Bruins: proefdiervrije modellen nodig voor onderzoek
In Nederland is in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar alternatieven voor dierproeven, maar helaas heeft dit onvoldoende opgeleverd, schrijft Bruins aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de brief zijn vragen van Frank Wassenberg, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren.
Volgens Bruins moet het voor onderzoeksinstituten en bedrijfsleven helder zijn welke alternatieve ontwikkelmodellen de voorkeur hebben. Het ministerie van Volksgezondheid en het toenmalig ministerie van Economische Zaken hebben het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) daarom in 2015 opdracht gegeven hiervoor een internationaal register op te zetten.
Ook zorgt het CBG voor de verspreiding van de onderzoeksgegevens naar onder meer een Europees onderzoeksplatform: een internationaal consortium van farmaceutische bedrijven, onderzoeksinstituten en andere publiek-private partijen. Verder zal het college ook een platform oprichten voor de identificatie, validatie en implementatie van alternatieve ontwikkelmethoden.
Als het CBG-project succesvol blijkt te zijn, kan het de basis leggen voor een effectievere ontwikkeling van geneesmiddelen, schrijft Bruins.
Beoogd was het project af te ronden op 1 mei 2019, maar door een vertraging wordt dat pas in de loop van 2020.