Bruins: volg medische noodzaak niet blindelings
'Medische noodzaak' moet snel helder zijn
Volgens Bruins is er nu geen overeenstemming onder zorgverleners wanneer sprake is van ‘medische noodzaak, en wie dat bepaalt: arts, apotheker, zorgverzekeraar of patiënt. Een situatie die kan leiden tot onwenselijke situaties, bijvoorbeeld aan de balie van de apotheek.
Zolang onduidelijk is hoe te handelen in de praktijk, vindt de minister het onverstandig om de enkele vermelding ‘medische noodzaak’ op een recept “blindelings te volgen” omdat dit niet past bij zorgprofessionals.
In antwoord op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen gaf Bruins eerder aan dat als een apotheker zich niet kan vinden in de vermelding ‘medische noodzaak’ hij met de arts en de patiënt moet kunnen bespreken welk ander geneesmiddel wordt verstrekt.
Bruins probeert met alle veldpartijen duidelijke afspraken te maken over ‘medische noodzaak’ in de praktijk.
Ploumen vroeg de minister ook of hij vindt dat uitleg over het preferentiebeleid onderdeel is van de zorgtaak van apothekers en of die hiervan ook voldoende overtuigd zijn.
Apothekers weten volgens Bruins dat zorgverleners patiënten soms uitleg moeten geven over de gevolgen die regelgeving kan hebben voor hun persoonlijke situatie. “Daarnaast verwacht ik ook van de verzekeraars dat zij hun verzekerden goed inlichten over hun preferentiebeleid”, aldus de minister.
Het wordt tijd dat in plaats van medische noodzaak bij generieke producten er een GVS voor multisource komt. Je kunt dan bijvoorbeeld als ondergrens het gemiddelde van de 5 goedkoopste middelen nemen of het goedkoopste middel + 10(20)%.
Dit is voor alle partijen duidelijker en eerlijker. Medische noodzaak (als het al bestaat) is een bijzonder vaag begrip.
De patiënt weet dan waar hij/zij aan toe is. De apotheker heeft veel minder administratie, minder klachten van cliënten en een meer zekerheid over zijn declaraties. De zorgverzekeraar zal in de meeste gevallen goedkoper uit zijn (misschien een aantal middelen onder couvert daargelaten) maar hebben in ieder geval ook veel minder trammelant met de verzekerde. Het systeem is eerlijker waarom de een wel en de ander niet. Als laatste als mensen het nu persé willen hebben moeten ze het complete bedrag betalen terwijl het eerlijker is dat ze dan alleen het verschil hoeven bij te leggen.
Als je dan al iets aan een medische noodzaak wilt doen zorg dan dat de (bij)betaling op een aantal echte GVS tabletten waar geen alternatief voor is er af te halen. Denk hierbij aan digoxine, kalium, methylfenidaat retard waar echt geen alternatief voor is.
Grootste nadeel dan moet de politiek een beslissing nemen en dat valt niet mee.
Fons