Bruins: aantal medicatiefouten moet snel omlaag
Op het gebied van medicatieveiligheid gebeurt volgens Bruins heel veel, maar het aantal vermijdbare opnames en sterfgevallen is de laatste jaren helaas niet gedaald. “Dat is mij een doorn in het oog; de cijfers vormen een schril contrast met het niveau van onze zorg.”
Medicatieveiligheid moet volgens de minister snel verbeteren, waarbij het cruciaal is dat er altijd een actueel medicatieoverzicht is en patiënten en zorgverleners zich bewuster zijn van de risico's. Ook een goede medicatieoverdracht is essentieel.
De alliantie medicatieveiligheid zal de komende maanden werken aan concrete acties en doelstellingen om het aantal incidenten door medicatiefouten terug te dringen. Daarbij wordt ingezet op de volgende drie hoofdthema’s: goede (elektronische) medicatieoverdracht, optimaliseren van medicijngebruik en meer samenwerking tussen alle disciplines.
In de werkgroep zijn alle partijen vertegenwoordigd die een rol spelen in het medicatieproces: artsen, apothekers, verpleegkundigen, paramedici, assistenten en patiëntenkoepels.
In Nederland zijn er volgens Bruins meerdere succesvolle projecten om de medicatieveiligheid te verbeteren, maar verbinding ontbreekt vaak nog. Een succesvol project - zoals in West-Friesland, waar huisartsen en apothekers nauw samenwerken om nierschade door medicijngebruik te voorkomen - kan volgens de minister in heel Nederland worden geïmplementeerd.
Toch jammer dat het alleen gaat over medicatie overdracht en dat er nul aandacht is voor geneesmiddeltekorten en eindeloze doosjeswisselingen hierdoor danwel door preferentiebeleid.