Icatibant helpt coronapatiënt met ernstig zuurstofgebrek
Patiënten met erfelijk angio-oedeem krijgen icatibant voorgeschreven omdat ze soms plotseling ernstige onderhuidse vochtophopingen krijgen doordat hun bloedvaten lokaal gaan lekken. Het geneesmiddel stopt deze lekkage.
Om te beoordelen of icatibant ook geschikt is voor COVID-19-patiënten met ernstig zuurstofgebrek door vocht in de longen kregen negen patiënten op de afdeling interne geneeskunde en één patiënt op de intensive care het geneesmiddel toegediend, schrijven internist Frank van de Veerdonk, ziekenhuisapotheker Roger Brüggemann en hun collega's in JAMA Network Open.
Alle patiënten kregen driemaal om de zes uur onderhuidse icatibant-injecties. De patiënt op de ic kon 24 uur later naar de afdeling en werd na zeven dagen ontslagen. Acht van de overige negen patiënten konden binnen 24 uur toe met minder zuurstoftoediening en de negende na 38 uur. Bij achttien vergelijkbare patiënten die als controle fungeerden, was de daling van de zuurstoftoediening duidelijk minder, aldus de onderzoekers van het Radboudumc.
Lanadelumab
Een nadeel blijkt de korte werking van icatibant: in twee uur is de helft van het geneesmiddel afgebroken. Lanadelumab blijft in vergelijking met icatibant veel langer actief, waardoor het waarschijnlijk maar een of twee keer hoeft te worden toegediend. Ook remt lanadelumab, volgens de onderzoekers, de activatie van het hele systeem dat de lekkage van de bloedvaten veroorzaakt.
Inmiddels is met subsidie van ZonMw een fase-2- klinisch onderzoek gestart in tien ziekenhuizen. Met deze strategie beogen de onderzoekers COVID-19-patiënten met zuurstofgebrek snel te laten herstellen en ze te behoeden voor ic-opname.