Fluticasonneusspray voorkeur bij zwangere
Veilige andere opties tijdens de zwangerschap zijn de orale antihistaminica cetirizine en loratadine; met antihistaminicaneussprays is onvoldoende ervaring opgedaan.
De werkgroep die de standaard heeft herzien, geeft de voorkeur aan fluticason omdat de systemische absorptie na intranasale toediening geringer is dan die van beclometason en budesonide. Deze middelen waren in de vorige standaard eerste keuze tijdens de zwangerschap.
“En zijn ook nog steeds veilig te gebruiken door vrouwen die zwanger zijn en borstvoeding geven”, vult apotheker Kenny van Deventer aan, die de standaard op farmacotherapie heeft beoordeeld. Hij verwijst daarbij naar de documentatie die te vinden is op de website van het Lareb. Dat fluticason veilig is voor het ongeboren kind, is gebaseerd op het goed gedocumenteerde gebruik van dit corticosteroïde bij astma.
Een andere wijziging in de standaard betreft de behandeling van patiënten met idiopathische rinitis. Bij de meest voorkomende vorm van niet-allergische rinitis verdient een neusspray met azelastine nu de voorkeur. Van Deventer wijst hierbij op de maximale behandelduur van acht weken.
Bij patiënten met persisterende of (matig) ernstige klachten die onvoldoende baat hebben van een corticosteroïde alleen, kan een oraal of nasaal antihistaminicum worden toegevoegd. De werkgroep noemt als optie het combinatiepreparaat van azelastine + fluticason vanwege het gebruiksgemak.