Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuwe scan trombose: minder bloedverdunners

LUMC ontwikkelt techniek die uniek is in de wereld

PW33en34 - 16-08-2018
Een nieuwe scantechniek om buiktrombose beter te herkennen, zal het aantal patiënten dat bloedverdunners moet gebruiken naar verwachting met een derde terugbrengen. “De scan die we willen realiseren is uniek in de wereld”, aldus Erik Klok, internist van het LUMC, die de techniek samen met collega’s ontwikkelt.
Nieuwe scan trombose: minder bloedverdunners

De scantechniek waaraan Klok werkt maakt het mogelijk het verschil waar te nemen tussen een nieuwe en oude buiktrombose. Bij een nieuwe trombose is het slikken van bloedverdunners nodig, bij een oude trombose niet. “We zijn inmiddels in staat onze MRDTI-techniek in ledematen te gebruiken”, zegt Klok over het stadium waarin zijn onderzoek zich bevindt. “Maar de techniek van de scan moet nog worden aangepast aan de anatomie van de buik en de uitdagingen van met name bewegingsartefacten moeten nog worden overwonnen.”

Buiktrombose is zeldzamer dan een trombose in benen of longen, maar de patiënten die erdoor getroffen worden zijn vaak ernstig ziek met een verhoogd risico op bloedingen. Het gaat onder meer om patiënten met problemen in maag, lever of darmen of mensen met kanker. Voor hen kunnen bloedverdunners die worden toegediend bij trombose extra nadelige gevolgen hebben.

Nauwkeurige diagnose

Klok is verwachtingsvol over het resultaat van zijn onderzoek. “Door de grote ervaring die we al hebben opgedaan met deze nieuwe techniek bij beentrombose, ben ik ervan overtuigd dat we met onze studie zorgen voor een veel nauwkeuriger diagnose van buiktrombose.” Dit betekent dat de internist zijn patiënten veel beter kan voorlichten over hun prognose. “Ook hoef ik de potentieel gevaarlijke antistollingsbehandeling alleen voor te schrijven als de trombose echt relevant is.” Bijkomend voordeel is dat de scan slechts enkele minuten duurt en dat bij deze techniek geen straling vrijkomt.

De Leidse internist denkt drie jaar nodig te hebben voor de verdere ontwikkeling en bouw van het apparaat. “Dan moeten we ook in staat zijn aan te tonen dat de scan reproduceerbaar en valide is.”

Crowdfunding

Om de scan te kunnen realiseren is de Trombosestichting Nederland een crowdfunding-actie gestart om de benodigde € 135.000 bij elkaar te brengen. De opbrengst van de actie zal worden bekendgemaakt op Wereld Trombose Dag op zaterdag 13 oktober.

Stans van Egmond, directeur van de Trombosestichting, zegt graag te willen bijdragen aan een veilige techniek die voorkomt dat mensen worden overbehandeld met antistollingsmiddelen. “Buiktrombose is een gevaarlijke aandoening en de behandeling kent ook ernstige risico’s. Het is daarom belangrijk overbehandeling te voorkomen.”

Dagelijks krijgen 83 Nederlanders een veneuze trombose, drie van hen overlijden eraan. Ook veel hart- en herseninfarcten – tweehonderd per dag – worden veroorzaakt door trombose. Van de mensen die dit krijgen, overleven veertig per dag het niet.

De Trombosestichting Nederland organiseert ter gelegenheid van Wereld Trombose Dag de campagne ‘Trombose kent vele gezichten’, waarin elf persoonlijke verhalen centraal staan om de diversiteit van trombose te laten zien. 

Document acties

Back to top