Kassa: 90% van patiënten heeft probleem met verpakking
Van de ruim tweeduizend respondenten gebruikt 70% specifieke geneesmiddelen voor hun aandoening of ziekte. Het merendeel van deze groep (72%) heeft een vorm van reuma. Ruim 90% van de patiënten met aandoeningen aan botten, spieren, pezen, gewrichten, zenuwen of hersenen heeft moeite met het openen van geneesmiddelen.
Vooral de blisterverpakking blijkt, volgens Kassa, een nachtmerrie: bijna negen op de tien respondenten heeft hiermee problemen. Ook zouden veel patiënten zich boos maken over het feit dat hun specifieke geneesmiddel in een lastige verpakking zit. Dat zou ook blijken uit veel klachten die Kassa ontvangt.
Verder geeft 58% van de respondenten met een ziekte aan dat de medicijnverpakkingen juist de afgelopen twee jaar moeilijker te openen zijn. Voor 41% zijn verpakkingen hetzelfde gebleven; slechts 1% geeft aan dat hun verpakkingen in de afgelopen twee jaar zijn verbeterd.
Favoriet onder deelnemers is de kunststof pot: 37% geeft aan dat deze verpakking het makkelijkst te openen is.
Hulp van apotheker
In reactie op eerder onderzoek van Kassa naar medicijnverpakkingen hebben het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) aangegeven dat de fabrikant verantwoordelijk is voor de gebruiksvriendelijkheid van verpakkingen.
Patiënten met vragen over verpakkingen moeten zich, volgens de twee autoriteiten, melden bij hun apotheker of arts. Dat gebeurt echter maar weinig, concludeert Kassa. Uit deze enquête blijkt dat 20% van de respondenten aangeeft dat zijn of haar apotheker niet wil of kan helpen met het zoeken naar een oplossing. 71% heeft de apotheker daar ook niet actief naar gevraagd. 4% wordt wel altijd geholpen door de apotheker, en 6% soms.
11% geeft aan dat zijn of haar arts niet wil helpen; 4% wordt wel geholpen door de arts. 86% heeft zijn of haar arts niet zelf om hulp gevraagd.
Soepele folie
Aanpassingen aan de verpakkingen van geneesmiddelen zijn lastig omdat die streng zijn gereguleerd, stelt de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) in een reactie op de enquête van Kassa. Volgens de brancheorganisatie onderzoeken geneesmiddelfabrikanten daarom “continu” hoe het gebruiksvriendelijker kan, en dat gebeurt ook steeds vaker in samenspraak met patiënten.
Bij de meeste medicijnverpakkingen gaat het goed, benadrukt de VIG, maar bij specifieke aandoeningen zoals reuma of parkinson is extra aandacht nodig. Als voorbeeld van een gebruiksvriendelijke verpakking noemt de branchevereniging een multipele sclerose-medicijn van Sanofi. Patiënten kunnen deze verpakking eenvoudig openvouwen en de medicijnen uit een soepele folie drukken. Deze verpakking is samen met patiënten ontwikkeld.
De kop van het artikel is meer een kop die je verwacht bij de aanprijzing van een nieuw geneesmiddel door de industrie en niet in het PW. Het gaat uiteindelijk om 70% van een beperkte groep. Niet dat er daarom minder aandacht voor moet zijn maar een PW moet dat wel juist weergeven.
Ik heb de indruk dat in het verleden meer aandacht aan verpakkingen werd besteed dan dat dat nu het geval is. De verpakkingen van de Orudis retard was specifiek voor reuma patiënten ontwikkeld. Dit is nog een tijdje door Pharmachemie gecontinueerd maar met de huidige medicijn prijzen lijkt me het haast onmogelijk iets fatsoenlijks te kunnen maken en vergoed krijgen.
Kijk naar de methotrexaat spuiten. Deze worden vooral door reuma patiënten gebruikt. De pennen zijn voor deze groep mensen veel eenvoudiger in gebruik. Toch vinden de zorgverzekeraars dat ook de reuma patiënten spuitjes moeten gebruiken.
Een mooi voorbeeld om als KNMP samen met patiënten organisaties op te trekken en verhaal gaan halen bij zorgverzekeraars en overheid.
Succes, Fons van Nunen