€ 5 miljoen voor kennis delen over bereidingen
Amsterdam UMC onderzoekt fouten en systeem hoge prijzen
“Een enorme steun voor het Amsterdam UMC”, noemt ziekenhuisapotheker Marleen Kemper de miljoenengift van de Vriendenloterij. “Hier zijn we echt superblij mee.”Volgens Kemper is deze positieve aandacht belangrijk voor alle apothekers. “We lossen veel problemen op voor onze patiënten, maar door alle geneesmiddelentekorten wordt dat vaak niet gezien.”
Het Amsterdam UMC investeert de schenking in een platform, zodat ziekenhuizen, apothekers en patiënten kennis kunnen delen over de bereiding en werking van weesgeneesmiddelen. Kennis over deze bereidingen is volgens Kemper nu nog versnipperd. “Organisaties als de KNMP en de NVZA beschikken over veel informatie, maar patiënten weten niet waar ze hun vragen kunnen stellen.” Het Amsterdam UMC gaat patiënten daarom ook expliciet vragen naar hun informatiebehoefte.
Ook apothekers die beginnen met bereiden, of willen meedenken, kunnen straks terecht op het platform, aldus Kemper, die benadrukt niet zelf de wijsheid in pacht te hebben. “Ook wij willen leren van anderen. Zelf benader ik bijvoorbeeld regelmatig het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA) met vragen over bereidingen.”
Verwachtingen
Het Amsterdam UMC gaat ook de wet- en regelgeving onderzoeken rondom weesgeneesmiddelen: waar zitten de fouten in het systeem waardoor fabrikanten extreem hoge prijzen kunnen vragen? Dat patiënten met zeldzame ziekten hierdoor niet kunnen beschikken over essentiële medicijnen, vindt het ziekenhuis onacceptabel.
Toch is een confrontatie met de industrie geen doel van het nieuwe kenniscentrum, benadrukt Kemper. “Wij willen niet de rol van farmaceutische fabrikanten overnemen, want die ontwikkelen veel goede producten. Het zijn de fouten in het systeem die we moeten aanpakken.”
Welke weesgeneesmiddelen de Amsterdamse ziekenhuisapothekers nog gaan bereiden de komende tijd maken ze niet bekend, want dat zou volgens Kemper verwachtingen scheppen bij patiënten. “Om onze ideeën verder te kunnen uitwerken, gaan we eerst investeren in nieuw personeel, onder meer (ziekenhuis)apothekers.”
Ook voor de financiering van deze nieuwe ‘afdeling’ productontwikkeling zal het Amsterdam UMC de schenking gebruiken. “Kosten voor grondstoffen, materialen en het werk van assistenten verdisconteren we in de kostprijs van onze bereidingen.”
Productie CDCA
Verder hoopt het Amsterdam UMC de productie van chenodeoxycholzuur (CDCA) snel te kunnen hervatten. Vorig jaar besloot het ziekenhuis dit weesgeneesmiddel zelf te gaan maken nadat de fabrikant Leadiant de prijs extreem had verhoogd. Het Amsterdam UMC moest hiermee echter stoppen omdat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onzuiverheden ontdekte in de grondstof.
De ziekenhuisapothekers onderzoeken nu of ze de stof voldoende hebben kunnen zuiveren, of de onzuiverheden schadelijk zijn voor patiënten, of dat ze toch moeten overstappen op een andere grondstof.