Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Brancheorganisaties waarschuwen voor kosten ijzeren voorraad

PW46 - 08-11-2019
Fabrikanten en groothandels moeten een ijzeren voorraad aanleggen van vijf maanden om de medicijntekorten op te lossen, is het plan van minister Bruno Bruins van Medische Zorg. Brancheorganisaties waarschuwen voor hoge kosten, verspilling en de financiële risico’s van niet-verkochte voorraden. Mosadex-directeur Ludwig Castelijns: "Ons magazijn moet drie keer zo groot worden."
Brancheorganisaties waarschuwen voor kosten ijzeren voorraad

Vanaf volgend jaar gaat de minister de voorraadverplichting voor alle geneesmiddelen invoeren, maar de opbouw van de ijzeren voorraad gebeurt in fases en zal gemiddeld twee jaar duren. De ijzeren voorraad wil Bruins als volgt verdelen over de keten: drie maanden bij de geneesmiddelenfabrikant, twee maanden bij de groothandel en twee tot drie weken werkvoorraad bij de apotheek. Daarmee zal naar verwachting van de minister 85% van de tijdelijke tekorten worden opgevangen.

Een verhoging van de voorraden naar vijf maanden gaat de fabrikanten en groothandels, volgens Bruins, ongeveer € 100 miljoen per jaar kosten. Over de financiering hiervan gaat de minister in gesprek met groothandels, fabrikanten, apothekers en zorgverzekeraars.

Opbrengsten zijn er ook door minder gebruik van duurdere vervangende medicijnen en doordat groothandels, en met name apothekers, minder tijd kwijt zijn door tekorten, aldus Bruins. “Voor de apotheker komt er weer meer ruimte om zich te richten op de zorg aan de patiënt.” De KNMP is dan ook blij met de maatregel, die apothekers en patiënten verlichting biedt bij de problemen rond de tekorten, aldus de apothekersorganisatie.

Spécialités

Fabrikanten en groothandels steunen het plan van de minister, maar verwachten dat de kosten veel hoger liggen. “Groothandels hebben nu een voorraad van een maand, om dat te verdubbelen moeten we onze magazijnen ook drie keer zo groot maken”, stelt de directeur van groothandel Mosadex Ludwig Castelijns, woordvoerder namens groothandelsorganisatie BG Pharma, Generieke Leveranciers Nederland (GLN), Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) en Bogin, de belangenorganisatie voor biosimilars en de generieke geneesmiddelenindustrie.

Maar de grootste kostenpost is de aanschaf van extra voorraden spécialitégeneesmiddelen, stelt Castelijns. Hiermee is een bedrag van ongeveer € 800 miljoen aan extra voorraden gemoeid. “Het is nog niet duidelijk hoe de marktpartijen dit moeten financieren. Daarvoor moet de minister nog met aanvullende maatregelen komen.”

Verspilling

Verder vrezen de brancheorganisaties meer verspilling door het vernietigen van verplichte voorraden die over de datum zijn. “Wij willen niet het financiële risico dragen voor medicijnen die niet worden afgenomen”, aldus Castelijns.

Bruins verwacht dat de partijen in de medicijnketen zich gezamenlijk inspannen om tekorten tegen te gaan. Groothandels en fabrikanten willen die verantwoordelijkheid nemen. “We hebben daarom een plan ingediend bij de minister hoe wij zelf de ijzeren voorraad willen aanleggen”, stelt Castelijns, die benadrukt dat de onderhandelingen met Bruins nog in volle gang zijn. 

Om de tekorten structureel op te lossen is ook een Europese aanpak van belang. De minister is daarom met andere lidstaten in gesprek om de productie van medicijnen en grondstoffen terug te halen naar Europa.

 

Document acties

Back to top