Hogere dosis trombosemedicijn bij zwangere niet nodig
Een hogere dosis antistollingsmedicatie vermindert het risico op een nieuwe trombose tijdens de zwangerschap niet verder, maar tijdens de kraamperiode is een hogere dosering wel beter, concluderen de onderzoekers in de Highlow-studie, die is gepubliceerd in de The Lancet.
Vrouwen die al eens een trombose of longembolie hebben gehad, lopen tijdens een zwangerschap en in de kraamperiode 6 tot 10% kans op een nieuwe bloedprop in een ader of de longen. Daarom gebruiken zij preventief een dagelijkse injectie met het antistollingsmiddel heparine. Maar hoeveel heparine nodig was, bleef volgens de onderzoekers lange tijd onduidelijk.
In de studie werden 1100 vrouwen in negen landen met een trombose-geschiedenis gevolgd tijdens hun zwangerschap en de zes weken na de bevalling. De helft van de vrouwen kreeg een lage dosering van het middel, de andere helft een hogere, dubbele dosis. De onderzoekers wilden weten hoe vaak een trombose of longembolie voorkwam tijdens de zwangerschap en kraamperiode.
Minder bijwerkingen
In de gehele periode van zwangerschap tot 6 weken na de bevalling was er geen statisch verschil tussen beide groepen: de kans op een nieuwe trombose bleek 2% in de groep met de hogere dosis en 2,9% in de groep met de lage dosering heparine.
Tijdens de zwangerschap was het risico op een nieuwe trombose of longembolie in beide groepen gelijk: 0,9%. Dit betekent dat de lage dosering voldoende is om de kans op een nieuwe trombose tijdens de zwangerschap te verlagen.
Voordelen van een lage dosering zijn: minder bijwerkingen bij de injectieplaatsen, het maakt het geven van een ruggenprik tijdens de bevalling makkelijker en het scheelt de helft aan kosten, aldus de onderzoekers.
Dosering
Tijdens de zes weken na de bevalling leek een hogere dosering wel beter dan de lage hoeveelheid. Het is nog niet duidelijk hoe dit kan, maar mogelijke oorzaken zijn de weefselschade die ontstaat door de bevalling en de veranderende samenstelling van het bloed.
Volgens de onderzoekers bieden deze resultaten als voordeel dat vrouwen nu een goede afweging kunnen maken over het wel of niet aangaan van een nieuwe zwangerschap na een eerdere trombose of longembolie. Trombose en longembolie zijn ernstige ziekten, en kennis over de risico’s en de optimale medicatie om herhaling tijdens de zwangerschap zijn erg belangrijk.
Meer onderzoek
Om zwangere vrouwen de juiste trombosezorg te kunnen bieden, is meer onderzoek nodig, stellen de onderzoekers. De hoeveelheid heparine die zwangere vrouwen na een trombose tot nu altijd kregen, verschilde per ziekenhuis en was gebaseerd op onderzoek naar patiënten die een nieuwe heup of knieprothese kregen. Dat zijn vaak oudere mensen bij wie de nieren bijvoorbeeld minder goed werken, waardoor een lage dosis mogelijk anders uitpakt dan bij zwangere vrouwen.