Nieuwe hoogleraar ontwikkeling academic pharma
Het gaat vooral om geneesmiddelen die voor farmaceutische bedrijven minder interessant zijn, zoals middelen voor zeldzame ziekten of bepaalde vormen van kanker. In Leiden zijn alle partijen aanwezig om geneesmiddelen te ontwikkelen, meldt het Leids Universitair Medisch Centrum, zoals Leiden Institute of Chemistry, Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR) en Centre for Human Drug Research (CHDR).
Om de ontwikkeling van academic pharma mogelijk te maken investeert het LUMC in een clinical research unit voor vroegefase-geneesmiddelonderzoek op het gebied van (hemato)oncologie. Hierbij wordt samengewerkt met het CHDR en het Leiden Bio Science Park.
Van Gelder, die per 1 december 2019 is benoemd, gaat zijn netwerk inzetten om wetenschappers binnen de adademic pharma te ondersteunen op de route van molecuul naar geregistreerd medicijn. Met zijn achtergrond als klinisch farmacoloog zal hij zich daarnaast ook bezighouden met het opzetten van de opleiding tot klinisch farmacoloog binnen het specialisme interne geneeskunde.