Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Eerste RET-remmer beschikbaar

12-05-2022
Het oncolyticum selpercatinib (Retsevmo) is het eerste middel van de groep 'rearranged during transfection’ (RET)-remmers dat beschikbaar is in Nederland. Artsen kunnen het middel voorschrijven voor patiënten met niet-kleincellig longcarcinoom en schildkliercarcinoom via het Drug Access Protocol.
Eerste RET-remmer beschikbaar

De precieze indicaties van selpercatinib zijn: gevorderd RET-fusiepositief niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC) na eerdere behandeling met immunotherapie en/of platinabevattende chemotherapie, gevorderd RET-fusiepositief schildkliercarcinoom na eerdere behandeling met sorafenib en/of lenvatinib en gevorderd RET-gemuteerd medullair schildkliercarcinoom (MTC) na eerdere behandeling met cabozantinib en/of vandetanib. Het wordt hierbij toegepast als monotherapie bij volwassenen en bij de indicatie MTC ook bij kinderen vanaf 12 jaar.

Bij de genoemde indicaties is sprake van een abnormale verandering in het RET-gen. Hierdoor maakt het lichaam abnormale RET-eiwitten aan, wat leidt tot ongecontroleerde celgroei en kanker. Afwijkingen in het RET-gen zijn over het algemeen zeldzaam. Ze komen het meest voor bij NSCLC (ongeveer 2% van de tumoren) en schildkliercarcinoom (10 tot 20% van de tumoren).

Specifieke therapie
Selpercatinib is een RET-specifieke therapie: het blokkeert de werking van het RET-eiwit en vertraagt of stopt de groei van kanker. Ook kan het ervoor zorgen dat de tumor slinkt.

Het Drug Access Protocol is in 2021 gestart met als doel sneller nieuwe medicijnen beschikbaar te stellen voor patiënten door afspraken met de producent en verzekeraar. Cemiplimab is het eerste middel dat via dit programma en een aanvullende prijsafspraak beheerst toegankelijk is gesteld.

Document acties

Back to top