‘Epidemiologen: mutaties kunnen vaccins ineffectief maken’
Bijna driekwart van de ondervraagden geeft aan dat het delen van patenten en kennis de wereldwijde vaccinatiedekking zou kunnen vergroten, 23% zei ‘misschien’ en 3% zei ‘nee’.
Dit sluit aan bij de oproep van de People’s Vaccine Alliance aan farmaceutische bedrijven om patenten en kennis te delen en zo de vaccinproductie te kunnen verhogen. Hierdoor zouden alle landen over voldoende vaccins beschikken om mensen tegen COVID-19 te beschermen.
De verdediging van de monopolies van farmaceutische bedrijven door rijke landen betekent, volgens de alliantie, dat wereldwijde voorraden van vaccins onnodig worden gerantsoeneerd en een handvol bedrijven beslist waar en wanneer vaccins beschikbaar komen.
Eerder deze maand blokkeerden rijke landen een voorstel om tijdelijk afstand te doen van intellectuele eigendomsrechten voor coronavaccins, aldus de People’s Vaccine Alliance, die rijke landen tijdens de komende top van de Wereldhandelsorganisatie in april oproept alsnog hiermee in te stemmen.
Arme landen
People’s Vaccine Alliance waarschuwt dat met het huidige tempo mogelijk slechts 10% van de mensen in de meeste arme landen volgend jaar gevaccineerd kan worden. Hoe meer het virus rondwaart, hoe waarschijnlijker het is dat er mutaties en varianten zullen opduiken, waardoor de huidige vaccins mogelijk niet meer effectief zullen zijn.