Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

BENU-apotheken vragen toestemming voor meegeven medicatie

PW29en30 - 12-07-2018
In alle BENU-apotheken vragen apothekers voortaan een schriftelijke toestemmingsverklaring als iemand anders dan de patiënt geneesmiddelen of gegevens komt ophalen. BENU heeft hiervoor een speciaal formulier ontwikkeld en verspreid in de eigen apotheken. Ook de KNMP heeft een toestemmingsverklaring opgesteld die apothekers via de website kunnen downloaden.
BENU-apotheken vragen toestemming voor meegeven medicatie

Op de toestemmingsverklaring moet de patiënt, vanwege de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en recente jurisprudentie, zijn eigen gegevens invullen en die van een gemachtigde. Uitsluitend deze persoon kan – na identificatie – gegevens en medicatie voor de patiënt ophalen in een BENU-apotheek.

Met de lancering van deze schriftelijke verklaring in alle eigen apotheken is BENU een voorloper. “Wij hebben altijd medicatie afgeleverd op basis van veronderstelde of impliciete toestemming, maar dat is nu niet meer voldoende. Privacy is een grondrecht en daarover willen we snel goede afspraken maken met onze patiënten”, aldus Brocacef-woordvoerder Ellen van Lemmen.

Sommige patiënten in de apotheek moeten wel wennen aan de schriftelijke toestemmingsverklaring, maar volgens Van Lemmen is er vooral veel begrip.

In BENU Apotheek Wester in Amsterdam konden patiënten zelfs niet wachten op nieuwe maatregelen in het kader van de nieuwe privacywetgeving, vertelt apotheker Yildiz Ceylan. “Vóór 25 mei kwamen er al patiënten in de apotheek die vroegen hoe ver we waren en of hun privacy wel is geborgd, want hun huisarts was er ook al mee bezig.”

Sinds vier weken vraagt Ceylan aan alle patiënten die in de apotheek komen de toestemmingsverklaring in te vullen. In het begin ondertekende dagelijks zo’n 30 tot 40% van de patiënten de verklaring. “Maar inmiddels is dat afgenomen omdat we van de meeste patiënten het formulier inmiddels hebben ontvangen”, aldus Ceylan.

In ruim 30% van de gevallen wordt de medicatie in Apotheek Wester niet opgehaald door de patiënt zelf, maar door iemand anders. “Een deel van de patiënten die veel medicatie gebruiken maar zelf nooit in de apotheek komen, hebben we proactief een brief en de toestemmingsverklaring gestuurd.”  

Op de website van de KNMP staat het formulier ‘Verklaring verstrekking medicatie(gegevens) aan derden’ dat leden gratis kunnen downloaden.

 

 

 

 

 

 

 

Document acties

Reacties

16-07-2018 16:36
J.C. Kortekaas zegt:

De tuchtzaak die de basis vormde tot dit (overhaaste) besluit ging over het afgeven van het medicatiedossier.

Nu kun je wachten op een tuchtzaak over het niet meegeven van levensreddende medicijnen wegens ontbreking van de toestemmingsverklaring.

Back to top