Apothekers in actie tegen Zorg en Zekerheid
Het personeel in de ongeveer vijftig apotheken in de regio van Zorg en Zekerheid is het zat. Pas vorige week kregen de apotheken een contract voor farmaceutische zorg voor de jaren 2019-2020 aangeboden van deze zorgverzekeraar.
Een contract dat volgens de apothekers voor veel onvrede gaat zorgen onder verzekerden. “Zorg en Zekerheid kiest voor het meest uitgebreide preferentiebeleid, inclusief vitamine K-antagonisten, carbamazepine en Parkinson-medicatie. Allemaal geneesmiddelen die je helemaal niet moet substitueren”, aldus apotheker Henk-Frans Kwint van Academische Apotheek Stevenshof in Leiden, één van de initiatiefnemers van de actie.
Academische Apotheek Stevenshof is vandaag – tussen 12.00 en 14.00 uur – met vijftien leden van het apotheekteam aanwezig bij het protest tegen Zorg en Zekerheid, twee leden blijven achter in de apotheek. “We vertellen patiënten die naar de apotheek komen over onze actie en vragen of ze later terug kunnen komen. Verder zorgen de poliklinische apotheken voor de waarneming.”
Volgens de actievoerders verliezen veel patiënten het vertrouwen in medicatie door het verplicht wisselen. Ook is het apotheekpersoneel te veel tijd kwijt met het uitleggen van het preferentiebeleid.
Maar het meest acute probleem zijn de toenemende geneesmiddeltekorten, want een groot deel van de preferentielijst van Zorg en Zekerheid is nu al niet meer leverbaar, benadrukt Kwint. “Apothekers voeren eigenlijk nooit actie, maar we moeten nu echt laten zien dat de werkdruk voor ons personeel enorm toeneemt door discussies aan de balie over merkwisselingen en geneesmiddeltekorten.”
Contractvoorwaarden
Maar niet alleen het preferentiebeleid baart de apothekers uit de regio Leiden zorgen, want Zorg en Zekerheid heeft volgens Kwint ook de contractvoorwaarden voor farmaceutische zorg in negatieve zin aangepast. “Zorg en Zekerheid biedt ons een contract aan dat veel slechter is dan vorig jaar.”
De apothekers uit de regio Leiden hebben hun verzekerden van Zorg en Zekerheid geïnformeerd over het preferentiebeleid. Bij hun eigen apotheek kunnen ze desgewenst informeren welke zorgverzekeraars geen preferentiebeleid voeren, zodat zij eventueel kunnen overstappen.
Ook hopen de apothekers met hun actie de zorgverzekeraar te bewegen het contract aan te passen.