpijndagen, propranolol vermindert het best de hoofdpijnfrequentie en valproaat presteert het best in halvering van hoofdpijnepisoden.
-
'Therapie afstemmen op uitgeademde lucht'
-
“Het gebruik van uitgeademde lucht als niet-invasieve biomarker in de klinische praktijk lijkt een mooie toekomst tegemoet te gaan. Het zal niet lang meer duren voordat uitgeademde lucht bij elke patiënt met longklachten zal worden gemeten.”
-
FIP-award voor Henk de Jong
-
Henk de Jong, chemicus en emeritus hoogleraar farmaceutisch analyse, heeft gisteren van de internationale apothekersfederatie FIP een onderscheiding gekregen: de Joseph A. Oddis Award for Exceptional Service to FIP.
-
Minder aderlaten door protonpompremmer
-
Protonpompremmers kunnen het aantal jaarlijkse aderlatingen voor patiënten met ijzerstapelingsziekte aanzienlijk verlagen. Dat bespaart patiënten bijwerkingen zoals moeheid en flauwvallen, blijkt uit onderzoek van Maastrichtse wetenschappers.
-
RIVM: antibioticaresistentie stabiel in Nederland
-
Het aantal bacteriën dat resistent is tegen antibiotica bij mensen is het afgelopen jaar stabiel gebleven. Wel worden incidenteel nog steeds uitbraken van resistente bacteriën in zorginstellingen gemeld. De verwachting is dat dit in de toekomst vaker zal voorkomen. Het is daarom zaak alert te blijven. Dat schrijft het RIVM in een vandaag gepubliceerd rapport.
-
Meldpunt bijwerkingen implantaten van start
-
Patiënten en zorgverleners kunnen voortaan ook bijwerkingen melden van implantaten bij een nieuw meldpunt. Dat schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.
-
Longziekte vaststellen met elektronische neus
-
Een in het AMC ontwikkelde elektronische 'neus', de zogeheten SpiroNose, kan op basis van stoffen in de uitgeademde lucht bepalen welke longziekte iemand heeft. De 'slimme neus' kan ook verschillende typen van een ziektebeeld onderscheiden en bij longkankerpatiënten voorspellen of dure immunotherapie aanslaat. Negen van de tien keer stelt het apparaat de juiste diagnose, blijkt uit vandaag gepresenteerde onderzoeksresultaten.
-
RIVM: resistentie bestrijden door betere zuivering
-
Door de huidige zuivering van afvalwater nemen de concentraties antibioticaresistente bacteriën in het milieu af, maar hier is nog winst te behalen met aanvullende technieken, stelt het RIVM in een vandaag gepubliceerd rapport. Jaarlijks komt meer dan negenhonderd kilo antibiotica in het oppervlaktewater terecht.
-
NZa: kosten dure geneesmiddelen blijven stijgen
-
De uitgaven aan dure geneesmiddelen stijgen nog steeds sterk: tussen 2014 en 2015 van € 1,74 naar € 1,84 miljard. Over 2015 zijn de cijfers nog niet volledig, maar de groei kan rond de 6,7% uitkomen. Dat blijkt uit de ‘Monitor Uitgaven geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
-
Beperkt bewijs voor duizeligheid als bijwerking
-
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) adviseert geen geneesmiddelen tegen duizeligheid, ook niet bij de ziekte van Ménière. Anti-emetica wel, indien tevens sprake is van misselijkheid of braken. Aanpassen of switchen van medicatie kan gewenst zijn als de klachten mogelijk daarmee samenhangen. Dat staat in de herziene NHG-Standaard Duizeligheid die deze week is gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap.
-
Positief advies cladribine
-
Cladribine krijgt een positieve beoordeling van het Committee for Medicinal Products for Human Use bij gebruik voor recidiverende multiple sclerose.
-
Aanpassingen productinformatie, juni 2017
-
De productinformatie (SmPC en bijsluiter) van geneesmiddelen die de werkzame stoffen carbidopa/levodopa, letrozol, rabeprazol, felbamaat of baclofen bevatten, moet aangepast worden met voornamelijk toevoegingen over bijwerkingen.
-
Pipamperon druppelen met mate
-
Het Portaal voor Patiëntveiligheid/CMR adviseert apothekers om een goede instructie te geven bij het afleveren van pipamperon (Dipiperon) als druppelvloeistof en eventueel een druppelpipet mee te geven.
-
Nieuwe middelen hepatitis C
-
Het European Medicines Agency beveelt marktautorisatie aan voor Maviret (glecaprevir en pibrentasvir) en Vosevi (sofosbuvir, velpatasvir en voxilaprevir), twee nieuwe middelen voor behandeling van chronische hepatitis C.
-
Gunstig oordeel over oncolytica
-
Twee anti-kankermiddelen ontvingen een positieve beoordeling van het Committee for Medicinal Products for Human Use.
-
Toepassing Symbioflor 2 beperkt
-
Het European Medicines Agency oordeelt dat volwassenen Symbioflor 2 mogen blijven gebruiken bij het prikkelbaredarmsyndroom, maar adviseert het niet meer bij andere indicaties van het darmkanaal in te zetten.
-
Groen licht voor biosimilar en generica
-
Het Committee for Medicinal Products for Human Use raadt de biosimilar adalimumab (Imraldi) aan voor behandeling van onder andere verschillende vormen van artritis, psoriasis, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
-
Boek standaarden voor zelfzorg
-
De achtste, herziene editie van het boek Standaarden voor Zelfzorg is in aantocht.
-
Recall Emerade met 30 maanden houdbaarheid
-
Bausch & Lomb roept uit voorzorg de adrenaline-injectiepen Emerade terug op apotheekniveau. De recall betreft pennen met een houdbaarheid van 30 maanden, omdat na 24 maanden het risico toeneemt dat de pennen niet meer aan de specificaties voldoen.
-
Recall NovoPen Echo en NovoPen 5
-
Novo Nordisk roept enkele charges terug van de NovoPen Echo en de NovoPen 5, vanwege een defect dat zich kan voordoen bij het onjuist schoonmaken van de patroonhouder. Bij deze recall op apotheekniveau moeten ook patiënten worden benaderd.
-
Toets verhoudingsvereiste vervalt voor BPOA
-
De Beroepspensioenvereniging Pensioenfonds voor openbaar apothekers (BPOA) hoeft niet langer aan te tonen dat ten minste 55% van de beroepsgenoten zelfstandig werkzaam is. Hiermee komt de toets voor het verhoudingsvereiste te vervallen en blijven alle openbaar apothekers – zelfstandig en in loondienst – verplicht deelnemen aan de pensioenregeling.
-
Consumentenbond: zorgverzekering moet veranderen
-
Consumenten kunnen geen eerlijke keuze maken voor een polis omdat de zorgverzekeringsmarkt onoverzichtelijk is. Dat stelt de Consumentenbond in een oproep aan zorgverzekeraars en politici om deze markt te verbeteren.
-
Schorsing Atovaquon/Proguanil HCl Teva ongedaan
-
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft de schorsing opgeheven van Atovaquon/Proguanil HCl Teva 250 mg/100 mg en 62,5 mg/25 mg.
-
Negen uitbreidingen indicaties, juni 2017
-
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over negen uitbreidingen van indicaties.
-
Nader onderzoek resistentie ozenoxacine
-
Voor ozenoxacine (Ozanex) moet een vervolgonderzoek worden verricht naar het risico op resistentie.
-
Herbeoordeling helpt Soliris niet
-
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) blijft bij zijn advies dat het weesgeneesmiddel eculizumab (Soliris) voor de indicatie paroxismale nachtelijke hemoglobinurie (PNH) niet langer moet worden vergoed vanuit de basisverzekering.
-
Uitgebreidere vergoeding Tivicay
-
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) meent dat dolutegravir (Tivicay) ook kan worden vergoed voor kinderen vanaf 6 jaar en dat onderdeel 96 van bijlage 2 in de Regeling zorgverzekering kan vervallen.
-
FDA dringt oxymorfon uit de markt
-
De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft fabrikant Endo verzocht het middel Opana ER (oxymorfon HCl extended release) uit de handel te nemen.