Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IVM: verzamel incidenten vaccinatiecampagnes centraal

PW26en27 - 25-06-2021
Nederland moet incidenten bij vaccinatiecampagnes centraal verzamelen en analyseren en de informatie daarover teruggeven aan de priklocaties. Daarvoor pleit het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), dat medicatie-incidenten landelijk verzamelt en deelt met instellingen en zorgverleners.
IVM: verzamel incidenten vaccinatiecampagnes centraal

Bij het verzamelen van incidenten bij vaccinatiecampagnes blijft Nederland op dit moment achter omdat het, volgens het IVM, niet in staat is een actieve bijdrage te leveren aan het International Medication Safety Network (IMSN).

In de COVID19 Vaccine Safety Interest Group, waar naast Nederland zo’n twintig landen zitting hebben, kan Nederland enkel als toehoorder fungeren. Alleen landen waar de incidentenregistratie met vaccinaties goed is geregeld, hebben een actieve rol.

Het centraal verzamelen en analyseren van vaccinatie-incidenten en daarvan vervolgens leren is nodig om de veiligheid te vergroten. Voor bijwerkingen hebben we dat goed geregeld, maar voor incidenten niet, stelt het IVM.

Toevallige vermeldingen

Het registreren van incidenten met geneesmiddelen en vaccins is sinds begin dit jaar, na een fusie met het Portaal voor Patiëntveiligheid, onder de naam Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI) ondergebracht bij het IVM.

Alleen vaccinatie-incidenten die in ziekenhuizen plaatsvinden worden momenteel doorgegeven aan het VMI. Het RIVM en GGD GHOR waren, volgens het IVM, niet in staat bij hen bekende incidenten bij de coronavaccinatiecampagne over te dragen.

In Nederland zijn we afhankelijk van toevallige vermeldingen van incidenten, en is het nauwelijks mogelijk te voorkomen dat dezelfde fouten zich op andere locaties herhalen, aldus het IVM.

Te korte naald

De risico’s van vaccinatie-incidenten kunnen, volgens het IVM, liggen in bijvoorbeeld het (onwetend) onvoldoende beschermd zijn tegen het coronavirus bij verdunningsfouten of verkeerde naalden, zwaardere bijwerkingen bij overdosering en het onbedoeld besmet raken met het coronavirus wanneer de logistiek niet goed is geregeld.

In Nederland hebben inmiddels diverse incidenten plaatsgevonden met het coronavaccin, meldt het IVM. Zo werd een vrouw in Rotterdam per ongeluk gevaccineerd in plaats van getest, heeft een deel van de Nederlanders met overgewicht de eerste prik gekregen met een te korte naald, en kregen enkele inwoners van Alphen aan den Rijn per ongeluk een dubbele dosis van het AstraZeneca-vaccin toegediend.

Document acties

gearchiveerd onder: IVM, VACCINATIECAMPAGNES
Back to top