Friese apotheker vaccineert eerste patiënten in zijn apotheek
“Veel apothekers in Friesland bellen mij spontaan en zeggen dat ze willen meedoen”, vertelt Rogier Hilbers, eigenaar van Apotheek De Drie Stellingen en bestuurslid van de Friese Apothekersorganisatie.
In zijn apotheek is deze week een vaccinatiepilot gestart in nauwe samenwerking met GGD Fryslân, die eindigt op 22 december. Daarna bepaalt de GGD over uitbreiding naar andere Friese apotheken. “We hopen dat een persoonlijke benadering ertoe zal leiden dat meer mensen zich zullen laten vaccineren”, vertelt Hilbers, die maandag zijn patiënten per e-mail heeft laten weten dat ze zich bij hem kunnen laten vaccineren, of terecht kunnen voor vragen en voorlichting. Die dag prikte hij de eerste vijf patiënten.
Alles gaat zonder afspraak, zodat patiënten – laagdrempelig – zelf een geschikt moment kunnen kiezen. “In de apotheek kunnen we iedereen die twijfelt, vragen heeft of bang is extra aandacht geven. Ook horen we veel terug dat patiënten vertrouwen hebben in ons als zorgverleners.” Hilbers verwacht dat het aantal vaccinaties komende weken dagelijks gestaag zal groeien.
Om ook zoveel mogelijk patiënten zonder e-mail te bereiken, vertelt Hilbers deze week bij de lokale radio over zijn prikactie. “Verder krijgen we veel enthousiaste reacties van zorgverleners. Huisartsen vragen of ze posters kunnen ophangen, en ze verwijzen patiënten actief door naar onze apotheek.”
Proeve van bekwaamheid
Voordat het vaccineren van start kon gaan, heeft Hilbers – samen met twee andere apothekers in zijn apotheek – enkele trainingen gevolgd. “We hebben onder begeleiding van een arts griepvaccins gezet. In dit hele proces zijn we actief ondersteund door de KNMP.”
Als een patiënt de apotheek binnenloopt voor een vaccin checkt de apotheek eerst de medische verklaring en ID, en vervolgens of de patiënt inderdaad nog niet is gevaccineerd. “We maken meteen een afspraak voor een tweede prik. Samen met de patiënt kijken we wat handig is, bij ons of op een andere GGD-locatie.”
In de apotheek is een medewerker van de GGD aanwezig en in noodgevallen kan een huisarts uit het gezondheidscentrum, waarin de apotheek is gevestigd, binnen enkele minuten ter plekke zijn, aldus Hilbers. “Deze arts, bij wie we een proeve van bekwaamheid hebben gehaald, is medisch eindverantwoordelijk voor het vaccineren in de apotheek.”
Vergoeding
Voor het vaccineren door apothekers is nog geen vergoeding geregeld. De financiering loopt via de GGD, maar het is volgens Hilbers nog niet duidelijk wat de apotheek moet vragen voor een vaccin. “Deze patiënten hebben extra aandacht nodig, want ze hebben allemaal een verhaal. Voor die zorg moeten we natuurlijk een redelijke vergoeding krijgen.”
Na een succesvolle evaluatie volgt het uitrollen naar mogelijk alle vijftig Friese apotheken. Geen eenvoudige operatie, benadrukt Hilbers, die alles nauwkeurig heeft afgestemd met de GGD Fryslân. “Het opschalen zal geleidelijk gaan, maar uiteindelijk hoop ik dat alle tweeduizend apotheken in Nederland gaan vaccineren. Een groot fijnmazig netwerk, dat is mijn droom.”