Longen herstellen meestal goed na COVID-19
De 124 patiënten die zijn onderzocht na een acute COVID-19-infectie kwamen van de coronanazorgpoli van het Radboudumc. Zij zijn daarna onderzocht met behulp van onder meer een CT-scan en een longfunctietest.
Voor het onderzoek zijn de patiënten onderverdeeld in drie categorieën: een groep met patiënten die op de ic terechtkwamen, een groep die opgenomen is geweest op een verpleegafdeling in een ziekenhuis en een groep die thuis kon blijven maar wel klachten hield waardoor de patiënten uiteindelijk een verwijzing kregen van de huisarts.
Restschade
Na drie maanden is een eerste balans opgemaakt en hieruit blijkt dat het longweefsel van de patiënten goed aan het herstellen is, schrijven de onderzoekers die hun resultaten hebben gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases.
Restschade in het longweefsel is over het algemeen beperkt en komt meestal voor bij patiënten die op de ic zijn behandeld. De meest voorkomende klachten na drie maanden zijn vermoeidheid, kortademigheid en pijn op de borst. Ook ervaren veel mensen nog beperkingen bij hun dagelijkse activiteiten en een verminderde kwaliteit van leven.
Patiënten die via de huisarts op de nazorgpoli terechtkwamen, waren na de drie maanden het slechtst hersteld. Deze groep is ook doorverwezen omdat ze klachten hielden.
Subgroep
Een subgroep lijkt zich af te tekenen met initieel milde COVID-19, maar vervolgens hardnekkige langdurige klachten en beperkingen. Opvallend hierbij is dat bij deze patiënten nauwelijks afwijkingen te zien zijn in de longen, aldus de onderzoekers, die pleiten voor meer onderzoek naar verklaringen en behandelmogelijkheden voor deze toch aanzienlijke subgroep.