Bruins wil gebruik opioïden terugdringen
Het aantal gebruikers van oxycodon is de laatste tien jaar explosief gestegen: van 93.000 in 2008 naar 485.000 in 2018. Ook het aantal gebruikers van fentanyl steeg in diezelfde periode van 65.000 naar 111.000.
Bruins maakt zich grote zorgen over deze enorme toename: “Situaties waarin patiënten soms jarenlang verslaafd raken aan oxycodon of op de spoedeisende hulp belanden door een vergiftiging, vind ik onacceptabel.”
Een groep artsen, apothekers en andere experts gaat vanaf volgende maand aan de slag om de acties en maatregelen rondom opioïden in kaart te brengen en te coördineren. Vervolgens wil de minister voorschrijvers en gebruikers via voorlichting bewust maken van alternatieve pijnstillers, en welke risico’s hieraan verbonden zijn. Ook moet het gebruik, wanneer dat niet meer strikt noodzakelijk is, zo snel mogelijk op een verantwoorde manier worden gestopt.
De belangrijkste oorzaken voor de toename van het gebruik zijn volgens Bruins: vergrijzing, meer maatschappelijke en medische aandacht voor pijnbestrijding en meer media-aandacht voor pijnbestrijding met opioïden.
Daarnaast spelen ook laagdrempelig voorschrijven, terughoudend voorschrijven van alternatieven, onvoldoende kennis en bewustzijn van de potentiële risico’s en het gemak van herhaalreceptuur een rol bij de snelle groei.