Radar niet vervolgd voor valse recepten
Radar van AvroTros zond mei vorig jaar een programma uit waarin werd aangetoond dat het controlesysteem van apotheken niet voldoende goed werkt, aldus het OM. Een vals recept voor tramadol werd ingeleverd bij drie apotheken in Amsterdam, die alle drie het geneesmiddel verstrekten. Vervolgens is met een ander vals recept eveneens zware medicatie, waaronder het middel oxycodon, opgehaald bij vijftien apotheken verspreid door het land. In de recepten werden volgens het OM door de verdachten bewust opvallende fouten gemaakt.
Twee huisartsen deden aangifte van valsheid in geschrifte en identiteitsfraude. Zorgverzekeraars Nederland en de KNMP gaven in een gezamenlijke verklaring aan de methode van Radar “ten zeerste af te keuren”. Radar zou meerdere delicten hebben gepleegd, waaronder uitlokking, oplichting en het overtreden van de Opiumwet.
Zorgvuldig
Hoewel er voldoende bewijs is om tot vervolging over te gaan, vindt het OM dit niet op zijn plaats. Dit zou niet alleen onevenredig zwaar zijn gezien de feiten, ook is vervolging niet opportuun gezien de journalistieke belangen.
De programmamakers hebben een misstand aangetoond in het controlesysteem bij apotheken, waardoor zware medicatie in het verkeer kon worden gebracht, met risico’s voor de volksgezondheid. Ook heeft de redactie van Radar volgens het OM voldoende zorgvuldig gehandeld. De namen van de huisartsen en de apotheken die zijn gebruikt, zijn niet in beeld gebracht en zij zijn vooraf geïnformeerd over de uitzending.
Hoewel de redactie de medicatie langer dan noodzakelijk heeft gehouden, is deze op een afgesloten plek bewaard en uiteindelijk teruggegeven.
Om reden van 'geringe strafwaardigheid van het feit’ heeft het OM besloten de zaak te seponeren.