Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ziekenhuisapothekers waken over voorraden ic-middelen

PW15 - 03-04-2020
Om tekorten te voorkomen aan geneesmiddelen die nodig zijn voor ic-patiënten met COVID-19 bewaakt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) vanuit een landelijk centrum de beschikbare voorraden, en coördineert de inkoop van grondstoffen en de productie van apotheekbereidingen. “Midazolam gaat met emmers de deur uit.”
Ziekenhuisapothekers waken over voorraden ic-middelen

"Hoeveel grondstof hebben jullie nog? Waar kunnen we die nog inkopen, en hoe verdelen we die?" Dagelijks is er contact tussen het landelijk coördinatiecentrum en de vijftien bereidende ziekenhuisapotheken over de nog beschikbare voorraden van middelen als propofol, midazolam en sufentanil, en de hoeveelheden die ziekenhuizen zelf kunnen bereiden.

Ziekenhuisapotheker Kirsten Schimmel, hoofd van de bereidingsafdeling van het LUMC, NVZA-bestuurslid en betrokken bij het landelijk coördinatiecentrum: “We maken een inschatting van de voorraden medicatie en grondstoffen in de ziekenhuizen en bij de grootbereiders voor een week, maar het zijn eigenlijk meer dagkoersen. Ook vragen we bij een tekort van een bepaalde stof of farmaceutische fabrikanten nog voorraad hebben.”

Volgens Schimmel is de beschikbaarheid van grondstoffen inmiddels wereldwijd kritiek. “We zien dat veel landen hun voorraad willen behouden voor de eigen bevolking. Ook is er in India, naast China de grootste leverancier van grondstoffen, bijna niets meer te krijgen.”

Ziekenhuisapotheker Bart Jan Thies, hoofd productie van de Apotheek Haagse Ziekenhuizen, vindt het van groot belang dat het coördinatiecentrum is opgestart om te voorkomen dat ziekenhuizen straks misgrijpen. “In deze tijden van crisis weten bereidende ziekenhuizen elkaar te vinden. We hebben één doel: de ic-patiënten in de lucht houden.”

Halffabrikaten

Geneesmiddelen als midazolam, morfine, sufentanil, noradrenaline en insuline worden in grote hoeveelheden geproduceerd in de bereidingsapotheek van Apotheek Haagse Ziekenhuizen, vertelt Thies. “Met name midazolam gaat hier echt met emmers de deur uit.”

Over de beschikbare voorraden voor de komende weken is Thies voorzichtig optimistisch, maar bij nog een verdubbeling van het aantal ic-patiënten ontstaat er volgens hem wel een groot probleem. “Het palet aan ic-middelen waarover intensivisten nog kunnen beschikken, is al aanzienlijk verkleind.”

Ziekenhuizen zijn ook druk met het bereiden van grote voorraden halffabrikaten voor het voor toediening gereedmaken van spuiten voor de ic-patiënten, vertelt Schimmel, een belangrijke ondersteuning voor de artsen en verpleegkundigen. “We hebben in Nederland het geluk dat nog zoveel ziekenhuizen halffabrikaten zelf kunnen bereiden. Dat is echt uniek in de wereld.”

Meldpunt tekorten

Het landelijk coördinatiecentrum gaat nauw samenwerken met het Meldpunt geneesmiddelentekorten, dat onder meer sneller uitzonderingen kan toestaan voor het ompakken van geïmporteerde verpakkingen voor gebruik in ziekenhuizen.

NVZA is initiatiefnemer van het landelijk coördinatiecentrum, dat in opdracht van het ministerie van VWS is opgestart, en wordt ondersteund door de volgende partijen: de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Bond van groothandelaren BG Pharma, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

 

 

 

 

 

Document acties

Reacties

03-04-2020 12:47
J.C. Kortekaas zegt:

Op de Collegedag 2019 van het CBG is vorig jaar uitgebreid gediscussieerd over de eigen bereidingen en de onzalige afhankelijkheid van Chinese grondstoffen. Toen maakten de juristen nog bezwaar tegen het zelf bereiden voor anderen dan de eigen patiënten. Nu is er zelfs een landelijk coördinatiecentrum. Hoop dat na de crisis samenwerken de norm blijft en niet het concurreren tussen de zorgverleners.

Back to top