Fingolimod verdubbelt risico op aangeboren afwijkingen
Het CBG adviseert vrouwen die fingolimod gebruiken en zwanger zijn, zwanger willen worden of bij wie er een kans bestaat dat zij zwanger raken, contact op te nemen met hun arts. Zorgverleners krijgen het advies vrouwen die zwanger willen worden te informeren over de risico’s van het gebruik van dit geneesmiddel. Ook moeten zij voor de start van een behandeling met fingolimod een zwangerschap uitsluiten door middel van een zwangerschapstest.
Verder adviseert het college ervoor te zorgen dat een patiënt effectieve anticonceptie gebruikt tijdens de behandeling en gedurende twee maanden na het stoppen. Als een patiënt zwanger wil worden, moet zij de behandeling met fingolimod ten minste twee maanden van tevoren stoppen.
Bij een zwangerschap die optreedt tijdens de behandeling is het advies: direct stoppen met fingolimod, medisch advies geven over de risico’s op schadelijke effecten, de zwangerschap nauwlettend monitoren en echografieën laten maken.
Fabrikant Novartis heeft, in overleg met CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) verstuurd. Deze brief met belangrijke risico-informatie is gestuurd naar diverse zorgverleners, waaronder neurologen, MS-verpleegkundigen, gynaecologen, ziekenhuisapothekers en openbaar apothekers.