Fonds van ruim € 100 miljoen voor veelbelovende zorg
Het totale bedrag komt ten goede aan drie subsidieregelingen, waaronder een regeling voor nieuwe behandelingen, hulpmiddelen en medische technologie die vaak al tot de markt zijn toegelaten, maar die nog niet worden vergoed.
Voordat een nieuwe vorm van zorg vergoed kan worden vanuit het basispakket is bewijs nodig dat het een meerwaarde heeft ten opzicht van bestaande behandelingen. Dergelijk onderzoek is vaak kostbaar, vergt veel expertise en duurt meerdere jaren. Goede zorgideeën blijven daardoor uiteindelijk te vaak steken in de ontwikkelfase en komen niet bij de patiënt terecht, aldus Bruins.
Ontwikkelaars zoals kleinere bedrijven, ziekenhuizen en onderzoekers kunnen dit onderzoek betalen met het geld dat de minister hiervoor beschikbaar stelt. Ook krijgen zij professionele hulp bij de opzet van het onderzoek.
De regeling gaat in op 1 januari 2019 en komt in de plaats van de huidige regeling van voorwaardelijke toelating die sinds 2012 bestaat. Met de nieuwe regeling wordt de totale voorbereidings- en onderzoekstijd die nodig is teruggebracht van ongeveer zes jaar naar ongeveer vier jaar.
Geneesmiddelen
Naast de subsidieregeling voor behandelingen en medische technologie werkt Bruins ook aan een vergelijkbare regeling voor geneesmiddelen. Vanwege onder meer de verschillen in geldende regelgeving voor geneesmiddelen wordt hiervoor een aparte regeling in het leven geroepen. Voor het einde van het jaar zal Bruins deze nieuwe regeling presenteren. Datzelfde geldt voor de regeling die bedoeld is om bestaande zorgvormen te evalueren en te kijken of ze echt goed werken.