‘Farmaceutische industrie is vooral bezig met financiële activiteiten’
Volgens SOMO draait het in de ‘financialisering van de farmaceutische sector’ om het maximaliseren van uitbetalingen aan de aandeelhouders, wat ten koste gaat van het investeren in de productie en ontwikkeling van medicijnen. Dit bedrijfsmodel heeft vergaande maatschappelijke gevolgen, waaronder hoge medicijnprijzen, stelt SOMO.
Dat de 27 grootste farmaceutische bedrijven veel meer geld hebben gestoken in financiële activiteiten blijkt volgens de onderzoekers onder meer uit de toename van reserves: van 83 miljard dollar in 2000 tot 219 miljard dollar in 2018.
In dezelfde periode stak de farmaceutische industrie zich ook diep in de schulden: de schuld van de onderzochte bedrijven steeg van 60 miljard dollar tot 518 miljard dollar. In verhouding tot de omzet steeg de schuld van 21% in 2000 tot 72% in 2018. Van deze extra financiële middelen is in de afgelopen twintig jaar maar een klein deel geïnvesteerd in onderzoek en het ontwikkelen van nieuwe medicijnen, stelt SOMO. In totaal werd 1540 miljard dollar uitgegeven aan de aandeelhouders, waarvan 676 miljard aan de inkoop van eigen aandelen en 864 miljard dollar aan dividend.
Vaccin COVID-19
Volgens de onderzoeksorganisatie toont de coronacrisis de kwetsbaarheid aan van de farmaceutische sector, omdat het verdienmodel afhankelijk is van goedkope leningen en stijgende beurskoersen, en die zijn nu weggevallen. Ook hebben de grote bedrijven verzaakt te investeren in slecht renderende maar essentiële geneesmiddelen en vaccins, waardoor het nu de overheden zijn die een vaccin tegen COVID-19 moeten financiëren.
De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) is een onafhankelijke non-profit onderzoeks- en netwerkorganisatie. SOMO onderzoekt multinationale ondernemingen en de gevolgen van hun activiteiten voor mens en milieu wereldwijd.