‘Pinnen is de norm, maar cash blijft mogelijk’
Benu Apotheken meldde begin november op zijn website, op posters en filmpjes dat de 320 apotheken in het vervolg alleen pinbetalingen zouden accepteren. "Dit was tegen het zere been van de Consumentenbond", stelt de directeur van de belangenorganisatie Bart Combée.
Contant geld is een wettig betaalmiddel dat geaccepteerd moet worden, vindt de Consumentenbond. Ouderen die niet goed overweg kunnen met een pinpas en consumenten die met contant geld grip willen houden op hun uitgaven, zouden anders in de problemen kunnen komen.
In een reactie op het bericht van de Consumentenbond stelt Benu Apotheken nu dat het nooit de bedoeling is geweest 100% over te stappen op pin only, maar dat pinnen wel de nieuwe norm is. “We zullen er altijd voor zorgen dat een patiënt zijn medicijnen meekrijgt, ook als hij geen pinpas heeft of niet wil pinnen. Dan is contant betalen dus mogelijk”, vertelt Benu-woordvoerder Kim Assink.
Benu stapt over op pinbetalingen om een veiliger werkomgeving te creëren in de apotheken. De apotheker of apothekersassistent zal in eerste instantie de patiënt verzoeken met pin te betalen. Wil of kan de patiënt dat niet, dan kan contant worden betaald. Patiënten hoeven hierover niet van te voren contact op te nemen met de apotheek.
Communicatie
Na afstemming met de Consumentenbond heeft Benu Apotheken wel afgesproken zijn website aan te passen. “Ook op onze posters en op de pagina van Benu-TV gaan we actief vermelden dat contant betalen mogelijk blijft”, aldus Assink.
De Consumentenbond vindt dat consumenten altijd moeten kunnen kiezen hoe ze betalen. Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, waar de Consumentenbond aan deelneemt, heeft dat ook in het standpunt over contant geld vastgelegd.