Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Praktische gids voor probiotica wint Opwijrda-prijs 2019

PW20 - 14-05-2020
De Opwijrda-prijs 2019 is toegekend aan Valeria Agamennone en Remco Kort voor hun artikel over probiotica. De PRISMA-publicatieprijs gaat dit jaar naar Sanne Verdoorn voor haar artikel over medicatiebeoordelingen. De prijzen zijn vanwege de coronacrisis op een alternatieve manier uitgereikt.
Praktische gids voor probiotica wint Opwijrda-prijs 2019

Valeria Agamennone en Remco Kort ontvingen deze week de Opwijrda-prijs 2019 voor het beste artikel dat afgelopen jaar verscheen in het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO): Een praktische gids voor probiotica ter preventie van antibiotica-gerelateerde diarree in Nederland. De jury prijst de originaliteit van het artikel, de validiteit van de boodschap en conclusies en het feit dat het bijdraagt aan de maatschappelijke meningsvorming.

De jaarlijkse publicatieprijs van de Stichting Praktijk Research In Samenwerking Met Apothekers (PRISMA) kreeg dr. Sanne Verdoorn (zie foto) voor haar artikel Effects of a clinical medication review focused on personal goals, quality of life, and health problems in older persons with polypharmacy: a randomised controlled trial (DREAMeR-study).

Verdoorn en collega’s publiceerden de DREAMeR-studie in het internationaal befaamde tijdschrift PLOS Medicine. De jury prijst de gekozen methodologie, een gerandomiseerde gecontroleerde studie, en het gebruik van gestandaardiseerde gevalideerde instrumenten om uitkomsten te meten. Ook was er lof voor de innovatieve aanpak om persoonlijke doelen van patiënten centraal te stellen.

Agamennone, Kort en collega’s concluderen op basis van een meta-analyse in hun artikel dat verschillende enkel- of meerstammige probiotische formuleringen in staat zijn het risico op antibiotica-gerelateerde diarree te verkleinen. Aanbevolen wordt om probiotica gedurende de hele periode van de antibioticakuur – twee uur na inname – en tot 1 à 2 weken na de kuur in te nemen. Hun onderzoek kwam tot stand door samenwerking tussen wetenschappers van TNO Zeist, University College Roosevelt, Artis-Micropia en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Openbaar apotheker Verdoorn toonde aan dat ouderen die deelnemen aan een medicatiebeoordeling een hogere kwaliteit van leven en minder gezondheidsklachten ervaren en bovendien minder geneesmiddelen gebruiken. Het betreft een zeer omvangrijke studie, uitgevoerd bij 629 ouderen in 35 apotheken.

Origineel en innoverend

De Opwijrda-prijs is vernoemd naar apotheker R.J. Opwijrda uit Nijmegen, die in 1864 het Pharmaceutisch Weekblad oprichtte en ruim 25 jaar hoofdredacteur was. Het is de vierde keer dat deze prijs wordt uitgereikt nadat het PW Wetenschappelijk Platform in 2016 werd omgezet naar het NPFO.

De PRISMA-publicatieprijs wordt elk jaar uitgereikt voor de beste Engelstalige peer reviewed publicatie vanuit Nederland. In aanmerking komen publicaties die wetenschappelijk goed opgezet en uitgevoerd, origineel en innoverend zijn en relevant voor de beroepspraktijk van apothekers. De kwaliteit van het tijdschrift waarin het artikel is gepubliceerd wordt ook meegewogen. De jury, bestaand uit de zes bestuursleden van Stichting PRISMA, beoordeelde dit keer 16 genomineerde publicaties uit 2019.

De Peter de Smet-prijs voor de beste casuïstische mededeling gepubliceerd in het NPFO wordt doorgeschoven naar volgend jaar, omdat er dit jaar slechts één kandidaat was die in aanmerking kwam voor de prijs. Bovenstaande prijzen worden normaal gesproken uitgereikt tijdens het jaarlijkse PRISMA-symposium, maar dit jaar ging dit vanwege de COVID-19-epidemie niet door.

Document acties

Reacties

14-05-2020 17:12
P. Hoogland zegt:

De DREAMeR studie werd door 35 Service Apotheken en het werken met persoonlijke doelen is voor medicatiebeoordelingen iets waar alle Service Apotheken gebruik van maken en meegenomen is in de vernieuwde richtlijn medicatiebeoordelingen. Een dikke pluim ook voor alle openbaar Service Apothekers die veel tijd en energie in deze DREAMeR studie hebben gestoken

Back to top