- Info
2022
-
Erasmus MC werkt intensiever samen met ziekenhuis Curaçao
-
De ziekenhuisapotheek van het Erasmus MC sluit binnenkort een contract af met het Curaçao Medical Center voor het professionaliseren van de farmaceutische zorg. Het afgelopen jaar waren tien Rotterdamse apothekers en een apothekersassistent op Curaçao om te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. Deze intensieve samenwerking is uniek voor Nederland.
-
Nu ook tretinoïne eerste keus bij melasma
-
Naast azelaïnezuur is nu ook tretinoïne (off-label) eerste keus bij de medicamenteuze behandeling van de huidaandoening melasma. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de vernieuwde behandelrichtlijn.
-
NZa scherpt regels aan voor transparanter contracteren
-
Zorgverzekeraars moeten voortaan uiterlijk op 1 april voorafgaand aan het betreffende kalenderjaar duidelijk maken wat de procedure is voor aanvullende zorginkoop. Met onder meer deze nieuwe regeling wil de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) het contracteren tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars transparanter maken.
-
NHG: continueer corticosteroïd bij lichen sclerosus
-
Patiënten kunnen dermatocorticosteroïden bij aanhoudende klachten van de huidaandoening lichen sclerosus chronisch, intermitterend gebruiken. Dit geeft de Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de herziene NHG-Standaard.
-
Problemen bij toedienen Nevanac-oogdruppels
-
Door de stroperigheid en het stugge flesje hebben patiënten soms problemen met het gebruik van Nevanac-oogdruppels. Dat melden Bijwerkingencentrum Lareb en Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI).
-
Tucatinib in pakket als fabrikant prijs 65% verlaagt
-
Tucatinib (Tukysa) in combinatie met trastuzumab en capecitabine voor de behandeling van borstkanker kan worden vergoed uit het basispakket, mits de fabrikant de prijs van het geneesmiddel minstens 65% verlaagt. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.
-
Ziekenhuizen schalen verder op
-
Nederlandse ziekenhuizen hebben hun operatiecapaciteit verder opgeschaald. Rond 10 januari waren nog 34% minder operatiekamers in gebruik dan normaal, op 17 januari was dat 24% minder.
-
Farmabedrijven nog steeds te positief over antidepressiva
-
Farmaceutische bedrijven schetsen nog steeds een te rooskleurig beeld over de effectiviteit van antidepressiva door voornamelijk positieve onderzoeksresultaten te publiceren. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
FNV en CNV wijzen eindbod af cao apotheekmedewerkers
-
Leden van FNV en CNV hebben het eindbod van de werkgevers voor de cao Apotheken voor apotheekmedewerkers weggestemd. Volgens de vakbonden lijken de werkgeversorganisaties “blind” te zijn voor het gebrek aan waardering dat apotheekmedewerkers voelen.
-
Ook jongens in aanmerking voor HPV-vaccin
-
Ook jongens kunnen vanaf februari worden gevaccineerd tegen het humaan papillomavirus (HPV). Aanleiding hiervoor is het toenemend inzicht in de vormen van kanker die door HPV worden veroorzaakt.
-
Meer kennis nodig over e-health voor effectief gebruik
-
Patiënten en zorgverleners in alle zorgsectoren hebben in 2021 – mede door corona – meer gebruikgemaakt van digitale zorg (e-health) dan in 2019, maar het is nog lang niet altijd effectief. Patiënten begrijpen vaak niet wat de mogelijkheden zijn en zorgverleners ervaren door digitale zorg een hogere werkdruk. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
-
Nieuwe EU-wetgeving maakt klinisch onderzoek transparanter
-
Met de lancering van de nieuwe verordening Clinical Trial Regulation (CTR) wil Europa het klinisch onderzoek naar geneesmiddelen efficiënter en veiliger maken. Ook is een nieuw Europees informatiesysteem ontwikkeld – inclusief openbare website – voor het indienen, beoordelen en inzien van klinische studies. Dat melden het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
-
Ziekenhuizen schalen op maar ziekteverzuim groot probleem
-
Nederlandse ziekenhuizen geven aan hun operatiecapaciteit iets verder te hebben opgeschaald. Ook stijgt het aantal ziekenhuizen dat alle kritieke planbare zorg binnen zes weken kan leveren. Het hoge ziekteverzuim is echter een groeiend probleem voor de hele zorgketen. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wekelijks publiceert.
-
Vrouw met verhoogd kankerrisico moet risico pil goed afwegen
-
Vrouwen van boven de 25 jaar die een sterk verhoogd risico hebben op borst- en eierstokkanker moeten goed afwegen of ze de anticonceptiepil willen gebruiken. Het risico op kanker neemt eerst toe, om op middelbare leeftijd om te buigen naar een beschermend effect. Dat blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en een internationaal team.
-
Incidenten gemeld na omzetten kortwerkende insulines
-
Het omzetten van kortwerkende insulines, als gevolg van een uitbreiding van het preferentiebeleid, kan leiden tot medicatie-incidenten bij patiënten met diabetes mellitus. Dat blijkt uit diverse meldingen die zijn binnengekomen bij Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI). Betere communicatie tussen zorgverleners en patiënt is noodzakelijk om meer incidenten te voorkomen.
-
Pfizer stopt met sturen via kortingen na onderzoek ACM
-
Pfizer stopt met het dwingen van ziekenhuizen om via kortingen het geneesmiddel Enbrel af te nemen. Volgens de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) lijkt de door de geneesmiddelenfabrikant gehanteerde prijsstructuur in strijd met de mededingingsregels. Ook bemoeilijkt deze werkwijze de toetreding van biosimilars tot de markt.
-
Risico op ernstige leverschade bij gebruik Mavenclad
-
Door het gebruik van cladribine (Mavenclad) kan ernstige leverschade optreden. Meestal hebben patiënten milde klachten, maar ernstige klachten komen ook voor. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
-
Patiëntenregisters steeds belangrijker bij beoordelen geneesmiddel
-
Bij het registreren van geneesmiddelen zijn patiëntenregisters steeds belangrijker omdat die zorgen voor beter inzicht in het normale verloop van zeldzame ziekten. Dat blijkt uit onderzoek van het Julius Centrum UMC Utrecht, UMC Groningen en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
-
Terbinafine voorkeur bij oppervlakkige gist- en schimmelinfecties
-
Bij een oppervlakkige gist- en schimmelinfectie van de huid (dermatomycose) op de hand en voet of ringworm heeft lokale behandeling met terbinafine de voorkeur boven behandeling met een imidazoolderivaat. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de herziene NHG-Standaard Dermatomycosen.
-
Leveringsproblemen medicijnen vaak niet of te laat gemeld
-
Handelsvergunninghouders hebben opschortingen van de handel in geneesmiddelen vaak niet of niet op tijd gemeld bij het Meldpunt geneesmiddeltekorten en- defecten. Groothandelaren hebben voldoende gedaan om hun voorraden op peil te houden. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
-
CBG: verplicht gebruik filter bij Mitomycine Substipharm 20 mg
-
Het toedienen van Mitomycine Substipharm 20 mg oplossing mag tijdelijk alléén met gebruik van bijgeleverd filter om mogelijk aanwezige niet-zichtbare deeltjes in de oplossing te voorkomen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert apotheekmedewerkers en artsen deze maatregel te volgen.
-
Geneesmiddel sneller beschikbaar door gelijktijdige beoordeling
-
Door het gelijktijdig beoordelen van de vergoeding en de toelating tot de markt kunnen geneesmiddelen ongeveer drie maanden eerder beschikbaar komen voor patiënten. Deze nieuwe werkwijze hebben het Zorginstituut Nederland (ZIN) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) samen ontwikkeld.
-
Risico op herseninfarct na stoppen behandeling met anagrelide
-
Patiënten kunnen stollingsproblemen krijgen na het plotseling stoppen van een behandeling met anagrelide (Xagrid). Dit komt doordat het aantal bloedplaatjes na stopzetten van de behandeling weer snel toeneemt. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners de behandeling met anagrelide niet abrupt te stoppen.
-
Problemen met ademhaling na casirivimab/imdevimab
-
Na behandeling met casirivimab/imdevimab (Ronapreve) kunnen COVID-patiënten ademhalingsproblemen krijgen of benauwd worden. Dat blijkt uit twaalf meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
-
Nederland levert antibiotica en pijnstillers aan Oekraïne
-
Nederland levert geneesmiddelen, medische hulpgoederen en -apparatuur aan Oekraïne. De goederen zijn bedoeld voor de Oekraïense bevolking en gaan vandaag op transport naar Polen, waar ze worden overhandigd. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
-
LUMC zet antipsychoticum penfluridol in tegen blaaskanker
-
Het geneesmiddel penfluridol tegen schizofrenie krijgt een nieuwe toepassing: de behandeling van blaaskanker. Een groep onderzoekers op de afdeling urologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat het product op een duurzame manier op de markt brengen.
-
Toedienen acetylsalicylzuur of heparine bij trombectomie ongunstig
-
Gebruik van acetylsalicylzuur of heparine tijdens een trombectomie bij een herseninfarct geeft een verhoogd risico op een hersenbloeding. Dit blijkt uit een klinische trial uitgevoerd in vijftien centra in Nederland.
-
Saxenda eerste geneesmiddel tegen obesitas in basispakket
-
Het geneesmiddel liraglutide (Saxenda) kan voor de behandeling van een kleine groep patiënten met ernstig overgewicht worden vergoed uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
-
Helft verzekerden wil zorgadvies van zorgverzekeraar
-
Ruim de helft van de verzekerden (52%) geeft aan de zorgverzekeraar te willen vragen voor zorgadvies, bijvoorbeeld over de meest geschikte zorgaanbieder. Meer dan een derde (37%) zou het prettig vinden als hun zorgverzekeraar hen hierover proactief zou benaderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
-
Ziekenhuizen en apothekers komen in actie voor Oekraïne
-
Om Oekraïne bij te staan in de oorlog zijn 29 regionale ziekenhuizen een actie gestart met het inzamelen van medische hulpmiddelen en geld voor geneesmiddelen. Ook apothekers willen noodhulp bieden en medicatie sturen naar Oekraïne, blijkt uit meldingen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
-
Griepepidemie lijkt in zicht
-
Het aantal mensen met het influenzavirus is de afgelopen week flink gestegen. Een griepepidemie lijkt in zicht, concluderen het RIVM, Nivel en Erasmus MC.
-
Eerste gonadoreline-antagonist tegen vleesbomen
-
Vrouwen met een vleesboom (myomen) in de uterus kunnen binnenkort beschikken over linzagolix (Yselty), de eerste gonadoreline-antagonist die kan worden ingezet bij matig ernstige tot ernstige klachten.
-
NHG ontraadt cortico-neusspray bij reukverlies na COVID
-
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) ontraadt toepassen van een neusspray met een corticosteroïd bij patiënten die last blijven houden van reukverlies na een COVID-19-infectie. Dit geeft de huisartsenorganisatie aan in de nieuwe standaard 'Langdurige klachten na COVID-19'.
-
Vergoeding voor cabozantinib in combinatie met nivolumab
-
Het geneesmiddel cabozantinib in combinatie met nivolumab (Cabometyx/Opdivo) komt in aanmerking voor vergoeding uit het basispakket, maar alleen als succesvol met de fabrikant is onderhandeld over de prijs. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
-
€ 350.000 boete voor Verenigde Nederlandse Apotheken
-
De Stichting Verenigde Nederlandse Apotheken (VNA) krijgt een boete van € 350.000 omdat ze de overname van vier apotheken in Tilburg niet op tijd heeft gemeld. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten.
-
Veilig stoppen met hepatitis B-medicatie mogelijk
-
Met een bloedtest kunnen artsen bepalen welke patiënten met chronische hepatitis B veilig kunnen stoppen met hun medicatie. Dat blijkt uit een internationale studie, onder leiding van het Erasmus MC.
-
Veel patiënten gebruiken onnodig lang maagzuurremmers
-
90% van de patiënten die voor een langere periode sterke maagzuurremmers krijgen voorgeschreven, hebben daar geen indicatie voor volgens de richtlijn Maagklachten. Tussen huisartsen is weinig verschil in voorschrijfgedrag. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en Nivel, in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
-
Huisartsen schrijven weer vaker antibiotica voor
-
Sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen schrijven huisartsen weer meer antibiotica voor dan tijdens de pandemie, toen het aantal antibioticarecepten sterk daalde. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel, Instituut Verantwoord Medicijngebruik, Rijksuniversiteit Groningen en Maastricht Universiteit.
-
Therapiekeuze bij diabetespatiënt wijkt af van NHG-richtlijn
-
Huisartsen schreven in 2020 regelmatig een ander geneesmiddel voor dan de eerste keus bij patiënten met diabetes mellitus type 2. In stap 3 kozen ze bij een derde van de patiënten voor het voorkeursmiddel insuline. Van de nieuwe gebruikers van insuline kreeg minder dan 30% het aanbevolen NPH-insuline, de overige patiënten startten direct met één van de duurdere langwerkende insulines.
-
Nieuw coronamiddel goedgekeurd
-
Het combinatiepreparaat tixagevimab en cilgavimab (Evusheld) is door de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP goedgekeurd voor gebruik ter preventie van COVID-19.
-
Nieuwe gentherapie voor behandeling multipel myeloom
-
Voor volwassenen met recidiverend en refractair multipel myeloom komt binnenkort mogelijk een nieuwe behandeling beschikbaar. Volgens het Europees Medicijn Agentschap (EMA) is de nieuwe gentherapie ciltacabtagen autoleucel (Carvykti) geschikt voor de behandeling van deze vorm van kanker. Om die reden zou het middel een tijdelijke handelsvergunning moeten krijgen.
-
NHG: oseltamivir tegen influenza alleen voor zeer kwetsbaren
-
Gebruik van het antivirale middel oseltamivir tegen influenza is alleen geïndiceerd bij mensen met een zeer hoog risico op een ernstig beloop. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de vernieuwde behandelrichtlijn over influenza.
-
Terugdringen gebruik antipsychotica onder jongeren niet gelukt
-
Het gebruik van antipsychotica door jongeren is sinds de invoering van de Jeugdwet niet duidelijk verminderd, en de behandelingsduur is ook nauwelijks verkort. Opmerkelijk, omdat een van de doelen van deze nieuwe wet was het medicatiegebruik terug te dringen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
-
Netwerk apothekers staat klaar voor opvang Oekraïners
-
Overal in Nederland zijn apothekers betrokken bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Ze nemen farmaceutische anamneses af, stellen medicatieformulieren op en verwerken recepten. Vaak een hele uitdaging door de taalbarrière en het cyrillisch schrift op de doosjes. “Oekraïners denken heel anders over medicijnen.”
-
Psychische bijwerkingen bij gebruik montelukast
-
Montelukast kan psychische bijwerkingen veroorzaken zoals zenuwachtig en agressief gedrag, slaapproblemen, depressie of zelfmoordgedachten. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
-
Veel voorschrijffouten tijdens coronapandemie
-
Bij veel van de eerste patiënten die in 2020 de post-covid-poli bezochten van het Amsterdam UMC zijn voorschrijffouten gemaakt. In tijden van crisis kan informatie over medicatie makkelijk in het gedrang komen, concluderen onderzoekers van dit ziekenhuis.
-
Nieuwe cao Apotheken: structurele loonsverhoging
-
In de ledenraadpleging voor een nieuwe cao voor apotheekmedewerkers heeft ruim 80% van de CNV-leden voor het eindbod van de werkgevers gestemd. Daarmee is er een nieuwe cao Apotheken afgesloten, meldt de vakbond.
-
Veel meldingen over bijwerkingen koperspiraaltjes
-
Uitzakking tot in de baarmoedermond en zware menstruele bloeding zijn vaak gemelde vermoede bijwerkingen van koperspiraaltjes. Meldingen over koperspiraaltjes waren in 2021 de meest gemelde bijwerkingen over implantaten, blijkt uit de jaarrapportage van het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).
-
Waarschuwing voor doseerfouten bij toepassen belatacept
-
Bij gebruik van het nieuwe handelsproduct met belatacept (Nulojix) is alertheid geboden vanwege het risico op doseerfouten. Dit geeft de veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), de PRAC, aan.
-
Positief advies voor vergoeding finerenon
-
Finerenon (Kerendia), voor de behandeling van chronische nierschade bij volwassenen met diabetes mellitus type 2, komt in aanmerking voor opname in het Geneesmiddelenvergoedingssystemen (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
-
Seksuele klachten bij antidepressiva en statines
-
Seksuele bijwerkingen zoals erectieproblemen en minder zin in seks komen het vaakst voor bij antidepressiva en statines. Dat blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.
-
Platform ApoAfspraak wint KNMP-Zorginnovatieprijs
-
Het afsprakenplatform ApoAfspraak, waarmee openbaar apothekers en voorschrijvers afspraken over niet-leverbare medicatie kunnen vastleggen, heeft de KNMP-Zorginnovatieprijs 2022 gewonnen. Voor deze prijs waren drie innovaties genomineerd. Dat is vanmorgen bekendgemaakt tijdens de online Actualiteitensessie van de KNMP.
-
Microbioloog ontdekt mogelijk nieuwe klasse antibiotica
-
Met behulp van een innovatiemethode voor het identificeren van nieuwe antibiotica zijn drie chemische stoffen gevonden die mogelijk kunnen worden ontwikkeld tot een nieuwe klasse antibiotica. Dat blijkt uit promotieonderzoek van microbioloog Maurice Steenhuis aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
-
Anafylactische shock door allergie chloorhexidine
-
Een patiënt met een allergie voor chloorhexidine kreeg een anafylactische reactie na gebruik van Instillagel, een gel met de werkzame stoffen chloorhexidine en lidocaïne, en overleed aan de gevolgen. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
-
Weinig stijging voorschrijven opioïden op huisartsenposten
-
Het voorschrijven van opioïden op huisartsenposten in Nederland en België is nauwelijks toegenomen in de afgelopen jaren. Huisartsen in Nederland schrijven op de huisartsenpost wel vaker sterke opioïden voor, zoals morfine en oxycodon, dan huisartsen in Vlaanderen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel en de Universiteit van Antwerpen.
-
Wereldwijd tekort Visudyne houdt voorlopig aan
-
Het wereldwijde tekort aan Visudyne (verteporfine), voor de behandeling van bepaalde oogziekten, is voorlopig niet opgelost. Dat melden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG).
-
NZa: zorgverzekeraars verzaken zorgplicht rond hulpmiddelen
-
Zorgverzekeraars moeten erop toezien dat verzekerden niet in verwarring raken doordat de voor hen vertrouwde apotheek niet langer een hulpmiddel mag leveren. Miscommunicatie hierover kan belastend zijn voor verzekerden en zorgverleners. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een brandbrief aan alle zorgverzekeraars over de slechte toegang tot hulpmiddelen.
-
Zorginstituut: avacopan niet vergoeden uit basispakket
-
Het geneesmiddel avacopan (Tavneos), voor de behandeling van granulamatose met polyangiitis of microscopische polyangitis, kan niet worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) vanwege een te hoge vraagprijs. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
-
Kwetsbare longpatiënt heeft moeite met eigen regie ziekte
-
Patiënten met een longziekte uit kwetsbare groepen slagen er over het algemeen minder goed in om te gaan met hun ziekte. Zij voelen zich ook vaak niet gesteund door zorgverleners om de eigen regie te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, dat zorgverleners adviseert wederzijdse verwachtingen met longpatiënten te bespreken.
-
‘Obstipatie in palliatieve fase vaak niet opgemerkt’
-
Zorgverleners moeten proberen chronische idiopathische obstipatie bij patiënten in de palliatieve fase te voorkomen door preventie of vroegtijdige signalering. Dat staat in de herziene richtlijn Obstipatie in de palliatieve fase, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
-
NZa: wachtlijsten in ziekenhuizen en GGZ zorgelijk
-
Door het nog steeds hoge ziekteverzuim lukt het ziekenhuizen een GGZ-instellingen nog niet wachtlijsten te verkorten. Een zorgelijke ontwikkeling omdat mensen hierdoor langer moeten wachten op zorg. Dit staat in de monitor Toegankelijkheid van Zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
-
Bijna 700 meldingen van overlijden na coronavaccinatie
-
Bijwerkingencentrum Lareb heeft in totaal 662 meldingen ontvangen van overlijden na een coronavaccinatie. Bij enkele gevallen is de oorzaak vrijwel zeker een trombose of een ontsteking van de hartspier of het hartzakje, maar soms kunnen bekende bijwerkingen bijgedragen hebben aan het verslechteren van een al kwetsbare gezondheid.
-
‘Wet BIG moet bevoegdheid beter waarborgen´
-
De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG) moet duidelijker maken welke zorgverleners voorbehouden handelingen mogen verrichten. Ook moet er meer aandacht komen voor het leren van tuchtuitspraken door zorgverleners. Dat meldt het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport (VWS).
-
Europese Unie wil één systeem voor medische gegevens
-
Met de lancering van één Europees datasysteem moeten burgers ook in andere lidstaten toegang krijgen tot hun medische gegevens. Ook wetenschappers en onderzoekers krijgen, onder strikte voorwaarden, toegang tot de digitale dossiers. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.
-
‘Geen bewijs voor effectiviteit pijnstillers bij lagerugpijn’
-
Pijnstillers werken vrijwel nooit bij lagerugpijn en röntgenfoto’s of CT- of MRI-scans leveren zelden iets op. Dat stellen onderzoekers van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC, die huisartsen oproepen twee keer na te denken voordat ze pijnstillers voorschrijven bij lagerugpijn.
-
Aantal meldingen leveringsproblemen medicijnen stabiliseert
-
Het aantal geneesmiddelen waarvoor verwachte leveringsproblemen zijn gemeld is in 2021 met 12% gedaald ten opzichte van 2020. In vergelijking met vorige jaren stabiliseert het aantal meldingen. Dit blijkt uit de jaarrapportage van het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
-
Einde vergoeding vitamine D-middelen met colecalciferol
-
Omdat eerdere besparingen op het voorschrijven van vitamine D-middelen met colecalciferol in lage sterktes niet zijn gehaald, komt de vergoeding van al deze middelen uit het basispakket te vervallen. Patiënten die vitamine D krijgen op recept kunnen overstappen op een goedkoper zelfzorgmiddel. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
-
Eerste RET-remmer beschikbaar
-
Het oncolyticum selpercatinib (Retsevmo) is het eerste middel van de groep 'rearranged during transfection’ (RET)-remmers dat beschikbaar is in Nederland. Artsen kunnen het middel voorschrijven voor patiënten met niet-kleincellig longcarcinoom en schildkliercarcinoom via het Drug Access Protocol.
-
Artritismedicijn vermindert antibiotica bij bloedkanker
-
Het geneesmiddel anakinra, voor het onder controle houden van reumatoïde artritis, kan het gebruik van antibiotica beperken bij de behandeling van bijwerkingen door bloedkanker. Deze nieuwe toepassing is ontdekt door onderzoekers van het Radboudumc en de Universiteit van Adelaide in Australië.
-
Zorginstituut: elf nieuwe dure medicijnen in de sluis
-
Elf nieuwe dure geneesmiddelen komen in de tweede helft van 2022 in aanmerking voor plaatsing in de pakketsluis. Dat meldt Zorginstituut Nederland (ZIN), dat gaat beoordelen of deze middelen kunnen worden opgenomen in het basispakket.
-
Opwijrda-prijs 2021 voor onderzoek risico’s pemetrexed-behandeling
-
Heidi van de Bruinhorst, student farmacie Universiteit Utrecht, heeft de Opwijrda-prijs 2021 gewonnen voor haar artikel 'Cumulatieve dosis pemetrexed verhoogt risico op nefrotoxiciteit'. De Peter de Smet-prijs 2021 voor beste casuïstische mededeling is voor ziekenhuisapotheker in opleiding Aurelia de Vries Schultink. Marieke Ebbens krijgt de PRISMA-publicatieprijs 2021.
-
Noodoproep Zorginstituut: zorg dreigt vast te lopen
-
Overvolle wachtkamers, wanhopige artsen, tekort aan personeel en rondzwervende psychiatrische patiënten. Zo ziet de zorg er over twintig jaar uit als er niets gebeurt. Met deze onheilspellende boodschap lanceert Zorginstituut Nederland (ZIN) de bewustwordingscampagne DeZorgvanMorgen.
-
Alliance Healthcare sluit vestigingen en centraliseert in Veghel
-
Farmaceutische groothandel Alliance Healthcare sluit distributie- en productielocaties verspreid in Nederland en brengt haar activiteiten samen op een nieuwe campus in Veghel. Voor ongeveer 240 medewerkers betekent dit meeverhuizen of op zoek naar een andere baan.
-
Nivel: 2,9% van recepten met medische noodzaak
-
Op 2,9 % van de recepten die apotheken afleveren staat ‘medische noodzaak’ vermeld. Bij eerste uitgiftes ligt dit percentage onder de 1%. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, op basis van cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) en interviews met apothekers en huisartsen.
-
Vergoeding Mysimba bij overgewicht en afvalprogramma
-
Het geneesmiddel Mysimba, met de werkzame stoffen naltrexon en bupropion, voor overgewicht en obesitas, kan worden vergoed uit het basispakket voor patiënten met overgewicht die een afvalprogramma volgen. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
-
IVM: daling kwaliteit van het FTO is zorgwekkend
-
De kwaliteit van het farmacotherapieoverleg (FTO) tussen huisartsen en apothekers neemt af: nog maar 50% van de FTO-groepen functioneert op het hoogste niveau. Dat blijkt uit een peiling van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), dat spreekt van een “zorgwekkende conclusie”.
-
Eerste middel voor zeldzame aandoening Niemann-Pick
-
Binnenkort komt het eerste middel beschikbaar voor de zeldzame genetische aandoening ziekte van Niemann-Pick type A/B en B. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft voor toepassing van de enzymvervangende therapie olipudase alfa (Xenpozyme) een positief advies afgegeven aan het Europees Medicijn Agentschap (EMA).
-
Lage dosis prednisolon verlicht klachten reumapatiënt
-
Patiënten met reumatoïde artritis kunnen dagelijks een lage dosis prednisolon nemen in aanvulling op de standaardmedicatie. Prednisolon vermindert significant de ziekteactiviteit en de bijwerkingen vallen mee. Dat blijkt uit een tweejarige studie van het Amsterdam UMC.
-
Opnieuw forse boete voor fabrikant CDCA
-
Na Nederland en Israël legt nu ook Italië een hoge boete op aan geneesmiddelenfabrikant Leadiant voor het ten onrechte in rekening brengen van een excessief hoge prijs voor het geneesmiddel chenodeoxycholzuur (CDCA). De boete bedraagt € 3,5 miljoen.
-
Kuipers: verzekeraars bepalen zelf of ze in fastfood beleggen
-
Het is aan zorgverzekeraars zelf om te bepalen of ze willen investeren in fastfoodketens. De minister van VWS gaat daar niet over. Dat neemt niet weg dat verantwoord beleggen ook voor verzekeraars van belang is. Dat schrijft Ernst Kuipers in antwoord op Kamervragen.
-
Kabinet lanceert crisisorganisatie in strijd tegen pandemieën
-
Nederland gaat zich beter voorbereiden op een pandemie met de Landelijke Functionaliteit Infectieziektebestrijding (LFI). Deze crisisorganisatie moet ervoor zorgen dat het opschalen voor het testen en vaccineren sneller kan gebeuren. Dat heeft het kabinet, op voorstel van VWS-minister Kuipers, besloten.
-
Kuipers: verzekeraars honoreren afspraken afbouw antidepressiva
-
Zorgverzekeraars geven aan het afbouwen van antidepressiva te vergoeden conform het multidisciplinair document, dat goede zorg beschrijft rond het afbouwen van antidepressiva. VWS-minister Ernst Kuipers heeft daarom geen reden te denken dat zorgverzekeraars hun afspraken niet nakomen. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van D66-Kamerlid Wieke Paulusma en Liane den Haan van Fractie Den Haan.
-
Meeste bijwerkingen neussprays zijn bekend
-
De meest gemelde bijwerkingen bij neussprays met corticosteroïden zijn bekende bijwerkingen die ook in de bijsluiters staan. Dit blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.
-
Tool geeft signaal bij onjuiste diagnose test door interactie
-
Effecten van medicijnen op laboratoriumtesten kunnen leiden tot onnodige diagnostische testen, behandelingen en schadelijke gevolgen voor patiënten. Klinisch chemicus Jasmijn van Balveren deed promotieonderzoek en ontwikkelde een tool dat een signaal afgeeft op het moment dat er sprake kan zijn van een geneesmiddel-testinteractie. Dat meldt het Jeroen Bosch Ziekenhuis, dat software heeft geïmplementeerd van Van Balveren.
-
Cellulaire testen voor lymeziekte niet betrouwbaar
-
Cellulaire testen voor het vaststellen van lymeziekte, sinds enige tijd op de markt, zijn niet betrouwbaar. Met deze testen krijgen te veel mensen onterecht een negatieve of positieve uitslag. Dat blijkt uit de VICTORY-studie van Amsterdam UMC, Radboudumc en het RIVM.
-
Verenigde Apotheken Limburg betaalt half miljoen wegens fraude
-
Verenigde Apotheken Limburg (VAL) moet € 550.000 betalen aan justitie vanwege fraude met declaraties aan zorgverzekeraars en het omzeilen van het preferentiebeleid. Deze schikking hebben het Openbaar Ministerie (OM) en VAL getroffen over het bedrag dat de apotheekketen hiermee heeft verdiend.
-
Dreigend tekort Actilyse (alteplase) en Metalyse (tenecteplase)
-
Door productieproblemen bij de fabrikant en toename van het gebruik dreigt er een wereldwijd tekort aan Actilyse (alteplase) en Metalyse (tenecteplase). Naar verwachting tot begin 2024 levert de fabrikant minder dan gebruikelijk. Dat melden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
-
Gewrichtspijn en vermoeidheid door nieuwe CGRP-remmers
-
Patiënten met migraine die de nieuwe CGRP-remmers gebruiken hebben het meeste last van gewrichtspijn en vermoeidheid, bijwerkingen die nog niet in de bijsluiters staan. Patiënten melden ook bekende bijwerkingen als obstipatie en haaruitval, die al in enkele bijsluiters zijn vermeld. Bijwerkingencentrum Lareb ontving 109 meldingen van bijwerkingen bij CGRP-remmers.
-
Bijna 40.000 deelnemers aan Gecombineerde Leefstijlinterventie
-
Bijna 40.000 mensen hebben in de periode 2019 tot en met 2021 meegedaan aan de Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI), een zorgprogramma voor begeleiding en advies over gezonde voeding en gezond bewegen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
-
Eerste gentherapie voor ernstige hemofilie A
-
De eerste gentherapie voor de behandeling van ernstige hemofilie A is mogelijk binnenkort beschikbaar. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een positief advies afgegeven voor therapie met valoctocogen roxaparvovec (Roctavian).
-
NZa: discussie nodig over kosten dure geneesmiddelen
-
Politiek en maatschappij moeten een discussie voeren of het wenselijk is dat de toegankelijkheid van geneesmiddelen zwaarder weegt dan die van andere zorg. Uitgaven aan dure geneesmiddelen stijgen zo hard dat dit steeds meer ten koste gaat van andere medisch-specialistische zorg. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
-
Midden-Holland slaat alarm over internetapotheek VGZ
-
Apothekers in Midden-Holland maken zich grote zorgen over zorgverzekeraar VGZ die volgens hen de internetapotheek een voorkeurspositie wil geven boven de regionale apotheek. Met een pamflet, dat ze samen met huisartsen gaan verspreiden, waarschuwen ze hun patiënten voor de grote gevolgen voor de persoonlijke dienstverlening van de apotheek.
-
Inspectie gaat leefstijlbegeleiding stimuleren
-
Zorgverleners moeten hun patiënten leefstijlbegeleiding aanbieden tegen roken en overgewicht. Daarbij moeten zij de wensen, behoeften en mogelijkheden van patiënten voorop stellen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
-
BENU-apothekers voeren actie voor beter salaris
-
BENU-apothekers verenigd in de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA) komen massaal in actie omdat ze ontevreden zijn over het verlies aan koopkracht en de stijgende werkdruk. De ruim 270 apothekers sluiten harde acties niet uit. BENU Apotheken heeft alle apothekers laten weten het proces om te komen tot een betere salarispositie na de zomer verder vorm te geven.
-
Nieuwe adviezen voor acute palliatieve sedatie
-
In de herziene multidisciplinaire richtlijn Palliatieve sedatie zijn nieuwe adviezen opgenomen voor het uitvoeren van acute palliatieve sedatie. Midazolam en morfine kunnen hierbij intraveneus of subcutaan worden toegepast.
-
Kuipers blijft investeren in Goed Gebruik Geneesmiddelen
-
Onderzoeken en projecten in het kader van Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) van ZonMw dragen bij aan de betaalbaarheid van de zorg en aan passende farmaceutisch zorg. Dat concludeert minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers, die aangeeft te willen blijven investeren in het onderzoeksprogramma.
-
Uitgaven dure medicatie stijgen komende jaren met € 1 miljard
-
Uitgaven aan dure intramurale geneesmiddelen groeien tussen 2021 en 2026 met ongeveer € 1 miljard, gemiddeld 7% per jaar. Nieuwe spécialités en de uitbreiding van het aantal indicaties zijn de belangrijkste oorzaken van deze toename. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).
-
Bijna 5% studenten gebruikt ADHD-pil voor concentratie
-
Om beter te kunnen studeren gebruikte bijna één op de twintig studenten het afgelopen jaar ADHD-medicatie zonder recept. Methylfenidaat, (lis)dexamfetamine en modafinil krijgen de studenten vaak via vrienden, familie of andere bekenden. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut en het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
-
Vergoeding cannabidiol bij kinderen met ernstige epilepsie
-
Het geneesmiddel cannabidiol (Epidyolex), in combinatie met het anti-epilepticum clobazam, komt in aanmerking voor vergoeding uit het basispakket. Dat meldt het Zorginstituut Nederland (ZIN), dat voor de eerste keer adviseert een stof te vergoeden die voorkomt in medicinale cannabis
-
Gepast gebruik dure geneesmiddelen gebaat bij structurele aanpak
-
Een gestructureerde aanpak is nodig om bewezen effectieve interventies van gepast gebruik van dure geneesmiddelen breed te kunnen implementeren in de praktijk. Dat is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd in opdracht van onder meer de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).