EMA: werk samen in onderzoek naar coronamedicijn
Het EMA is bezorgd dat de verschillende onderzoeken naar medicijnen tegen het coronavirus te kleinschalig zijn om goede conclusies te trekken. Daarom roept het agentschap bedrijven en onderzoeksgroepen op samen te werken in consortia voor de uitvoering van grote gerandomiseerde studies.
Door samen te werken kunnen meerdere geneesmiddelen tegelijkertijd worden geëvalueerd volgens dezelfde criteria in grotere groepen patiënten.
Maar ook kleinschalig onderzoek kan veel betekenen.
Er gaat niets boven Groningen.
"Er loopt inmiddels een unieke proef aan de Rijksuniversiteit Groningen waarbij het chloroquine tot de juiste deeltjesgrootte wordt verkleind en vervolgens geplaatst wordt in een speciale inhalator: de cyclops, waardoor het medicijn diep doordringt in de longen van een patiënt. Dit betreft dus een specifiek lokale toepassing rechtstreeks in de door het coronavirus aangetaste longen. Op deze wijze zou het medicijn niet enkel kunnen genezen, maar ook kunnen beschermen."
https://nieuws.kuleuven.be/nl/2020/antivirale-werking-van-chloroquine-tegen-coronavirussen-reeds-in-2004-ontdekt-door-virologen-ku-leuven
https://www.pw.nl/achtergrond/2016/inhalatie-van-droog-poeder-veelbelovend-bij-longinfectie