- Info
2021
-
IGJ legt terecht boetes op aan Dokteronline
-
Voor het te koop aanbieden van receptgeneesmiddelen heeft de website Dokteronline.com terecht twee boetes gekregen van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dat heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, bekendgemaakt, meldt IGJ.
-
Veel bijwerkingen bij omzetting dexamfetamine
-
Patiënten blijven bekende bijwerkingen ervaren en ontregeling van hun ADHD-klachten nadat ze zijn omgezet van dexamfetamine naar Amfexa of Tentin. Dat blijkt uit inmiddels 350 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
-
NVWA waarschuwt voor kruidenpreparaat Montalin
-
Consumenten moeten stoppen met het gebruik van het kruidenpreparaat Montalin, dat naast kruiden ook meloxicam en paracetamol bevat. Deze pijnstillers zijn illegaal toegevoegd en staan niet vermeld op de verpakking. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
-
NZa: apotheekzorg is voldoende toegankelijk
-
Apotheekzorg is op dit moment voldoende toegankelijk, hoewel in sommige regio’s wel een tekort is aan voldoende gekwalificeerd personeel. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die waarschuwt voor mogelijke problemen met de beschikbaarheid van arbeid in de sector op de langere termijn.
-
PharmaSwap krijgt toestemming IGJ voor opschalen
-
PharmaSwap, een besloten marktplaats waar apothekers niet-verstrekte dure geneesmiddelen kunnen uitwisselen, heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een nieuwe werkwijze ontwikkeld die past binnen wet- en regelgeving. “We splitsen het platform op in een deel voor groothandels en een deel voor apothekers.”
-
Hoge Raad: zorgverzekeraar mag alleen bepaalde sterkte vergoeden
-
Een zorgverzekeraar mag ervoor kiezen alleen een bepaalde sterkte van een preferent geneesmiddel te vergoeden en andere sterktes niet. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld in een zaak die geneesmiddelfabrikant Goodlife Fertility had aangespannen tegen zorgverzekeraar Menzis.
-
Gezondheidsraad: vaccineer alle pasgeborenen tegen het rotavirus
-
Niet alleen pasgeborenen uit risicogroepen, maar alle pasgeborenen moeten gevaccineerd worden tegen het rotavirus in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
-
Optima Farma oneens met conclusies NZa-onderzoek
-
Apothekersassistenten moeten opkomen voor hun vak want de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft geen oog voor de werkelijke problemen in de apotheken. Dat stelt beroepsvereniging Optima Farma, die met de actie #WeSlikkenHetNietLanger! apothekersassistenten oproept ervaringen te delen over medicijntekorten, administratieve lasten en het preferentiebeleid.
-
ACM geeft fabrikant Leadiant boete van kleine 20 miljoen euro
-
Geneesmiddelenfabrikant Leadiant krijgt een boete van € 19,6 miljoen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor het rekenen van een veel te hoge prijs voor het geneesmiddel CDCA-Leadiant. Het bedrijf heeft volgens de markttoezichthouder misbruik gemaakt van haar economische machtspositie.
-
Patiënt mist informatie beloop en belasting medicijnbijwerkingen
-
Ondanks toenemende patiëntparticipatie krijgen patiënten vaak niet de informatie over hun medicatie die ze wensen. Zo zijn ze vooral geïnteresseerd in het beloop en de belasting van bijwerkingen, maar die gegevens ontbreken in de bijsluiter. Dit blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.
-
Ipilimumab met nivolumab niet vergoed uit basispakket
-
De minister van Medische Zorg kan ipilimumab in combinatie met nivolumab niet opnemen in het basispakket van de zorgverzekering, tenzij onderhandelingen met de fabrikant uitkomen op een lagere prijs. Dat concludeert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
-
Taken bij controle ontslagmedicatie nog vaak onduidelijk
-
Om de patiëntenzorg veiliger te maken bij ontslag uit het ziekenhuis moeten zorgverleners beter afstemmen wie welke taken verricht bij de medicatieverificatie. Ook is er ruimte voor verbetering in de samenwerking tussen verpleegafdelingen en apotheken. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel en het Amsterdam Public Health research institute.
-
Toename gebruik nieuwe bloedglucoseverlagende middelen
-
Het aantal gebruikers van de nieuwe bloedglucoseverlagende geneesmiddelen DPP4-remmers, GLP1-agonisten en SGLT2-remmers is in 2020 opnieuw gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de GIPdatabank, meldt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
-
Vergoeding voor apotheekbereiding bij prostaatkanker
-
Zorgverzekeraars vergoeden een behandeling met Lutetium-177-PSMA, een geneesmiddel dat een aantal ziekenhuizen bereidt tegen een specifieke vorm van uitgezaaide prostaatkanker. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
-
Blaarvormende huidziekten na vaccinatie met Pfizer
-
Na toediening van ongeveer 12 miljoen Pfizer/BioNTech-vaccins heeft Bijwerkingencentrum Lareb vier meldingen ontvangen van blaarvormende huidziekten. Volgens Lareb kan het ook een bijwerking zijn van geneesmiddelen.
-
RIVM opent register voor gecombineerde leefstijlinterventies
-
Om gegevens te verzamelen voor onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van gecombineerde leefstijlinterventies (GLI) heeft het RIVM een speciaal register geopend. Zorgverleners kunnen hierin gegevens vastleggen over de toepassing van interventies.
-
Protonpompremmers vaak onnodig voorgeschreven
-
Veel van de 2,8 miljoen patiënten met maagklachten krijgen onterecht een protonpompremmer voorgeschreven, terwijl chronisch gebruik de kans op gezondheidsrisico’s vergroot. Dat meldt Zorginstituut Nederland (ZIN).
-
Online voorschrijven zonder fysiek contact blijft mogelijk
-
Het voorschrijven van geneesmiddelen na online contact tussen voorschrijver en patiënt, zonder elkaar te hebben ontmoet, blijft mogelijk tot eind van dit jaar. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn veel partijen tevreden over het op afstand houden van spreekuren en consulten.
-
Ziekenhuizen moeten duizenden operaties inhalen
-
Naar verwachting moeten Nederlandse ziekenhuizen en klinieken door de corona-uitbraak tussen de 170.000 en 210.000 operaties inhalen. Dat is 11-14% van het aantal operaties dat normaal gesproken in een jaar plaatsvindt. Dat blijkt uit berekeningen van de Nederlands Zorgautoriteit (NZa).
-
Apothekers missen maatwerk in Kijksluiter-video’s
-
Veel apothekers die gebruikmaken van de Kijksluiter, videoanimaties over bijsluiters, zijn positief over de inhoudelijke kwaliteit, maar zouden het digitale platform meer op maat per patiëntgroep willen aanbieden. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel en Hogeschool Utrecht.
-
Tamara van Ark stapt op als minister Medische Zorg
-
Tamara van Ark, demissionair minister voor Medische Zorg en Sport, heeft vandaag om gezondheidsredenen haar ontslag aangeboden aan de koning. Ook stapt ze op als lid van de Tweede Kamer voor de VVD.
-
Toename gebruik psychofarmaca jongeren in tweede lockdown
-
Tijdens de tweede lockdown, in de eerste maanden van 2021, zijn er meer psychofarmaca voorgeschreven aan jongeren, terwijl dit niet het geval was tijdens de eerste lockdown. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
-
BENU en CZ stoppen traditionele bekostiging apotheekzorg
-
Apotheekketen BENU en zorgverzekeraar CZ zijn een vijfjarige samenwerking aangegaan om de farmaceutische dienstverlening opnieuw vorm te geven. Door het wegnemen van de volumeprikkel en het instellen van een vaste vergoeding per verzekerde kunnen BENU-apothekers zich meer gaan richten op de behoeften van klanten.
-
Onderzoek naar veneuze trombose na Janssen-vaccin
-
De geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) doet nader onderzoek naar gevallen van veneuze trombose na de Janssen-vaccinatie tegen COVID-19. Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 33 meldingen hiervan ontvangen.
-
V&VN: digitale medicatieoverdracht nog in kinderschoenen
-
Het digitaal uitwisselen van medicatiegegevens tussen zorgorganisaties vindt nog maar mondjesmaat plaats, en één van de meest ervaren knelpunten is het ontbreken van een kloppend actueel medicatieoverzicht. Dat blijkt uit een peiling van de beroepsvereniging Verzorgenden en Verpleegkundigen (V&VN) onder ruim duizend respondenten.
-
Wereldwijd tekort tocilizumab dreigt door corona
-
Door de stijgende vraag wereldwijd naar ontstekingsremmer RoActemra (tocilizumab) in de intraveneuze vorm raakt de voorraad op. Het middel wordt ook off-label gebruikt bij ernstig zieke COVID-19-patiënten. In Nederland is RoActemra nog beschikbaar, maar de voorraad is beperkt. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
-
Ziekteverzuim zorg en welzijn blijft onverminderd hoog
-
In het tweede kwartaal van 2021 was het ziekteverzuim onder werknemers in zorg en welzijn 6,5%. Dit is het hoogste verzuimcijfer voor deze sector in een tweede kwartaal vanaf 2003. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
-
Nieuwe CGRP-remmers voor migraine in basispakket
-
Drie nieuwe CGRP-remmers voor chronische migraine – erenumab (Aimovig), fremanezumab (Ajovy) en galcanezumab (Emgality) – kunnen onder voorwaarden worden vergoed uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister van Medische Zorg.
-
Griepprik voor zwangere vrouw beschermt zuigeling
-
Door moeders tijdens de zwangerschap te vaccineren zijn pasgeborenen beter beschermd tegen ernstige complicaties bij griep. De Gezondheidsraad adviseert daarom zwangere vrouwen voortaan de jaarlijkse griepprik aan te bieden. Bijkomend voordeel is dat zwangere vrouwen zelf ook baat hebben bij griepvaccinatie.
-
Nieuwe keuzetabel NHG voor inhalatoren
-
Voor het maken van een keuze tussen inhalatoren kunnen zorgverleners gebruikmaken van een nieuw keuzehulpmiddel van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG): een keuzetabel waarin de verschillende kenmerken per inhalator worden genoemd. Zo is onder meer terug te vinden welke inhalatoren geschikt zijn voor de verschillende inhalatietechnieken.
-
Advies paracetamol bij zwangerschap ongewijzigd
-
Het advies voor gebruik van paracetamol bij pijn en koorts tijdens de zwangerschap kan ongewijzigd blijven, stelt kenniscentrum Moeders van Morgen. Paracetamol is voor zwangeren nog steeds de beste keus bij hevige pijn en koorts, maar het dient in een zo laag mogelijke, effectieve dosering te worden gebruikt.
-
Veelbelovende kankermedicijnen tijdelijk in het pakket
-
Twee tumor-agnostische geneesmiddelen tegen zeldzame kanker, larotrectinib en entrectinib, worden vanwege de hoge verwachtingen van medisch specialisten tijdelijk vergoed uit het basispakket. Dat heeft de minister voor Medische Zorg besloten op advies van het Zorginstituut Nederland (ZIN).
-
Patiënt en reumatoloog hebben verschillend beeld van bijwerkingen
-
Reumatologen hebben over het algemeen een goed beeld van de mentale belasting door bijwerkingen van biologicals. Minder aandacht gaat naar de gevolgen voor het dagelijks leven en de zelfredzaamheid van de patiënt. Dat blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb, dat is gepubliceerd in het ReumaMagazine.
-
Levomepromazine vergoed in palliatieve fase
-
Levomepromazine (Nozinan), voor gebruik bij palliatieve sedatie in de thuissituatie, kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
-
Leiden verwijdert actief medicijnresten uit afvalwater
-
Hoogheemraadschap van Rijnland gaat als eerste waterschap in Nederland medicijnresten met actief kool verwijderen uit afvalwater. Bij de waterzuivering in Leiden Noord is gisteren een nieuwe installatie in gebruik genomen.
-
KNAW: breng geneesmiddel sneller bij patiënt
-
Om wetenschappers te ondersteunen bij het ontwikkelen van geneesmiddelen moet er landelijke coördinatie komen, zodat patiënten sneller en efficiënter toegang krijgen tot nieuwe therapieën. Daarvoor pleit de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).
-
Blokhuis steunt strijd tegen geneesmiddelkaping
-
Staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) waardeert initiatieven die strijden tegen geneesmiddelkaping, zoals het nieuwe platform van samenwerkende ziekenhuizen en bereidingsapotheek A15, dat zelf apotheekbereidingen gaat registreren. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van D66-Kamerlid Wieke Paulusma.
-
Drie landen bereiken akkoord over prijs Zolgensma
-
Nederland, België en Ierland hebben samen een akkoord bereikt met een fabrikant over de prijs van onasemnogene abeparvovec (Zolgensma). Een specifieke groep kinderen in deze drie landen, onderdeel van de Beneluxa, kan hierdoor gebruik maken van deze gentherapie voor de spierziekte Spinale Muculaire Atrofie (SMA).
-
Voldoende voeding voorkomt bijwerking propranololdrank
-
Propranololdrank, voor de behandeling van een infantiel hemangioom (aardbeienvlek), geeft een verhoogd risico op lage bloedsuikerspiegels. Het geven van voldoende voeding kan deze bijwerking voorkomen. Dat meldt het Bijwerkingencentrum Lareb.
-
Cimetidine krijgt weer plek in NHG-Standaard
-
Cimetidine, een H2-antagonist gebruikt bij maagklachten, is weer opgenomen in de NHG-Standaard Maagklachten. Dit heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) besloten nu twee andere H2-antagonisten, ranitidine en nizatidine, definitief uit de handel zijn genomen.
-
NZa: verzekeraars moeten zich meer onderscheiden
-
Zorgverzekeraars moeten minder concurreren op premie en zich meer onderscheiden via de zorginkoop en dienstverlening aan verzekerden. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de Monitor Zorgverzekeringen 2021.
-
Voorkeur voor haloperidol bij vrouwen in vruchtbare leeftijd
-
Vrouwen in de vruchtbare leeftijd die een antipsychoticum nodig hebben moeten bij voorkeur starten met haloperidol. Onder de niet-SSRI antidepressiva is er geen voorkeursmiddel. Dit staat in de nieuwe richtlijn Antipsychotica en niet-SSRI antidepressiva tijdens zwangerschap en lactatie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).
-
Stotteren als bijwerking van veel medicijnen
-
Veel soorten geneesmiddelen kunnen de bijwerking stotteren of het terugkeren van stotteren veroorzaken. Dat blijkt uit enkele duizenden meldingen in de databank van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die Bijwerkingencentrum Lareb heeft onderzocht.
-
Vergunning voor parallelimport tetanusantistoffen
-
Als oplossing voor langdurige tekorten aan tetanusantistoffen in Nederland is een parallelhandelsvergunning afgegeven voor Tetagam-P, oplossing voor injectie. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
-
Bloedverdunners na hersenbloeding lijken weinig effect te hebben
-
Bij patiënten met boezemfibrilleren lijkt het geen verschil te maken of zij na een hersenbloeding wel of geen bloedverdunners krijgen, om de kans op een nieuwe beroerte of overlijden te verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en UMC Utrecht.
-
Patiënt diabetes type 1 overlijdt dertien jaar eerder
-
Voor zowel mannen als vrouwen van 45 jaar met diabetes type 1 is de resterende levensverwachting naar verwachting ongeveer dertien jaar korter dan die van mensen zonder diabetes. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel en het RIVM, in opdracht van het Diabetes Fonds.
-
3-MMC is voortaan verboden partydrug
-
Productie, handel en bezit van de designerdrug 3-MMC zijn vanaf vandaag officieel verboden. Het verbod volgt op een toename van het gebruik van 3-MMC met name onder jongeren, en een stijging van het aantal gezondheidsincidenten. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
-
Afschalen planbare kritieke zorg dreigt door corona
-
Vijf ziekenhuizen hebben problemen met het leveren van planbare kritieke zorg door de toename van het aantal coronapatiënten. Ook huisartsen, wijkverpleging en paramedici ervaren dat de druk op de zorg oploopt. Dat blijkt uit de maandelijkse monitor ‘Toegankelijkheid van Zorg – Gevolgen van Covid-19’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
-
Drie medicijnen tegen zeldzame ziekten in basispakket
-
Patiënten krijgen vanaf vandaag voorwaardelijk toegang tot de geneesmiddelen ataluren (Translarna) en recombinant humaan parathyreoïd (Natpar). Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS) besloten na succesvolle prijsonderhandelingen met leveranciers.
-
Fouten bij 20% van patiënten in het ziekenhuis
-
Bij een op de vijf patiënten die de afgelopen twee jaar een ziekenhuis bezochten, is er (bijna) iets fout gegaan. Dit gebeurde vooral bij het stellen van een diagnose en het verstrekken van geneesmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder bijna achtduizend patiënten.
-
Alertheid geboden bij oogmiddel brolucizumab
-
Uit onderzoek is nieuwe informatie gekomen over het ontstaan van ontsteking of verstopping van bloedvaatjes in het netvlies, bijwerkingen van Beovu (brolucizumab). Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners en patiënten alert te zijn op deze bijwerkingen en de risicofactoren.
-
LCG neemt maatregelen tegen dreigend tekort tocilizumab
-
Door stijgende aantallen coronapatiënten dreigt een mondiaal tekort van de interleukine 6 (IL-6)-remmer tocilizumab, dat ook off-label wordt gebruikt bij COVID-19. Om problemen te voorkomen heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) een actieplan opgesteld. Dat meldt VWS-minister Hugo de Jonge, die alle veldpartijen oproept het advies van het LCG te volgen.
-
NHG geeft nieuw doseeradvies propranolol bij tremoren
-
Start propranolol bij essentiële tremoren in een lage dosering en bouw dit langzaam op. Dit adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in de herziene NHG-Behandelrichtlijn Essentiële tremor.
-
Patiënt met diabetes type 1 moet stoppen met dapagliflozine
-
Dapagliflozine (Forxiga) is niet langer geregistreerd voor de behandeling van diabetes mellitus type 1. Patiënten die dapagliflozine gebruiken voor de behandeling van diabetes type 1, moeten in overleg met de arts stoppen met dit geneesmiddel. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
-
Nog weinig diabetespatiënten stoppen met medicatie
-
Het percentage patiënten met diabetes type 2 dat stopt met diabetesmiddelen is klein, terwijl een deel van deze patiënten zonder medicatie zou kunnen wanneer zij hun leefstijl blijvend veranderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
-
Eerste monoklonale antilichamen tegen COVID-19 goedgekeurd
-
Regdanvimab en casirivimab/imdevimab zijn de eerste monoklonale antilichamen die door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) zijn goedgekeurd voor behandeling van COVID-19. Dit gebeurde na een positieve beoordeling van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP).
-
Blokhuis lanceert plan van aanpak tegen studiedoping
-
Om het oneigenlijk gebruik van prestatieverhogende geneesmiddelen door studenten te ontmoedigen, lanceert VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis een aantal acties. Voor het signaleren van afwijkend gebruik van ADHD-medicatie tijdens tentamen- of examenperiodes schakelt hij de hulp in van apothekers en apothekersassistenten.
-
Geneesmiddel voor behandeling leukemie in basispakket
-
Het geneesmiddel venetoclax (Venclyxto), voor de behandeling van acute myeloïde leukemie (AML), kan in combinatie met een hypomethylerend middel worden opgenomen in het basispakket. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de prijs te onderhandelen.
-
Nieuw stappenplan: start met SGLT-2-remmer
-
Starten met een SGLT-2-remmer is de eerste stap in de medicamenteuze behandeling van diabetespatiënten met een zeer hoog cardiovasculair risico. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de gedeeltelijk herziene NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2.
-
‘Wetsvoorstel vertragend voor digitale communicatie’
-
Het wetsvoorstel voor digitale communicatie in de zorg is te zorgvuldig van opzet waardoor de beoogde versnelling niet van de grond komt. Ook leiden de plannen van de minister tot meer bureaucratie en hogere kosten. Daarvoor waarschuwen de belangenorganisaties van patiënten, zorgverzekeraars en zorgverleners in een brief aan de Tweede Kamer, die vanmiddag de nieuwe wet bespreekt.
-
‘Veel jonge medewerkers verlaten apotheek weer snel’
-
Door vergrijzing en het grote aantal jonge apothekersassistenten dat de branche weer snel verlaat, is in openbare apotheken sprake van een negatief arbeidsaanbod. Neemt de zorgvraag verder toe dan kunnen personeelstekorten ontstaan. Dat blijkt uit het Arbeidsmarktonderzoek Openbare Apotheken 2021 van de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA).
-
Friese apotheker vaccineert eerste patiënten in zijn apotheek
-
Rogier Hilbers van Apotheek De Drie Stellingen in Oosterwolde vaccineert als eerste apotheker in Nederland zelf patiënten tegen het coronavirus. Sinds begin deze week kunnen zijn patiënten zonder afspraak binnenlopen voor hun eerste of tweede prik. “We zorgen dicht bij de mensen in hun eigen wijk voor een uitbreiding van het vaccinatienetwerk van de GGD.”
-
Tweede controle bij toedienen high risk-medicatie niet altijd haalbaar
-
Bij het toedienen van high risk-medicatie in het ziekenhuis blijkt de tweede controle door een collega-verpleegkundige niet altijd mogelijk. Dit komt door personeelstekorten en tijdsdruk, blijkt uit onderzoek van het Nivel en het Amsterdam Public Health (APH) research institute van het Amsterdam UMC.
-
Minder patiënten kregen vorig jaar medicijn voorgeschreven
-
Minder patiënten kregen in 2020 geneesmiddelen voorgeschreven van de huisarts, vooral kinderen en jongeren. Het voorschrijven van antibiotica is het sterkst gedaald van alle geneesmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder bijna vierhonderd huisartsenpraktijken.
-
Schadelijke stof dinitrophenol aangetroffen in afslankmiddelen
-
Op de Nederlandse markt worden afslankmiddelen online aangeboden die 2,4-dinitrophenol (DNP) bevatten. Deze gevaarlijke toxische stof kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept op deze producten niet te kopen.
-
VGZ lanceert online medicijnservice voor alle verzekerden
-
Coöperatie VGZ gaat met ingang 1 januari volgend jaar samenwerken met twee landelijke internetapotheken voor de bezorging van receptgeneesmiddelen. De zorgverzekeraar wijst zijn verzekerden actief op deze online service. Volgens VGZ is er door corona meer behoefte om medicijnen thuisbezorgd te krijgen of op te halen in een afhaalkluis.
-
Quetiapine vaker voorgeschreven bij slapeloosheid
-
Huisartsen schrijven de laatste jaren vaker het antipsychoticum quetiapine voor bij slaapproblemen, terwijl dit vanwege bijwerkingen en te weinig bewijs van effectiviteit wordt afgeraden in de richtlijnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
-
Nieuwe ontstekingsremmers verhogen kans op schimmelinfectie
-
Nieuwe ontstekingsremmers, zoals secukinumab, ixekizumab en brodalumab, verhogen de kans op een infectie van mondholte, keelholte of slokdarm met de schimmel Candida met een factor tien tot dertig. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van artsen uit het Radboudumc, meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
-
Online voorschrijven en thuis recepten verwerken weer verlengd
-
Het online voorschrijven van geneesmiddelen door artsen, zonder fysiek contact met patiënten, blijft mogelijk tot 1 juni 2022. Ook blijft het toegestaan voor apothekers en apothekersassistenten om recepten vanuit huis te verwerken. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten.
-
NZa wijzigt prestatie voor terhandstellen GDV-medicatie
-
Apotheken mogen vanaf 2023 de prestatie voor geïndividualiseerde distributievorm (GDV) niet meer per geneesmiddel in rekening brengen. In plaats daarvan mogen ze één tarief vragen voor de terhandstelling van alle geneesmiddelen. Dat blijkt uit de regelgeving farmaceutische zorg 2023, die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vandaag heeft gepubliceerd.
-
Apothekers en patiënten positief over communiceren via app
-
Apothekers en patiënten zijn positief over het gebruik van een app om ook tussen apotheekbezoeken in te kunnen communiceren over het gebruik van medicatie. De TRIAGE-startvragen, die succesvol zijn gebleken aan de balie, kunnen hierbij helpen. Dit blijkt uit een verkenning van het Nivel en Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met Pharmi.
-
Tekort tocilizumab voorlopig voorkomen door extra levering
-
Voor ziekenhuisapothekers is het vanaf vandaag weer mogelijk de interleukine 6 (IL-6)-remmer tocilizumab te bestellen. Door een tussentijdse levering is een absoluut tekort van dit geneesmiddel, dat ook off-label wordt gebruikt bij COVID-19, in Nederland voorkomen. Dat meldt de Federatie Medisch Specialisten (FMS).
-
Geneesmiddelen uit de sluis beschikbaar voor meer patiënten
-
Steeds meer patiënten komen in aanmerking voor gebruik van sluisgeneesmiddelen, waardoor de kosten zijn gestegen van ruim € 2 miljard in 2017 naar bijna € 2,5 miljard in 2019. Dat blijkt uit de ‘Monitor sluisgeneesmiddelen in de praktijk 2021’ van het Zorginstituut Nederland (ZIN).
-
Alzheimermedicijn aducanumab niet toegelaten in Europa
-
Het Alzheimergeneesmiddel Aduhelm (aducanumab) krijgt geen handelsvergunning voor Europa omdat de studies niet genoeg gunstige effecten laten zien. Ook zijn er bedenkingen over de veiligheid. Dat heeft het Europees Medicijnagentschap (EMA) besloten, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
-
Vergunning Erasmus MC voor bereiden radioactief medicijn
-
Het Erasmus MC mag als eerste in Nederland het nieuwe radioactieve geneesmiddel Ac 225-PSMA bereiden voor de behandeling van patiënten met uitgezaaide prostaatkanker. Daarvoor heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onlangs de vergunning verstrekt, meldt het Erasmus MC.
-
Illegale geneesmiddelen gevonden in afslankmiddel Sulami
-
Het afslankmiddel Sulami (Susut alami) bevat naast kruiden ook illegale geneesmiddelen waardoor gebruikers risico lopen op bijwerkingen. Ook in combinatie met andere medicatie kan het gebruik van Sulami leiden tot gevaarlijke interacties. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
-
ACM: Mediq mag Eurocept Homecare niet overnemen
-
Mediq krijgt geen toestemming Eurocept Homecare, leverancier van ambulante infuuspompen voor medicijnen en voedsel, over te nemen. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) krijgt Mediq door de overname een zeer sterke positie op de markt voor infuuspompen.
-
Kwart pijnpatiënten mist informatie over gebruik opioïden
-
Apothekers en huisartsen kunnen de voorlichting over opioïden nog sterk verbeteren: bijna een kwart van de patiënten is niet geïnformeerd dat het uitsluitend voor kort gebruik is, en dat onjuist gebruik kans op verslaving geeft. Dat concluderen het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en de Patiëntenfederatie Nederland op basis van onderzoek onder pijnpatiënten.
-
Meerderheid apothekers en huisartsen kritischer over opioïden
-
Een meerderheid van de openbaar apothekers en huisartsen denkt nu kritischer over opioïden dan drie jaar geleden. Ook kwam 80% van de respondenten in actie om ongepast gebruik van deze pijnstillers te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
-
Omeprazol-suspensie Pedippi verdunnen met melk
-
Ouders kunnen de omeprazol-suspensie Pedippi voor kinderen het beste verdunnen met een kleine hoeveelheid melk. Kinderen kunnen problemen hebben bij het doorslikken van deze suspensie. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
-
Opereren beter dan alleen medicijnen bij neuspoliepen
-
Opereren bij neuspoliepen is effectiever dat alleen behandelen met geneesmiddelen. Dat blijkt uit een studie, onder leiding van het Amsterdam UMC, in vijftien Nederlandse ziekenhuizen waarin twee behandelingen zijn vergeleken.
-
Zorginstituut adviseert positief over vergoeding volanesorsen
-
Volanesorsen (Waylivra), voor patiënten met genetisch bevestigd familiair chylomicronemiesyndroom (FCS), kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).