Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Patiënten dupe van bezuiniging Bruins’

PW07 - 07-02-2020
Het verlagen van de vergoedingslimieten kan ertoe leiden dat patiënten straks moeten bijbetalen voor geneesmiddelen die ze nu vergoed krijgen. Volgens de Patiëntenfederatie worden patiënten de dupe van deze modernisering van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
‘Patiënten dupe van bezuiniging Bruins’

Door het verlagen van de vergoedingslimieten wil minister Bruno Bruins van Medisch Zorg vanaf 2022 jaarlijks € 140 miljoen besparen. Maar mislukt die bezuiniging doordat fabrikanten hun prijzen niet laten dalen, dan betalen patiënten daarvan de rekening, stelt de Patiëntenfederatie.

Voor bijbetalingen geldt voor elke patiënt tot en met 2021 een maximum van € 250 per jaar. Die regeling moet, volgens de Patiëntenfederatie, ook na deze kabinetsperiode in stand blijven, omdat patiënten anders soms duizenden euro’s moeten bijbetalen.

De Patiëntenfederatie ziet het liefst dat de kosten van de modernisering van het GVS gewoon worden betaald uit de zorgverzekeringspremie, zodat alle Nederlanders eraan bijdragen en niet alleen de patiënten die geneesmiddelen gebruiken.  

 

Document acties

gearchiveerd onder: patienten, bezuiniging, Bruins

Reacties

07-02-2020 09:34
D.T. Hendriksz zegt:

Het preferentie beleid is een geheime inkomstenbron voor verzekeraars. Immers via de risicoverevening krijgen zij een bepaald bedrag per aandoening per verzekerde vooraf uitbetaald. Deze risicoverevening is op basis van declaraties door apotheken op basis van de KNMP prijslijst. Echter, kenmerk van preferentie beleid is de geheime prijsafspraak tussen verzekeraars en fabrikanten/importeurs. De netto prijs is veel lager. Het verschil strijken de verzekeraars op en loopt in tegen de 500 miljoen per jaar. Hele GVS herschikking is zodoende overbodig als de netto prijs wordt gehanteerd bij berekening van risicoverevening en schadelast door geneesmiddelengebruik. Lek in de zorg zit niet in de Eerste Lijn.

11-02-2020 15:33
D.T. Hendriksz zegt:

In kader van de GVS herschikking zijn er nu meerdere rapporten gepubliceerd over het wisselen van geneesmiddelen; waarom en in welke mate en door welke partij gestimuleerd.

Gupta Strategists heeft een steentje bijgedragen. Heeft een 55 tal apothekers geïnterviewd, zo ook koepels, groothandelaren en 1 verzekeraar. Geen enkele partij heeft gemeend de Claw Back te moeten benoemen en de invloed van de Claw Back op de inkoop van geneesmiddelen door apothekers. Nu wordt gesuggereerd dat apothekers wisselen uit financieel eigen belang. Niets is minder waar. Wisselen wordt opgelegd door VWS en ZN/ZN-leden. Jammer dat onze belangenvereniging nog immer niet thuis geeft. Claw Back? Die is er toch niet meer? CZ prijs? Achmea prijs? Andere naam, zelfde effect; minus 5% vooraf! Met een aftopping tot de regelwaarde. Waarom toch dat wisselen? .

Back to top