Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

'Te veel medicatie in laatste levensfase'

13-12-2018
Artsen gaan te lang door met het voorschrijven van medicatie aan patiënten met een beperkte levensverwachting. Hierdoor worden patiënten vaak blootgesteld aan potentieel overbodige en schadelijke medische interventies. Dat concludeert promovendus Eric Geijteman.
'Te veel medicatie in laatste levensfase'

Volgens klinisch farmacoloog en internist-oncoloog in opleiding Geijteman, die gisteren promoveerde op zijn onderzoek, gaan artsen te lang door met behandelen omdat duidelijke richtlijnen ontbreken, en er weinig onderzoek is gedaan naar de gevolgen van stoppen met medicatie.

Artsen zijn hierdoor vaak onzeker, maar volgens de promovendus zou het goed zijn als zij aandachtig kijken naar de lijst van geneesmiddelen die patiënten nog slikken in hun laatste levensfase. Want hoe zinvol is het om deze patiënten bloeddruk- of cholesterolverlagers te laten slikken?

Geijteman pleit voor meer onderzoek naar het effect van staken van medicatie die vermoedelijk overbodig is. Het streven van artsen zou volgens hem moeten zijn: ‘we zijn niet te ver gegaan om het onvermijdelijke sterven te voorkomen’ in plaats van ‘we hebben er alles aan gedaan om overlijden te voorkomen’.

Verder roept de promovendus ook patiënten op om tijdig na te denken over hoe zij hun laatste levensfase willen vormgeven, en dit te bespreken met hun artsen en dierbaren.

Bij zijn studie naar de huidige praktijk van beslissingen rond het levenseinde heeft Geijteman onder meer gegevens gebruikt uit sterfgevallenonderzoek, retrospectieve dossieronderzoeken en vragenlijstenonderzoek.

 

Document acties

gearchiveerd onder: terminaal
Back to top