Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Minder risico op tweede trombose door statine

PW09 - 22-02-2018
Patiënten die een bloedprop in hun benen of longen hebben gehad, hebben minder stollingseiwitten in hun bloed als ze een statine slikken. Dat blijkt uit onderzoek van Willem Lijfering van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Minder risico op tweede trombose door statine

Klinisch epidemioloog Lijfering, die onderzoek deed met steun van de Hartstichting, concludeert dat cholesterolverlagers mogelijk het risico verlagen op een tweede trombose. Deze conclusie, meldt de Hartstichting, is vooral van belang voor patiënten met een relatief hoge kans op bloedingen. Dit komt bijvoorbeeld door hun hoge leeftijd of een eerdere bloeding.

Deze patiënten krijgen nu na een bepaalde periode het advies te stoppen met antistollingsmedicijnen. Met een cholesterolverlager kunnen zij volgens Lijfering de kans op een nieuwe trombose mogelijk langere tijd verlagen, zonder extra risico op bloedingen.

Lijfering deed onderzoek bij 250 patiënten die een trombose of longembolie hebben gehad. De helft slikte vier weken een cholesterolverlager (rosuvastatine), de andere helft niet. Hij onderzocht hun bloed en analyseerde meerdere eiwitten die betrokken zijn bij de bloedstolling. Dit deed hij  voordat het onderzoek startte, en na afloop. Bij de patiënten die cholesterolverlagers slikten, daalden alle gemeten stollingswaarden. Dat gebeurde niet bij de patiënten zonder deze middelen.

Voor een advies om cholesterolverlagers te slikken om een tweede trombose te voorkomen is het volgens Lijfering nog te vroeg. Eerst moet er een groot vervolgonderzoek komen, waarin patiënten meerdere jaren dit geneesmiddel slikken.

Document acties

Back to top