Bruins gaat strijd opvoeren tegen antibioticaresistentie
Volgens minister Bruno Bruins van Medische Zorg, die de conferentie gisteren opende, liggen er veel mooie plannen voor de bestrijding van antibioticaresistentie, maar komt het nu aan op de concrete uitvoering. “Nederland zit wereldwijd in de kopgroep en ik zou graag zien dat meer landen hier aansluiting bij vinden. Daarvoor is deze conferentie bedoeld.”
Nederland gaat in ieder geval intensiever samenwerken met Indonesië, zo hebben de ministers van beide landen afgesproken op de conferentie, waar ruim tweehonderd vertegenwoordigers aanwezig zijn uit circa veertig landen.
Internationaal fonds
Met effectieve infectiepreventieprogramma’s heeft Nederland bijvoorbeeld kennis in huis over hoe onjuist antibioticagebruik teruggedrongen kan worden. Ook loopt Nederland voor in de samenwerking tussen de humane en veterinaire gezondheidssectoren. Met Indonesië in het bijzonder zal Nederland de komende jaren best practices en kennis uitwisselen.
Om vooral landen met lage en middeninkomens te ondersteunen bij het vormgegeven van de strijd tegen antibioticaresistentie hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Wereldvoedselorganisatie (FAO) en de Werelddierenwelzijnsorganisatie (OIE) tijdens de conferentie het Multi-Partner Trustfund gelanceerd. Middelen uit dit fonds kunnen onder meer worden ingezet voor surveillancesystemen en programma’s voor goed gebruik. Nederland zal ongeveer € 4,5 miljoen beschikbaar stellen voor de opstart van dit fonds.
Nieuwe antibiotica
Ook steekt Nederland de komende vijf jaar in totaal € 5 miljoen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Dit gebeurt onder de vlag van de Global Antibiotic Research and Development Partnership (GARDP), een internationaal samenwerkingsverband dat valt onder de WHO.
Vijf jaar geleden organiseerde Nederland de eerste ministeriële conferentie over antibioticaresistentie, en mede naar aanleiding daarvan hebben landen wereldwijd plannen ontwikkeld om resistentie aan te pakken.