BENU-apothekers voeren actie voor beter salaris
Na ruim twee jaar praten zonder enige tegemoetkoming is de maat vol voor de VVBA-apothekers in loondienst bij BENU, een apotheekketen met 340 eigendomsapotheken. “We praten al sinds 2019 met de directie over het indexeren van de lonen, maar die wil niet naar ons luisteren. Noem het arrogantie, want apothekers werken keihard voor de winsten van dit miljardenbedrijf”, zegt apotheker Theo Hans van der Iest, clustermanager bij BENU en secretaris van de vakbond.
De VVBA met 270 leden, volgens de vakbond 75% van de BENU-apothekers, wil een einde maken aan het voortdurende koopkrachtverlies van de afgelopen zes jaar. Sinds enkele weken zijn de apothekers gestart met patiëntvriendelijke prikacties. Bij een van deze acties worden efficiëntievoordelen bij de Brocacef-groothandel – net als BENU onderdeel van de Brocacef Groep – tijdelijk tenietgedaan. Hierdoor moet de groothandel meer personeel inhuren om de bestellingen te kunnen verwerken.
“Als we besluiten tot hardere acties kunnen we dit de hele zomer volhouden, en dat is niet fijn voor het bedrijf”, aldus Van der Iest, die de VVBA twee jaar geleden samen met de apothekers Abdelmajid Ghalit en Ton van der Heijden heeft opgericht.
Professionele autonomie
Naast een beter salaris eisen de BENU-apothekers een structurele vergoeding voor waarnemingen en diensten in de dienstapotheek. Ook willen de apothekers afspraken maken met de werkgever over de mogelijkheid minder uren te werken in de apotheek, bijvoorbeeld 32 in plaats van 40 uur.
Door een stijgende werkdruk in de apotheken komt, volgens Van der Iest, ook de professionele autonomie van de BENU-apotheker in het gedrang. “Onze tijd lijkt wel gratis, want we moeten van de directie steeds meer projecten uitvoeren. Alles ten faveure van de winst, terwijl wij meer tijd willen om zorg te kunnen verlenen.”
Geen compensatie
BENU-apotheken laat in een reactie weten zich overvallen te voelen door de acties van de vakbond. “Eind juni hadden we een afspraak staan met de VVBA om te praten over de arbeidsvoorwaarden, maar ze zijn niet komen opdagen”, aldus BENU-woordvoerder Kim Assink.
Volgens de werkgever zijn de lonen van de apothekers de afgelopen jaren wél geïndexeerd, zoals vastgelegd in de Cao Apotheken. Verder benadrukt BENU dat alle medewerkers last hebben van de inflatie, van magazijnmedewerkers tot apothekers. “Wij gaan de koopkracht niet compenseren, want stijgende prijzen zijn een maatschappelijk probleem.”
BENU wil niet reageren op de andere eisen die de vakbond stelt en de eventuele hardere acties die gaan volgen. Assink: “Alle apothekers hebben na de aankondiging van de acties door VVBA een mail gehad waarin wij aangeven dat wij ons, nu de gesprekken zijn opgeschort door de vakbond, de komende maanden beraden hoe we de salarispositie van de BENU-apothekers kunnen verbeteren.”