NZa: haal productieprikkels uit de zorg
Financiële prikkels in de bekostiging van zorg moeten gericht zijn op de meerwaarde voor de patiënt, en bijdragen aan de kwaliteit van leven. Ook moet iedere stap die leidt tot meer passende zorg lonend worden. Dat schrijft de NZa in haar advies Stand van de zorg, dat jaarlijks wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.
Volgens de NZa heeft de eerste coronagolf aangetoond dat veel minder mensen naar het ziekenhuis zijn gegaan; het aantal verwijzingen door huisartsen daalde met 800.000. Een deel van de zorg die normaal geleverd zou zijn, is niet nodig gebleken. Volgens de zorgautoriteit is de productieprikkel in het systeem een van de oorzaken hiervan, want behandelen loont.
Deze productieprikkels moeten uit de zorg, vindt de NZa, die binnen het huidige stelsel voldoende mogelijkheden ziet voor aanpassingen om in te zetten op passende zorg. Zorgverzekeraars maken bijvoorbeeld nog te weinig gebruik van de mogelijkheden om afspraken te maken over uitkomsten van zorg en innovatie.
Daarnaast moeten zorgverzekeraars en zorgaanbieders zorg stimuleren die daadwerkelijk bijdraagt aan het functioneren van mensen. Ook moeten, volgens de NZa, investeringen in digitale zorg lonen.
Sinds het afschaffen van het abonnement-tarief in 1988, pleit ondergetekende al voor de herinvoering ervan.
Minder omzetprikkels. Meer bedrijfszekerheid en directe medicatie-controle.
Destijds als voorzitter van het Departement Den Haag van de KNMP.
Zie ook het weer uitstekende optreden van Aris Prins in Radar, afgelopen maandag.
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/apotheek-rekent-vaak-kosten-voor-een-gesprek-dat-niet-is-gevoerd/