Fingolimod kan ongeboren kind schaden
De werkzame stof kan schade toebrengen aan het ongeboren kind en geboorteafwijkingen veroorzaken. Wanneer een vrouw zwanger raakt terwijl zij fingolimod gebruikt, moet het gebruik worden stopgezet en de zwangerschap nauwlettend in de gaten worden gehouden. Vrouwen die willen starten met de behandeling moeten vooraf een zwangerschapstest doen om risico’s uit te sluiten en effectieve anticonceptie gebruiken tijdens en tot twee maanden na de behandeling.
Deze adviezen volgen na evaluatie van verschillende rapporten die wijzen op een verdubbeling van het risico op geboorteafwijkingen – dat normaal rond de 2 tot 3% ligt – bij baby’s die tijdens de zwangerschap blootgesteld zijn aan fingolimod. De meest voorkomende geboorteafwijkingen zijn defecten aan het hart, de nieren, botten en spieren.
Fingolimod wordt gebruikt als therapie bij multipele sclerose. Zorgverleners en patiënten ontvangen vernieuwde informatie over het genoemde risico. Ook worden ze ingelicht over de acties en voorzorgsmaatregelen die nodig zijn voor een veilig gebruik van het middel.