CBG brengt kritische medicatie Brexit in kaart
Het gaat om de in Nederland gebruikte geneesmiddelen waarvan de levering afhankelijk is van het Verenigd Koninkrijk. Hierbij ligt de nadruk op levensreddende medicatie, medicatie waarvoor geen alternatieven zijn of waarbij overstappen op een ander middel problematisch is.
Voor het overzicht benadert het CBG ook de betrokken farmaceutische bedrijven.
Daarnaast focust het college op het van binnenuit versterken van het Europese netwerk, door lidstaten te helpen met de verdere opbouw van beoordelingscapaciteit en training. Hierdoor kunnen in de toekomst de werkzaamheden tussen Europese geneesmiddelenagentschappen beter worden verdeeld.
Het Verenigd Koninkrijk speelt een aanzienlijke rol in de Europese Unie bij het beoordelen van geneesmiddelen. Zij staat voor ongeveer 20% van alle beoordelingen aan de lat. Deze 20% wordt op dit moment verdeeld over de resterende 27 EU-lidstaten.
Verhuizing EMA
Alle projecten en activiteiten rondom de Brexit en de komst van de EMA naar Amsterdam zijn in een programma ondergebracht met als doel dat het CBG is voorbereid op deze veranderingen.
De activiteiten van het college zijn onderdeel van de aanpak van het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport ter voorbereiding op een ‘harde Brexit’.